• Οικονομία

    Τέλη Κυκλοφορίας: Σκέψεις για κλιμακωτό πρόστιμο – Το σχέδιο για να μπει τέλος στις παρατάσεις

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής


    Ολιγοήμερη παράταση αναμένεται να δοθεί στους ιδιοκτήτες ΙΧ και μηχανών για να πληρώσουν τα φετινά τέλη κυκλοφορίας, με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να απορρίπτει κάθε σκέψη να ακολουθηθεί η “τακτική” των προηγούμενων ετών για διορία έως το τέλος Φεβρουαρίου.

    Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάσει ένα πλαίσιο, με βάση το οποίο θα μπαίνει τέλος μια και καλή στις παρατάσεις καταβολής των τελών κυκλοφορίας που φέρνει κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία περί τα 1,2 δις ευρώ. Για να αποφύγει τις πιέσεις για αλλαγή στην προθεσμία πληρωμής, σχεδιάζει να φέρει κλιμακωτά πρόστιμα.

    Τέλος τα διπλάσια τέλη για καθυστέρηση μιας ημέρας

    Σήμερα, σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης οχήματος καθυστερήσει να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας έστω και για ένα λεπτό (π.χ. αν τα πληρώσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς) θα πληρώσει ως πρόστιμο τα διπλάσια τέλη κυκλοφορίας.

    Αυτό το μέτρο θεωρήθηκε ως ιδιαίτερα αυστηρό και άδικο. Γι’ αυτό το λόγο, θα έρθει ένα κλιμακωτό πρόστιμο, το οποίο θα αυξάνεται όσο περνά ο καιρός και ο ιδιοκτήτες συνεχίζει να έχει απλήρωτα τέλη. Για παράδειγμα, αν δεν τα καταβάλει έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχει πρόστιμο 5% – 10% (ή ακόμα και 20% με βάση άλλο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι).

    Αναλογικά, το πρόστιμο θα αυξάνεται για κάθε μήνα που περνά, ώστε αν στο εξάμηνο συνεχίζει να είναι “ξεχασιάρης”, τότε το πρόστιμο θα είναι διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας του οχήματός του.

    Αν ένα όχημα έχει τέλη κυκλοφορίας 100 ευρώ το χρόνο, για κάθε μήνα που περνά το ποσό θα αυξάνεται, πχ τον Ιανουάριο 120 ευρώ, τον Φεβρουάριο 140 ευρώ και το Ιούνιο θα του βεβαιωθούν τα 100 + 100 ευρώ.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πλήρες σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και το ύψος του κλιμακωτού προστίμου για τα τέλη κυκλοφορίας.

    Τα σημερινά πρόστιμα

    Σήμερα το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής είναι:

    • Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
    • Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
    • Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Τέλη κυκλοφορίας: Ερχεται παράταση – Πώς μπορείτε να πληρώσετε πριν έρθουν τα πρόστιμα
    Ανατροπή στα τέλη κυκλοφορίας – Τι σκέφτεται να αλλάξει η κυβέρνηση
    Η ΑΑΔΕ έστειλε σε 16 χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων στοιχεία και άλλων… οφειλετών – Ποιοι φορολογούμενοι έλαβαν κατά λάθος το mail
     



    ΣΧΟΛΙΑ