Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Τέλος χρόνου για την έκπτωση 3% στο φόρο εισοδήματος – Γιατί έκανε «κοιλιά» η υποβολή των δηλώσεων

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

Μια διπλή υποχρέωση έχουν σήμερα χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς από τη μια πρέπει να καταβληθεί η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ και από την άλλη εκπνέει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος μόνο για όσους θέλουν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο, για να έχουν έκπτωση 3%.

Το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ανακοίνωσαν προ ημερών νέα ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή των δηλώσεων έως τις 2 Αυγούστου (έως τις 9 Αυγούστου για τα νομικά πρόσωπα), ωστόσο δεν άλλαξε η ημερομηνία για την έκπτωση του 3%.

Πρακτικά, όσοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους μετά την αυριανή ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη και την Παρασκευή, δεν διατηρούν το δικαίωμα έκπτωσης σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής.

Τροποποιητικές δηλώσεις

Η παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δίνει μια έξτρα ευκαιρία στους φορολογούμενους να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις, με στόχο να ξεφουσκώσουν και τα εκκαθαριστικά τους.

Μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ όσοι έχουν εντοπίσει λάθη στο εκκαθαριστικό μπορούν να υποβάλουν διορθωτική, συμπληρωματική φορολογική δήλωση, συνυποβάλλοντας, εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3, τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1. Τα νέα στοιχεία που θα προσθέσει ή θα διορθώσει  θα μεταφερθούν αυτομάτως στη νέα τροποποιητική δήλωση.

Η πορεία των φορολογικών δηλώσεων

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί σχεδόν 6,3 εκατ φορολογικές δηλώσεις ή περίπου το 97 % του συνόλου. Ωστόσο μετά την ανακοίνωση της νέας καταληκτικής ημερομηνίας 2/8 παρατηρήθηκε η γνωστή χαλάρωση.

Ενώ την Τετάρτη 24/7 υποβλήθηκαν 161.651 δηλώσεις και την Πέμπτη 157.096 δηλώσεις, την Παρασκευή υποβλήθηκαν 67.923, το Σάββατο 25.158 και την Κυριακή  20.067 και τη Δευτέρα 51.883.

Με λίγα λόγια μέσα σε 4 μέρες υποβλήθηκαν όσες δηλώσεις είχαν  υποβληθεί μόνο σε μια ημέρα.

Διαβάστε επίσης

Άμεση εμφάνιση στο myAADE και στο myAADEapp η βεβαίωση του φόρου εισοδήματος

Βαρόμετρο ΣΕΣΜΑ: Επιδεινώθηκαν οι προσδοκίες των συμβούλων management για την οικονομία

Έξι νέα προγράμματα κατάρτισης για 81.500 άνεργους και εργαζόμενους – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν