Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας
Αλλεπάλληλες «εκπλήξεις» κρύβει η έκθεση της Κομισιόν για την 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Αθήνα την κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος που επιβάλλεται σε επαγγελματίες και επιτηδευματίες ύψους 650 ευρώ το χρόνο, ανεξαρτήτως εάν αυτοί δημιούργησαν είχαν καταγράψει κέρδη, που αποτελεί μία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση καθώς επιβάλλεται ανεξάρτητα από το φόρο εισοδήματος.
Ωστόσο, από τη στιγμή που έχει εξαντληθεί για φέτος ο δημοσιονομικός χώρος, λόγω των μέτρων στήριξης για το ρεύμα, το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει ως πρώτη προτεραιότητα τη μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το 2023, αλλά και την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης προς όλους, δηλαδή πέραν του ιδιωτικού τομέα και στο δημόσιο και τους συνταξιούχους.
Μόλις «κλειδώσει» ο δημοσιονομικός χώρος για τα δυο αυτά μέτρα, τότε θα ξεκινήσει ο νέος αγώνας δρόμου για την εξεύρεση των 350 εκατ. ευρώ που απαιτούνται, ώστε να καταργηθεί και το τέλος επιτηδεύματος από το 2023, όπως συνιστά η Κομισιόν, λόγω της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης που έχουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις στη χώρα μας.
Το ισχύον καθεστώς προβλέπει ότι:
· Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:
α) 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
β) 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
γ) 650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,
δ) 600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.
Ειδικά για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες καθώς και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» (τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή με περισσότερα από 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα αλλά το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή νομικό πρόσωπο) τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος, ανέρχονται σε:
α) 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
β) 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους. Η περιοχή του νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη, καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
· Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.
· Το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώνεται και εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021.
Διαβάστε επίσης:
Σταϊκούρας για ΟΟΣΑ: Σημαντική ελάφρυνση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των πολιτών
Με συμπληρωματικό προϋπολογισμό €800 εκατ. τα νέα μέτρα για τα καύσιμα
Ο χάρτης του φετινού ΕΝΦΙΑ – Πόσο φόρο πληρώνει η κάθε περιφέρεια της χώρας