Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Τέλος χρόνου για διορθώσεις σε Ε9 και λύσεις μισθωμάτων στην εφορία

Ε9: Τέλος χρόνου για διορθώσεις χωρίς πρόστιμα - Τα συνήθη λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ

Προθεσμία 10 ημερών έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση Ε9, καθώς η διορία που έχει δοθεί εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

Έτσι, έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστες ημέρες για να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 , καθώς αυτή η δήλωση αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Εφόσον ένας ιδιοκτήτης προχωρήσει σε τροποποιητική δήλωση και διορθώσει τυχόν λάθη στο Ε9 που είχε εντοπίσει για το ακίνητό του, τότε η εφορία θα προχωρήσει στην έκδοση νέου εκκαθαριστικού για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε μηνιαίες 10 δόσεις.

Πώς υποβάλλεται η τροποποιητική δήλωση

Για να υποβάλει ένας φορολογούμενος  τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να επιλέξει το έτος που θέλει να υποβάλει Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδoς, επιλέγει “δημιουργία δηλώσεως Ε9” για να προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής καταστάσεως, χωρίς την επιβολή προστίμου 100 ευρώ:

*Εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

*Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

*Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

Αυτόματη συμπλήρωση Ε9

Η ΑΑΔΕ απλοποιεί τις διαδικασίες σε περιπτώσεις αγοραπωλησιών. Πριν από τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, και συγκεκριμένα πριν από την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ή δωρεάς ή γονικής παροχής ακινήτου, ο φορολογούμενος θα είναι υποχρεωμένος να επικαιροποιεί τα στοιχεία του ακινήτου που μεταβιβάζεται στο Περιουσιολόγιο – Ε9 μέχρι και στο επόμενο, της μεταβίβασης, έτος.

Μετά την υπογραφή του συμβολαίου και την ανάρτησή του από τον συμβολαιογράφο, θα δημιουργείται αυτόματα, στην εφαρμογή myProperty, μια ψηφιακή δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) με τις απαιτούμενες εισαγωγές, μεταβολές και διαγραφές στοιχείων ακινήτων.

Εκπνέει η προθεσμία για λύσεις μισθωμάτων

Μία ακόμα υποχρεώσεις των ιδιοκτητών που λήγει στις 30 Ιουνίου, είναι η δήλωση για λύσεις μισθωμάτων. Οι φορολογούμενοι που ενοικιάζουν ακίνητα, για τα οποία έληξε η συμφωνία σύμβασης στις 31 Δεκεμβρίου 2022, έχουν προθεσμία έως 30 Ιουνίου 2023 να δηλώσουν τη λύση της μίσθωσης στην ΑΑΔΕ.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν δηλώσει τη λύση τα μίσθωσης, τότε η μίσθωση θεωρείται ότι βρίσκεται σε ισχύ και κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για εισόδημα, το οποίο στην πράξη δεν έχει εισπράξει.

Διαβάστε επίσης

ΑΑΔΕ: Επικαιροποιείται το περιεχόμενο του Ε9

Με ψηφιακό μηχανισμό η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού