Να πληρώνουν με IRIS τις αγορές τους σε όλα τα φυσικά καταστήματα –εκτός από τα ηλεκτρονικά- θα μπορούν από την 1η Νοεμβρίου οι καταναλωτές, χωρίς να υπάρχει όριο στο ύψος της συναλλαγής, μοναδική προϋπόθεση είναι το υπόλοιπο του λογαριασμού τους να καλύπτει την αξία των αγορών τους και φυσικά χωρίς καμία προμήθεια.

Από το μικρότερο κατάστημα της γειτονιάς, μέχρι τις μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών, ρούχων, σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές θα μπορούν με το κινητό τους να πληρώνουν την αξία των αγορών τους, ανεξάρτητα αν η συναλλαγή είναι 10 ευρώ, 500 ευρώ ή 5.000 ευρώ.

1

Στις αγορές στα φυσικά –και στα ηλεκτρονικά- καταστήματα δεν υπάρχει περιορισμός στην αξία της συναλλαγής. Όριο υπάρχει για τις μεταφορές ποσών μεταξύ ιδιωτών (φίλοι, γονείς-παιδιά κλπ) που είναι 500 ευρώ την ημέρα, και για την πληρωμή υπηρεσιών σε ελεύθερους επαγγελματίες (ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, δικηγόρους, γιατρού κλπ) που είναι επίσης 500 ευρώ την ημέρα.

Το Iris είναι το εθνικό προϊόν για τις άμεσες πληρωμές, και συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια για την ενίσχυση της αυτονομίας της Ευρώπης στον τομέα των πληρωμών, μειώνοντας την εξάρτηση από μη ευρωπαϊκούς παρόχους. Είναι γνωστό πως η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δρομολογήσει την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού συστήματος για την εκκαθάριση όλων των πληρωμών που γίνονται ηλεκτρονικά ή με κάρτες και έχει κάνει λόγο «για επανάσταση στις πληρωμές».

Από τον Νοέμβριο οι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώνουν με IRIS και οι συναλλαγές αυτές θα εκκαθαρίζονται μέσα από τη ΔΙΑΣ, που σημαίνει ότι δεν θα φεύγει συνάλλαγμα, όπως γίνεται τώρα με τις πληρωμές που πραγματοποιούνται μέσα από τα συστήματα των Visa και MasterCard.

Χωρίς χρέωση

Η χρέωση θα είναι μηδενική για τους καταναλωτές. Ενώ χαμηλότερες θα είναι και οι χρεώσεις (σε σχέση με αυτές που ισχύουν για τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες που) για τις επιχειρήσεις που θα πληρώνονται με Iris. Το ύψος αυτών των προμηθειών θα το καθορίσουν οι τράπεζες και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει διαβούλευση για το ύψος των χρεώσεων ανάμεσα στους τραπεζίτες και στο υπουργείο Οικονομικών.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης επισκέφθηκε τα γραφεία της ΔΙΑΣ, όπου συναντήθηκε με την CEO της ΔΙΑΣ (Διατραπεζικά Συστήματα) και συζήτησαν τα επόμενα βήματα ώστε από την 1η Νοεμβρίου οι πολίτες να πραγματοποιούν άμεσες πληρωμές, χωρίς καμία προμήθεια, σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα.

Η επικεφαλής της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου ενημέρωσε τον υπουργό για την πορεία αναβάθμισης των συστημάτων του IRIS, το οποίο έχει πολύ μεγάλη απήχηση στην ελληνική κοινωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την υπηρεσία Ρ2Ρ για μεταφορές ποσών μεταξύ φίλων, χρησιμοποιούν περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια άτομα (αύξηση 45% σε σχέση με τον Απρίλιο 2024), εκ των οποίων οι 272.000 ενεργοποίησαν την υπηρεσία των πρώτων μηνών του 2025. Ενώ χρησιμοποιούν σήμερα το IRIS Ρ2Β 565.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, έχοντας κάνει από την αρχή του έτους πάνω από 500.000 συναλλαγές

Συγκεκριμένα από την αρχή του έτους, πραγματοποιήθηκαν 22,8 εκατομμύρια συναλλαγές P2P (αύξηση 87,5%), με αξία άνω του 1,25 δις. ευρώ. Αν προστεθούν και οι πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες (P2B) και οι πληρωμές σε ηλεκτρονικό κατάστημα (IRIS commerce), τότε συνολικά από την αρχή του έτους έως σήμερα έχουν γίνει 27 εκατ συναλλαγές, αξίας 2,6 δις. ευρώ. Ο Μάρτιος αποτελεί μήνα-ρεκόρ και για τα τρία προϊόντα IRIS.

Τι είπαν Πιερρακάκης και Καμπουρίδου

«Η Ελλάδα αλλάζει. Το ψηφιακό μέλλον αφορά και τις οικονομικές μας συναλλαγές που γίνονται απλές, σύγχρονες, γρήγορες και ασφαλείς, χωρίς προμήθεια για τους καταναλωτές, ενώ οι επιχειρήσεις λαμβάνουν σχεδόν αυτόματα τα χρήματα, με προμήθεια μικρότερη από εκείνη των τραπεζών» δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης και συμπλήρωσε: «Εκτός από το όφελος για τους πολίτες που δεν επιβαρύνονται με περιττές χρεώσεις, η διάδοση των ψηφιακών πληρωμών είναι ένα ακόμη εργαλείο που περιορίζει τη φοροδιαφυγή και στηρίζει την ισότητα και τη φορολογική δικαιοσύνη».

Από την πλευρά της η Σταυρούλα Καμπουρίδου, σημείωσε πως η στενή συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με τη ΔΙΑΣ ανοίγει τον δρόμο για μια νέα εποχή στις πληρωμές στην Ελλάδα.

«Με την υποχρεωτική αποδοχή άμεσων πληρωμών τύπου IRIS από τις επιχειρήσεις του Νοέμβριο, φέρνουμε μια εθνική, άμεση και ασφαλή λύση που ριζικά το τοπίο των συναλλαγών, διευκολύνει τους πολίτες και επιχειρήσεις και ενισχύει τη μετάβαση σε μια σύγχρονη, ψηφιακή οικονομία με πολλαπλά για όλους. Σε μια συντονισμένη προσπάθεια και γόνιμη συνεργασία με τις τράπεζες και τους αγοραστές, που αποτελούν κομμάτι της αλυσίδας», υππογράμμισε χαρακτηριστικά.

Πρόσφτα η Κριστίν Λαγκάρντ τοποθετήθηκε υπερ της ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού συστήματος για την εκκαθάριση όλων των πληρωμών που γίνονται ηλεκτρονικά ή με κάρτες, που θα βοηθούσε την απεξάρτηση από τις Visa και MasterCard, που είναι τα κυρίαρχα σχήματα καρτών, αμερικανικής προέλευσης.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως: Αν καταργήσουμε τα εσωτερικά εμπόδια που έχουμε θέσει στον εαυτό μας στην Ευρώπη, ο οικονομικός μας πλούτος θα αυξανόταν σημαντικά, υπογράμμισε και επικαλέστηκε μελέτες του ΔΝΤ που δείχνουν πως το κόστος από τα εσωτερικά εμπόδια, π.χ. στον τομέα των υπηρεσιών, ισοδυναμεί αυτή τη στιγμή με δασμούς 110%».

Στην κατεύθυνση αυτή ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία είναι το EuroPA, που προωθείται σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, και στην οποία έχουμε ήδη προσκληθεί να συμμετάσχει και η Ελλάδα με το IRIS.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία το EuroPA έχουν αναπτύξει και οι Σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία), καθώς προχώρησαν στην ενοποίηση εθνικών λύσεων άμεσων πληρωμών όπως το Swish, το Vipps και το MobilePay και δημιούργησαν το σχήμα Vipps MobilePay, που ενισχύει τη διαλειτουργικότητα σε περιφερειακό επίπεδο. Και παράλληλα, σε μεγάλες αγορές όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, αναπτύσσεται η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία WERO, ως εναλλακτική λύση στις διεθνείς κάρτες.

Οι πρωτοβουλίες αυτές ενισχύουν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης στον τομέα των πληρωμών, μειώνουν την εξάρτηση από μη ευρωπαϊκούς παρόχους και διευρύνουν τις επιλογές και τα οφέλη για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης

Καμπουρίδου στο mononews: Ευρωπαϊκή αυτονομία στις συναλλαγές απέναντι σε Visa και MasterCard

Η Σταυρούλα Καμπουρίδου στο My Story: Τα παιδικά χρόνια στην Κυψέλη, το σχολείο, ο ΠΑΟ και οι επόμενοι στόχοι της θηλυκής υπερδύναμης του IRIS

Έρχεται νομοθέτηση για την επέκταση του συστήματος IRIS στο σύνολο των επιχειρήσεων