ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έως τα τέλη Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η πρόωρη εξόφληση των 3,6 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κίνηση που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο βελτίωσης του προφίλ του ελληνικού χρέους και περιλαμβάνει επίσης αρκετές ακόμα τεχνικές παρεμβάσεις.
Με τον τρόπο αυτό, και εκτός απροόπτου, η κυβέρνηση θα εξοφλήσει επιπλέον ακριβό χρέος σε περιβάλλον κατάρρευσης επιτοκίων, ενώ όπως και το 2019, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πρώτα το πράσινο φως από τον ESM, που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας για να ολοκληρώσει την πρόωρη αποπληρωμή. Ταυτόχρονα, το δημόσιο βρίσκεται αυτές τις μέρες, με το χέρι στην σκανδάλη για την επόμενη κίνηση που θα γίνει στο μέτωπο του δημοσίου δανεισμού, λίγα 24ωρα πριν τον «χρησμό» του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch, η οποία θα «μιλήσει» την Παρασκευή, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.
Η αποπληρωμή προς το ΔΝΤ θα αφορά στο μέρος των δανείων με λήξεις εντός του 2021 και του 2022 και είναι η δεύτερη που θα ολοκληρώσει η τρέχουσα κυβέρνηση από την ανάληψη της εξουσίας το καλοκαίρι του 2019. Το Δημόσιο αναμένεται να διατηρήσει, οικειοθελώς, ένα πολύ μικρό χρέος προς το Ταμείο της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, προκειμένου το Ταμείο να μπορεί να συντάσσει τις τακτικές του εκθέσεις για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, κάτι που αποτιμάται θετικά από τις αγορές.
Εν γένει άλλωστε η πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ είναι μια θετική κίνηση για τις αγορές. Πέραν των θετικών επιπτώσεων σε τεχνικό επίπεδο που απορρέουν από την κίνηση αυτή (βελτίωση δεικτών, μείωση επιτοκιακού και συναλλαγματικού κινδύνου κ.α.) όταν μια χώρα όπως η Ελλάδα, με το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, που προέβη σε κούρεμα των ιδιωτών ομολογιούχων στο πλαίσιο του PSI, αποπληρώνει οφειλές προς τους πιστωτές της και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, αυτό εκλαμβάνεται ως ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς την διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Όπως άλλωστε είχε επισημάνει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τον Δεκέμβριο όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της νέας, πρόωρης εξόφλησης, «η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση και εφαρμόζοντας πλήρως τους όρους και τις συμβατικές υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των πιστωτών του, διατηρώντας σταθερό το πλαίσιο της περιόδου εποπτείας και ενεργή τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών». Η εν λόγω αποπληρωμή θα αφορά το μέρος των δανείων με λήξεις εντός των ετών 2021 και 2022.
Είναι η δεύτερη που λαμβάνει χώρα από την παρούσα κυβέρνηση, μέσα σε ένα χρόνο, αποπληρώνοντας έτσι 6,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ μέχρι το καλοκαίρι του 2019, ήτοι περίπου το 80% αυτού.
Με το χέρι στην σκανδάλη ο ΟΔΔΗΧ
Την ίδια στιγμή με το χέρι στην σκανδάλη βρίσκεται ο ΟΔΔΗΧ για να πραγματοποιήσει την πρώτη μεγάλη ομολογιακή έκδοση του 2021, που το πιθανότερο είναι να έχει διάρκεια άνω των 10 ετών. Σε τεχνικό επίπεδο όλα είναι έτοιμα ωστόσο η νέα πολιτική κρίση στη Ρώμη προκαλεί αναταραχή στην αγορά χρέους της ευρωζώνης και παρακολουθείται προσεκτικά και από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να αποφασιστεί ο κατάλληλος χρόνος για την έκδοση, από τον οποίο, λογικά δεν απέχουμε πολύ.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως εκτός από τις κοινοπρακτικές ομολογιακές εκδόσεις που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο του φετινού δανειακού προγράμματος αλλά και τον τακτικών εκδόσεων εντόκων γραμματίων, φέτος όπως και τις προηγούμενες χρονιές τα ραντάρ του δημοσίου αναζητούν κάθε διαθέσιμη, επωφελή για το δημόσιο ευκαιρία για να βελτιωθεί περαιτέρω η διαχείριση του δημοσίου χρέους με έξυπνες κινήσεις διαχείρισης.
Ο χρησμός της Fitch
Την Παρασκευή, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, εκτός απροόπτου ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται να δημοσιοποιήσει την έκθεση του για την ελληνική οικονομία. Αν και οι αποφάσεις των διεθνών οίκων ποτέ δεν προαναγγέλλονται ούτε προδικάζονται είναι μεγάλο στοίχημα εάν η χώρα θα καταφέρει να αποσπάσει στην φάση αυτή μια βελτίωση στην προοπτική (outlook) της αξιολόγησης της. Η οποιαδήποτε ανοδική κίνηση θα ήταν μια θετική έκπληξη με δεδομένο ότι όπως όλη η αγορά παγκοσμίως έτσι κα οι διεθνείς οίκοι το πιθανότερο θα ήταν στην φάση αυτή να τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν πως θα κυλήσει το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Υπενθυμίζεται πως η απόσπαση της επενδυτικής βαθμίδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατόν παραμένει το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα. Προς το παρόν η χώρα βρίσκεται προστατευμένη, ελέω πανδημίας και των έκτακτων μέτρων που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο από το χρονικό σημείο που θα ξεκινήσει να εκτονώνεται η υγειονομική κρίση, οι αγορές σταδιακά θα ξεκινήσουν να επιστρέφουν σε κανονικές συνθήκες.
Υπό αυτή την προοπτική είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να έχει να δείξει σημαντικά επιτεύγματα σε κρίσιμα μέτωπα, όπως ανάπτυξη, εξυγίανση τραπεζικών ισολογισμών κ.α. προκειμένου να πετύχει αναβάθμιση το ταχύτερο και να εξασφαλίσει φθηνή πρόσβαση στον δανεισμό και μετά την κρίση.
Διαβάστε επίσης:
«Καμπανάκι» Σταϊκούρα για το χρόνο απόσυρσης των μέτρων στήριξης
Αισιόδοξη η πρώτη εικόνα του προϋπολογισμού αλλά με πρωτογενές έλλειμμα €18,2 δισ. το 2020
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης: Οι αποφάσεις του βουνού και ο χρόνος των ανακοινώσεων για την προεδρία της Δημοκρατίας
- Kυριάκος Μητσοτάκης: Live η εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο
- Μετρό Αθήνας: Αλλάζουν εικόνα οι σταθμοί – Σε εξέλιξη πρόγραμμα ανακαίνισης του δικτύου
- Eurobank: «Η μαγεία του θεάτρου, δώρο για τα παιδιά»