ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας, ενός ειδικού πλαισίου που διαφοροποιούσε την Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες που είχαν υπαχθεί σε μνημόνια καθώς οι έλεγχοι ήταν πιο τακτικοί, είναι ένα σήμα εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πιστωτών προς την Ελλάδα, που έχει ιδιαίτερη αξία με δεδομένο πως οι Ευρωπαίοι είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της χώρας.
Σηματοδοτεί όμως και την αντίστροφη μέτρηση για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, όπως εκτιμάται το αργότερο, μέχρι το φθινόπωρο του 2023. Αν και μια θετική έκπληξη δεν μπορεί να αποκλειστεί, παράγοντες στην αγορά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ως βασικό το σενάριο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μετά τις εκλογές καθώς θεωρούν πως δύσκολα, κάποιος οίκος θα αναλάβει το ρίσκο να δώσει στην Ελλάδα την πολυπόθητη αναβάθμιση, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας.
Αυτή τη στιγμή την επενδυτική βαθμίδα μπορούν να δώσουν στην Ελλάδα η Moody’s, Standard & Poor’s, Fitch, και DBRS. Η Scope Ratings, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης που φιλοδοξεί να αποτελέσει το ευρωπαϊκό αντίβαρο στην «αμερικανική» αγορά των οίκων, δεν είναι ακόμη αποδεκτός από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να λαμβάνεται υπόψιν η αξιολόγησή του στην επιλεξιμότητα των τίτλων. Κάτι πάντως που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις θα μπορούσε να συμβεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Σε όλα τα σενάρια πάντως, όλοι οι οίκοι θα παρακολουθούν στενά την οικονομική πολιτική της χώρας κατά τους προσεχείς 8 – 12 μήνες, ζυγίζοντας το χρόνο μετάβασης στην επενδυτική βαθμίδα. Πέραν του πολιτικού ρίσκου, που είναι κεντρικός ρυθμιστικός παράγοντας, έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία, η χώρα να μην συνδυάσει το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας με σημάδια δημοσιονομικής χαλάρωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικά στελέχη, δημοσίως και ατύπως, διαμηνύουν σε κάθε τόνο πως ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος είναι «γραμμένος στην πέτρα».
Όπως επίσης και ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα πάση θυσία τον επόμενο χρόνο, κάτι που θα είναι η κεντρική κατεύθυνση στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή στις 3 Οκτωβρίου, ενσωματώνοντας και τις εξαγγελίες που θα κάνει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου.
Εκείνες τις μέρες, αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει και ο πρώτος έλεγχος της οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στο πλαίσιο της απλής εποπτείας, που προβλέπει ελέγχους ανά εξάμηνο και θα είναι ίδιος με το πλαίσιο ελέγχου στο οποίο υπόκεινται όλα τα κράτη – μέλη που πέρασαν από μνημόνια.
Πέραν του προϋπολογισμού, που θα περάσει από το μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων αλλά και των επικεφαλής, θα εξεταστούν 22 προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από την ενισχυμένη εποπτεία. Στο επίκεντρο βρίσκονται ο χρηματοπιστωτικός τομέας, εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση των εκκρεμών συντάξεων, πρωτοβάθμια περίθαλψη, Κτηματολόγιο, εργατική νομοθεσία κ.ά..
Τα συμπεράσματα της προόδου της χώρας, θα είναι το αντικείμενο της έκθεσης των θεσμών που θα δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο για να επικυρωθεί το Δεκέμβριο, που θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις αγορές που περιμένουν την πιστοποίηση από τους θεσμούς ότι η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά εξυγίανσης.
Είναι επίσης στόχος το κλείσιμο του έτους να χαρακτηριστεί από θετικές ειδήσεις για την οικονομία, όσον αφορά στην πορεία των βασικών δεικτών. Ήδη η κυβέρνηση «βλέπει» σημαντική υπέρβαση του στόχου για την ανάπτυξη φέτος, και όπως έχει ήδη γράψει το Mononews θα μπορούσαμε να δούμε και ανάπτυξη 5% – 6% σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων.
Ταυτόχρονα αναμένεται διαμόρφωση του ελληνικού ΑΕΠ πάνω από τα 200 δισ. ευρώ αλλά και βελτίωση του σημαντικού δείκτη του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ. Εάν αυτά συνδυαστούν με επίτευξη στόχων ως προς τη διαδικασία απομείωσης των κόκκινων δανείων τότε διαμορφώνεται η πλατφόρμα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.
Διαβάστε επίσης
Πυρετός στο οικονομικό επιτελείο – Τα τρία μεγάλα στοιχήματα του Σεπτεμβρίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!