ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τέλος στις ελπίδες χιλιάδων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο έβαλε σήμερα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπως είχε κάνει γνωστό ήδη από τις 19 Μαρτίου το mononews.gr και η δημοσιογράφος Ευγενία Τζώρτζη.
Με σημαντική πλειοψηφία οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι ο όρος των δανειακών συμβάσεων για αποπληρωμή σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο με βάση την τρέχουσα ισοτιμία είναι δηλωτικός όρος και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας.
Συνεπώς, 70.000 δανειολήπτες θα πρέπει να συνεχίσουν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία και όχι με αυτή που ίσχυε κατά τη σύναψη του δανείου τους.
Λόγω της ανατίμησης του νομίσματος, έχουν δει το αρχικό κεφάλαιο του δανείου τους να αυξάνεται, παρά το γεγονός ότι πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η υπ’ αριθμόν 4/2019 απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δημοσιεύτηκε σήμερα και θα είναι δεσμευτική για όλες τις προσφυγές που εκκρεμούν είτε στον Άρειο Πάγο είτε σε κατώτερα δικαστήρια και αφορούν στα περί καταχρηστικότητας του συγκεκριμένου όρου των Τραπεζών.
Η σημερινή απόφαση δικαιώνει τις Τράπεζες καθώς ουσιαστικά κρίνει ότι οι δανειολήπτες δεν παραπλανήθηκαν αλλά είχαν επαρκώς ενημερωθεί από τους υπευθύνους για τους ενδεχόμενους κινδύνους και είχαν αποδεχθεί και τον επίμαχο όρο που κρίθηκε δηλωτικός και συνεπώς εκφεύγει του ελέγχου καταχρηστικότητας.
Σύμφωνα με.εκτιμήσεις τραπεζιτών, τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε ελβετικό φράγκο φτάνουν τα 13 δισ. ευρώ και στην πλειονότητα τους οι δανειακές συμβάσεις έχουν
καταγγελθεί.
Η προσφυγή στον Άρειο Πάγο
Η υπόθεση κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο μετά από προσφυγή δανειολήπτριας που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Υποστήριζε ότι είναι καταχρηστικός ο όρος που προβλέπει την αποπληρωμή των δανείων βάση της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ.
Η γυναίκα είχε πάρει το 2007 δάνειο από την Eurobank ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ). Υποστήριζε ότι την προέτρεψαν για αυτό οι υπάλληλοι της Τράπεζας, λόγω του χαμηλού επιτοκίου.
Το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία ευρώ – φράγκου βρέθηκε να οφείλει 239.041 ευρώ.
Η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου δεν υιοθέτησε την πρόταση του αντεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή, ο οποίος είχε την άποψη ότι πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης της δανειολήπτριας.
Ο κ.Αγγελής επικαλέστηκε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία, οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις και σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητές τους, ιδίως όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας σοβαρής υποτίμησης του εγχώριου έναντι του ξένου νομίσματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δάνεια σε ελβετικό: Δικαιώνει τις τράπεζες η απόφαση του Αρείου Πάγου