ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τέλη Κυκλοφορίας με το… μήνα θα μπορούν να καταβάλουν και φέτος οι ιδιοκτήτες οχημάτων και μάλιστα χωρίς πέναλτι, που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.
Η τροπολογία περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, με τίτλο: «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση».
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες θα έχουν δικαίωμα να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους μόνο μια φορά το χρόνο, καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θα το κυκλοφορήσει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου σχεδόν 130.000 ιδιοκτήτες προχώρησαν σε ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας του οχήματός τους, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή των τελών για ολόκληρο το 2021.
Χωρίς πέναλτι
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι δόθηκε η δυνατότητα καταβολής αναλογικών τελών κυκλοφορίας, χωρίς προσαυξήσεις για κάθε μήνα ακινησίας, όπως προβλεπόταν τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα, για έξι μήνες χρήσης του οχήματος θα έπρεπε να καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για οκτώ μήνες, ως αντικίνητρο στη μαζική κατάθεση πινακίδων, που είχε παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.
Πλέον, όμως, για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός θα καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών τα 2/12 του ποσού κ.ο.κ.
Φέτος, ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 15ετίας 1.600 κυβικών, το οποίο επιβαρύνεται με ετήσια τέλη 265 ευρώ, που θα θελήσει να βάλει ξανά τις πινακίδες κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό του για διάστημα τεσσάρων μηνών θα επιβαρυνθεί με τέλη 88,3 ευρώ (4 μήνες από 22,08 ευρώ ο καθένας).
Πότε επιβάλλεται πρόστιμο
Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησίας έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του για την οποία έχουν καταβληθεί τα Τέλη Κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση ημέρα.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.
Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας, κατ’ εξαίρεση εντός του έτους 2021, καταβάλλονται αναλογικά τα Τέλη Κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι τέλος του έτους.
Τα Τέλη Κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή καταβάλλονται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα το γεγονός εξαιτίας του οποίου ήρθη η αναγκαστική ακινησία, ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσιο με το διπλάσιο των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.
Χρέωση για ολόκληρο το μήνα
Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχει χρέωση ολόκληρου του μήνα κατά τον οποίον δηλώνεται άρση ακινησίας, ανεξάρτητα αν γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.
Δηλαδή για επιβατικό ΙΧ με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 240 ευρώ και ο ιδιοκτήτης του πραγματοποιήσει άρση ακινησίας στις 15 Ιουνίου και θα θελήσει να κυκλοφορήσει το όχημα από την 1η Σεπτεμβρίου θα πληρώσει ολόκληρους τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, δηλαδή θα καταβάλει 60 ευρώ.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν θέσει και πάλι σε ακινησία το όχημά του την ημερομηνία που λήγει η προθεσμία τότε επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ποσού των τελών κυκλοφορίας.
Πότε πληρώνονται ολόκληρα τα τέλη κυκλοφορίας
Αν κάποιος ιδιοκτήτης οχήματος έχει πραγματοποιήσει άρση ακινησίας και αποφασίσει πχ να το πουλήσει, τότε θα πρέπει να καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό των τελών κυκλοφορίας.
Σε περίπτωση που κάποιος καταφέρει να μεταβιβάσει ή να εξάγει το όχημά του χωρίς να έχουν καταβληθεί τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας τότε το πρόστιμο είναι ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών.
Μόνο μια φορά το χρόνο η άρση ακινησίας
Η άρση ακινησίας για ένα ή παραπάνω μήνες είναι δεσμευτική και δεν μπορεί να γίνει για δεύτερη φορά εντός του έτους σύμφωνα με την τροπολογία.
Μάλιστα αν κάποιος κάτοχος είχε κάνει χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης και έχει καταβάλλει μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας για ένα μήνα μπορούσε μόνο να πραγματοποιήσει εκ νέου άρση αλλά για ολόκληρο το υπόλοιπο διάστημα του έτους καταβάλλοντας το υπόλοιπο ποσό των Τελών Κυκλοφορίας.
Δηλαδή αν κάποιος κάτοχος ΙΧ με ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας 120 ευρώ κάνει άρση ακινησίας για 3 μήνες και μετά το πέρας των 90 ημερών επιθυμεί και πάλι να κάνει άρση ακινησίας θα πρέπει να καταβάλλει επιπλέον 90 ευρώ για τους υπόλοιπους μήνες του τρέχοντος έτους.
Η άρση ακινησίας
Από φέτος η διαδικασία για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας πραγματοποιείται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω της πλατφόρμας «myCar» της ΑΑΔΕ. Με αντίστοιχο τρόπο θα γίνεται και η άρση ακινησίας του οχήματος.
Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα εισέρχονται στην ειδική πλατφόρμα και αρχικά θα καταβάλλουν τα τέλη που θα αναλογούν στους μήνες που επιθυμούν να θέσουν σε κυκλοφορία το όχημά τους. Προϋπόθεση για την άρση ακινησίας αποτελεί η ασφάλιση του οχήματος, με την ΑΑΔΕ να προχωρά σε online διασταύρωση των στοιχείων.
Διαβάστε επίσης
Τέλη κυκλοφορίας: Έρχεται η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων – «Τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike