ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Την ελπίδα για ένα θετικό σήμα από τη Fitch, έστω με αύξηση των προοπτικών (outlook) σε θετικές από σταθερές και διατήρηση της βαθμολογίας της χώρας στο BBB- διατηρεί η αγορά καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το επόμενο ραντεβού με τον ξένο οίκο στις 31 Μαΐου.
Τότε είναι προγραμματισμένη η νέα αξιολόγηση από τη Fitch, η πρώτη του αμερικανικού οίκου για το 2024, ο χρόνος της οποίας συμπίπτει, όμως, με την κορύφωση της προεκλογικής αντιπαράθεσης ενόψει της ψηφοφορίας της 6ης Ιουνίου.
Αυτή είναι μια δύσκολη παράμετρος αφού οι οίκοι συνήθως προτιμούν να κρατούν αποστάσεις από τις εκλογικές αναμετρήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων η οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί θετικά ή αρνητικά από τους πολιτικούς φορείς.
Σε αυτό το πλαίσιο, ένα ερώτημα είναι εάν θα δημοσιοποιηθεί τελικά έκθεση, με δεδομένο ότι οι ημερομηνίες είναι ενδεικτικές και όχι δεσμευτικές, και ένα δεύτερο ερώτημα είναι εάν ο οίκος θα επιλέξει τελικά παρά την προεκλογική περίοδο να ακολουθήσει το παράδειγμα της S&P και να δώσει στη χώρα μια μίνι αναβάθμιση, ανεβάζοντας τις προοπτικές σε θετικές κάτι που προσδοκά μερίδα της αγοράς.
Μεγάλη πόλωση
Άλλωστε όπως επισημαίνουν αναλυτές η εκλογική αναμέτρηση παρά το ότι διεξάγεται στη χώρα μας σε περιβάλλον ισχυρής πόλωσης είναι για το Ευρωκοινοβούλιο, δεν μιλάμε δηλαδή για εθνικές εκλογές που θα μπορούσαν να σημάνουν άμεσα μια αλλαγή πολιτικής θέτοντας αυτόματα τους ξένους οίκους αναγκαστικά σε στάση αναμονής.
Στο θετικό σενάριο, μιας μικρής αναβάθμισης ή ακόμη και της έκπληξης της αναβάθμισης κατά μια βαθμίδα στις 31 Μαίου, οι αγορές θα τροφοδοτηθούν με ένα ακόμη θετικό σήμα ενισχύοντας το κλίμα αξιοπιστίας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Αξίζει να σημειωθεί πως και η κίνηση της S&P τον Απρίλιο δεν ήταν καθολικά αναμενόμενη από την αγορά με το διεθνή οίκο όμως να αιφνιδιάζει τελικά θετικά δίνοντας το σήμα πως μέσα στους επόμενους 12 – 18 μήνες μπορεί να αναβαθμίσει τη χώρα εφόσον καλυφθούν τα ορόσημα που έχει θέσει.
Υπενθυμίζεται πως η Standard & Poor’s διατήρησε τη χώρα στην αξιολόγηση ΒΒΒ- το χαμηλότερο σκαλί στο φάσμα της επενδυτικής αναβαθμίζοντας όμως το outlook αναβαθμίστηκε σε θετικό από σταθερό με τον διεθνή οίκο να αναγνωρίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα, την οποία ζήτησε να συνεχιστεί παράλληλα με την προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, στέλνοντας το μήνυμα πως τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.
Υπεραπόδοση
Παράλληλα αναγνώρισε την σημαντική μείωση του χρέους αλλά και την υπεραπόδοση της οικονομίας, η οποία όμως υλοποιείται εν μέσω γεωπολιτικών κινδύνων.
Αυτό είναι το «μίγμα» των παρατηρήσεων που σε γενικές γραμμές μοιράζονται οι περισσότεροι οίκοι που θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα θετικό σημείο αλλά έχει ακόμη πορεία να διανύσει μέχρις ότου εξασφαλίσει πως η ανάπτυξη στηρίζεται σε ένα διαφοροποιημένο και πιο ανθεκτικό παραγωγικό μοντέλο.
Υπό αυτό το πρίσμα οι πρόδρομοι δείκτες παρακολουθούνται στενά, ως προς την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας φέτος, όπως όμως και τα δημοσιονομικά καθώς σε αυτό το λεπτό σημείο ως προς τις αξιολογήσεις τα μηνύματα πρέπει να είναι καθαρά προς την πλευρά της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Στο πεδίο των εκτιμήσειων, αξίζει να σημειωθεί η πρόσφατη εκτίμηση της Fitch Solutions που βλέπει νέα υψηλά στον τουρισμό φέτος ενώ εκτιμά πως η Ελλάδα θα έχει σχεδόν 40 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο ως το 2028, επωφελούμενη από το άνοιγμα σε μεγάλες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία, με τους αναλυτές ωστόσο να επισημαίνουν και τους κινδύνους που απορρέουν από τον υπερτουρισμό και την υποδοχή τόσο μεγάλου όγκου τουριστών.
Την ίδια στιγμή η χώρα έχει αναθεωρήσει πτωτικά στο περίπου 2,5% την πρόβλεψη για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης με πολλά να κρίνονται στο δεύτερο εξάμηνο, κυρίως από τον τουρισμό και την επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων. Στα θετικά στοιχεία που αναδεικνύουν οι οίκοι στις αξιολογήσεις τους παραμένει η σταθερή βελτίωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ, που αν και υψηλός βρίσκεται διαρκώς σε πτωτική τροχιά ενώ έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια.
Ενδεικτική είναι η αναφορά πρόσφατης έκθεσης της Alpha Bank σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα την τριετία 2020 – 2023 η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 45,1 εκατοστιαίες μονάδες (45,1%) , με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο 161,9% στο τέλος της περιόδου αυτής, από το 207% του ΑΕΠ που ήταν το 2020.
Την ίδια στιγμή βέβαια, απαιτείται επιτάχυνση στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων ενώ διατηρείται η ανησυχία για το ισοζύγιο πληρωμών.
Εξαγωγές
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 11% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ενώ το εμπορικό έλλειμμα στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 8,7% με το διεθνές κλίμα να επηρεάζει και τις ελληνικές εξαγωγές, όπως σημείωσε και ο ΠΣΕ.
Μετά τη Fitch και μέχρι το τέλος του έτους απομένουν έξι ραντεβού με τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, με κρισιμότερη ίσως την έκθεση της Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου καθώς είναι η μοναδική που δεν έχει δώσει ακόμη στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα.
Το επόμενο θερινό ραντεβού της οικονομίας με τις αγορές είναι με τη Scope Ratings στις 12 Ιουλίου και ακολουθεί η DBRS στις 6 Σεπτεμβρίου. Επόμενοι σταθμοί είναι η Standard & Poor’s στις 18 Οκτωβρίου που θα έχει πλέον στη διάθεση της και όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα από το 4ετές σχέδιο αλλά και τον προϋπολογισμό του 2025, αφού θα έχει προηγηθεί η κατάθεση του προσχεδίου στις αρχές Οκτωβρίου. Ο κύκλος των φετινών αξιολογήσεων κλείνει με τη Scope στις 6 Δεκεμβρίου και τη Fitch στις 22 Νοεμβρίου.
Διαβάστε επίσης:
Ozempic: 1 στους 8 Αμερικανούς έχει πάρει κάποιο φάρμακο της κατηγορίας του
Citi για Mytilineos: Αυξάνει τις εκτιμήσεις και παραμένει αγοραστής με τιμή στόχο τα €46,00
Πρόστιμο-μαμούθ €21.140 σε μοτοσικλετιστή: Πέρασε… 12 φανάρια με κόκκινο