Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Τέλος επιτηδεύματος: «Έκπτωση» 50% στο μνημονιακό χαράτσι – Τι ισχύει σήμερα, πόσο θα πληρώνουμε

Κωστής Χατζηδάκης

Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Μισό «δώρο» για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες. Με τις αντιδράσεις να είναι έντονες, το οικονομικό επιτελείο αναζητά ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα «μαλακώσουν» το νομοσχέδιο ώστε να περάσει με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για την κυβέρνηση.

Μετά την κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος για όσους δεχθούν να ελεγχθούν, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι μειώνεται κατά 50% το μνημονιακό «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος. Η μείωση αυτή αφορά σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους, είτε θα μπουν στο νέο σύστημα φορολόγησης με το τεκμαρτό εισόδημα είτε όχι.

Ετσι, το τέλος επιτηδεύματος θα είναι στα 325 ευρώ από 650 ευρώ που είναι σήμερα, όμως, είναι άγνωστο προς το παρόν αν θα ισχύει για τα εισοδήματα του 2022, αν δηλαδή στη φορολογική δήλωση που θα γίνει από την άνοιξη, θα προβλέπεται και η έκπτωση του 50%.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου προέβλεπε μείωση 50% μόνο για όσους θα δηλώσουν καθαρά εισοδήματα πάνω από τα όρια των τεκμαρτών εισοδημάτων που θα τους προσδιορίσει το νέο σύστημα φορολόγησης.

Εκείνοι που θα δήλωσαν λιγότερα από τα τεκμαρτά ποσά προβλεπόταν μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 25%, στα επίπεδα των 487,50 ευρώ.

Μένει να διευκρινιστεί επίσης αν η έκπτωση του 50% αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις, επομένως και στα νομικά πρόσωπα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με τις εξαγγελίες, το τέλος θα μειωθεί κατά 20% το 2025 και θα διαμορφωθεί σε 320 – 800 ευρώ και κατά 30% το 2026 στα 224 έως 560 ευρώ, ενώ θα καταργηθεί πλήρως το 2027.

Η ιστορία του τέλους

Το τέλος επιτηδεύματος χαρακτηρίστηκε και μνημονιακό χαράτσι το οποίο επιβλήθηκε πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια. Διαμορφώνονται ως εξής:

Ποιοι δεν πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος

Διαβάστε επίσης:

Κωστής Χατζηδάκης: Mείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους του ελευθέρους επαγγελματίες
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ανατροπή με το τεκμαρτό εισόδημα και πότε δεν ισχύει – Τι λένε τα 988 σχόλια στη δημόσια διαβούλευση
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι 4+1 αλλαγές που έρχονται από την Πρωτοχρονιά