Τέλος στο «μαύρο χρήμα» που διακινείται μέσω της αγοραπωλησίας ακινήτων, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με στόχο τη φοροδιαφυγή. Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από το οικονομικό επιτελείο, προβλέπεται η οριστική απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Πλέον το τίμημα θα καταβάλλεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

Με απλά λόγια, δεν θα μπορεί ο αγοραστής να δίνει μετρητά στον πωλητή, αλλά οι πληρωμές θα γίνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Το μέτρο αυτό ήταν γνωστό τους τελευταίους μήνες ότι θα τεθεί σε εφαρμογή, και για το λόγο αυτό υπήρχε έντονη κινητικότητα στα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Οσοι ήθελαν να αγοράσουν ακίνητο επέσπευδαν τις διαδικασίες προκειμένου να πληρώσουν μέρος ή το σύνολο του τιμήματος σε μετρητά. Αν το νέο μέτρο ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 αναμένεται νέο κύμα συναλλαγών με μετρητά.

Το οικονομικό επιτελείο αντιλήφθηκε ότι μέσω του real estate γίνεται απίστευτη φοροδιαφυγή καθώς υπάρχουν μαρτυρίες ότι αγοραστές πήγαιναν στα συμβολαιογραφικά γραφεία με βαλίτσες ή μαύρες σακούλες γεμάτες χρήματα.

Η καταβολή μέρους ή του συνόλου του τιμήματος αγοραπωλησίας ακινήτων επιτρέπεται μεταξύ φυσικών προσώπων, εφόσον τα χρήματα είναι δηλωμένα. Αγοραπωλησίες με μετρητά μεταξύ νομικών προσώπων (επιχειρήσεων) ή φυσικού προσώπου και νομικού προσώπου (π.χ. κατασκευαστική εταιρεία) δεν επιτρέπονται αν το τίμημα υπερβαίνει τα 500 ευρώ (θεωρείται επιχειρηματική συναλλαγή).

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων ύψους 27,7 δισ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο του 2021,σε 42.613 περιπτώσεις στα συμβόλαια είχαν περάσει συναλλαγές 426,5 εκατ. ευρώ μόνο με μετρητά, ενώ επιπλέον 41.741 μεταβιβάσεις έγιναν εν μέρει με μετρητά ύψους 2,98 δισ. ευρώ.

Η «μαύρη» τρύπα στο φορολογικό σύστημα λέγεται «πόθεν έσχες» αφού κατά την αγοραπωλησία δεν γίνεται κανένας έλεγχος για την προέλευση των χρημάτων

Δηλαδή δεν ελέγχεται η πηγή προέλευσης των μετρητών. Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός είναι πιθανόν να ψάξει τη συναλλαγή αυτή αλλά σε κάθε περίπτωση οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί, καθυστερούν και μπορεί να μη γίνουν ποτέ.

 

Θα υπάρξουν και… αστοχίες

Ετσι, η απαγόρευση της αγοράς με μετρητά εκτιμάται ότι θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή αν και σίγουρα θα υπάρξουν αγοραπωλησίες όπου θα μπορεί να πληρωθεί μέρος του τιμήματος και να δηλώνεται διαφορετικό στο συμβόλαιο. Αλλωστε, τα περισσότερα συμβόλαια αναφέρουν συνήθως την αντικειμενική αξία του ακινήτου και τα υπόλοιπα είναι συναλλαγή… κάτω από το τραπέζι.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι αν ένα ακίνητο πωλείται 200.000 ευρώ αλλά η αντικειμενική αξία του είναι 130.000 ευρώ, θα μπορούσαν τα 70.000 ευρώ να δοθούν σε… μαύρες σακούλες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει διασταυρώσεις για 42.000 μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν από τον Μάρτιο του 2021 με μετρητά, συνολικά 462 εκατ. ευρώ.

Η αρχή θα γίνει με τις αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας. Οι ελεγκτές θα «ξεψαχνίσουν» τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα για το οικονομικό  προφίλ που εμφανίζουν στην Εφορία οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν από μισθούς, επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, πωλήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, γονικές παροχές και δωρεών χρημάτων.

Σε περίπτωση που το τίμημα για την αγορά ακινήτου δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα η εφορία θα καλέσει τους φορολογούμενους να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων και σε όσους δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα χρήματα.

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης: ΦΠΑ και άλλα μέτρα για όσους νοικιάζουν πάνω από τρία ακίνητα

«Έκρηξη» ξένων επενδύσεων στα ακίνητα βλέπει ο Χατζηδάκης – Ήρθαν 2,1 δισ. το 2022

Φορολογικό νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Πώς θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή