• Οικονομία

    Τέλος εποχής για το υψηλό κόστος δανεισμού; – Πώς βλέπουν τον «χρησμό» του Πάουελ τρεις από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες

    • Bloomberg
    Τζερόμ Πάουελ - Jerome Pawel

    Jerome Pawel- Πηγή: REUTERS/Leah Millis


    Ο “χρησμός” του Πάουελ φαίνεται ότι “συσπειρώνει” τρεις από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, καθώς οι αξιωματούχοι τους δηλώνουν τώρα ότι βρίσκονται σταθερά σε πορεία μείωσης ή συνέχισης της μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους για μια εποχή υψηλού κόστους δανεισμού.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες Παρασκευή, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ ανέφερε στην ομιλία του από το Jackson Hole, ότι έχει έρθει η ώρα για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να μειώσει το βασικό της επιτόκιο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες ότι οι αξιωματούχοι θα αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού τον επόμενο μήνα και καθιστώντας σαφή την πρόθεσή του να αποτρέψει περαιτέρω στασιμότητα στην αγορά εργασίας.

    “Ήρθε η ώρα να αναπροσαρμόσουμε την νομισματική μας πολιτική”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πάουελ, ενώ αναγνώρισε την πρόσφατη πρόοδο στον πληθωρισμό και την επιβράδυνση στην αγορά εργασίας.

    Με αυτόν τον τρόπο, ο Πάουελ, δέσμευσε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια, μετά τη συνάντηση των αξιωματούχων της Fed τον Σεπτέμβριο.

    Αβεβαιότητα και ορισμένοι κίνδυνοι

    Σύμφωνα με αναλυτές, η αναγκαστική στροφή πολλών από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου προς την ίδια κατεύθυνση, απομακρύνει κάποιες ανησυχίες των επενδυτών.

    Ωστόσο, εξακολουθεί να επικρατεί τεράστια αβεβαιότητα και ορισμένοι κίνδυνοι.

    Ούτε ο Πάουελ ούτε οι ομόλογοί του έδωσαν σαφείς πληροφορίες σχετικά με το πόσο γρήγορα σκοπεύουν να προχωρήσουν στη μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

    Ενάντια σε αυτή την αβεβαιότητα, η αναδυόμενη αδυναμία στις αγορές εργασίας και η συνολική εικόνα που αφορά την ανάπτυξη, καθιστούν τον πληθωρισμό ως την κύρια απειλή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

    Εκτός από τον Πάουελ, αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ήταν επίσης παρόντα στο Jackson Hole, ενισχύοντας τις πεποιθήσεις για εναρμόνιση της πολιτικής των δύο τραπεζών.

    Ο Όλι Ρεν της Φινλανδίας, ο Λετονός Μάρτινς Καζάκς, ο Μπόρις Βούιτσιτς της Κροατίας και ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν άλλη μια μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, μετά από μια σημαντική μείωση τον Ιούνιο.

    Ο Ρεν μάλιστα περιέγραψε τη διαδικασία αποπληθωρισμού στη Ευρωζώνη ως μια που βρίσκεται “σε καλό δρόμο”, ενώ προειδοποίησε ότι “οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, ειδικά στη μεταποίηση, είναι μάλλον υποτονικές”.

    Πρόσθεσε δε ότι “αυτό ενισχύει την υπόθεση για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο”.

    Ο Σεντένο χαρακτήρισε “εύκολη” την απόφαση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ξανά σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, δεδομένων των στοιχείων για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Eυρωζώνης φαίνεται επίσης τώρα να ανησυχούν περισσότερο για την ανάπτυξη, η οποία έχει “σκοντάψει”, μετά από ένα ισχυρό α’ εξάμηνο.

    Επιπλέον, εκφράζουν ανησυχία για την άμβλυνση στην αγορά εργασία και λιγότερο για τον πληθωρισμό, παρόλο που η εντολή της ΕΚΤ δεν περιλαμβάνει την απασχόληση.

    Την ίδια στιγμή, μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ, κάποια συναίνεση φάνηκε να προκύπτει γύρω από δύο ακόμη περικοπές φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας κίνησης του Σεπτεμβρίου, εφόσον ο πληθωρισμός παραμένει σύμφωνος με τις προβλέψεις της τράπεζας, οι οποίες τον βλέπουν να μειώνεται στον στόχο του 2% το β’  εξάμηνο του 2025.

    Άντριου Μπέιλι: “Ανοικτός” σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων

    Ταυτόχρονα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι, δήλωσε “ανοικτός” σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, καθώς υποχωρούν οι κίνδυνοι του επίμονου πληθωρισμού.

    Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, έκανε την ανατροπή όταν μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης νωρίτερα αυτό το μήνα στο 5%, την πρώτη μείωση από την έναρξη της πανδημίας Covid-19.

    Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι κεντρικές τράπεζες στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και την Κίνα χαλαρώνουν επίσης την πολιτική τους

    Μεγάλη εξαίρεση αποτελεί η Ιαπωνία, όπου οι αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει τον πρώτο κύκλο “σύσφιξης” εδώ και 17 χρόνια.

    Παρόλα αυτά, ο Πάουελ μίλησε και για το μέλλον, πέρα από τον Σεπτέμβριο.

    “Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής, ενώ ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία, τις προοπτικές και την ισορρόπηση των κινδύνων”.

    Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, από εδώ και πέρα, θα λαμβάνουν περισσότερο υπόψιν τα μηνύματα από την αγορά εργασίας, και όχι τόσο αυτά του πληθωρισμού.

    “Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που θα κατέβουμε το ‘βουνό'”, δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG, Νταϊάν Σουόνκ.

    “Ο Πάουελ κατέστησε σαφές ότι η αγορά εργασίας είναι πλέον το Νο 1 επίκεντρό της Fed”, συμπλήρωσε.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τζερόμ Πάουελ από Jackson Hole: Σήμα για μειώσεις επιτοκίων – Ήρθε η ώρα να προσαρμοστεί η πολιτική μας

    Bostic (FED Atlanta): Πιθανό να χρειαστούν πάνω από μια μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους

    Γκάρι Έβανς (BCA Research): Να γιατί μερικές μειώσεις επιτοκίων δεν αποτρέπουν την ύφεση στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ