• Οικονομία

    Ταμείο Ανάκαμψης: Εντός της εβδομάδας το «πράσινο φως» για να εκταμιευθεί η 4η δόση

    • NewsRoom
    O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

    O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται ότι θα δώσει η Κομισιόν το πράσινο φως για την εκταμίευση ακόμα 1 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το οποίο αφορά στην 4η δόση που λαμβάνει η χώρα. Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα υποβληθεί και η  αίτηση για την εκταμίευση της 5ης δόσης , συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα αφορούν δάνεια και το 1,3 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις

    Με την εκταμίευση της 4ης δόσης, το συνολικό «πακέτο» επιχορηγήσεων και δανείων θα ανέλθει στα 18,2 δισ. ευρώ, σε σύνολο 36 δισ. ευρώ, που προορίζονται για την Ελλάδα.

    Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της τέταρτης δόσης, ο κίνδυνος απώλειας κονδυλίων συνδεόταν με τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού – Ελαιώνα και την ενεργειακή αναβάθμιση 9.700 εμπορικών κτηρίων.

    Επιχορηγήσεις και δάνεια ξεπέρασαν πλέον το 50%, ποσοστό που κρίνεται ικανοποιητικό, δεδομένου ότι ο μέσος όρος για το σύνολο των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ξεπερνά το 33%.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων και την πρόοδο των προγραμμάτων, στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί ήδη 794 έργα και δέσμες έργων, ενώ στο σκέλος των δανείων έχουν συναφθεί 339 δανειακές συμβάσεις που αντιστοιχούν σε ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους 12,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Οι προϋποθέσεις για την 5η δόση

    Προϋποθέσεις για την εκταμίευση της 5ης δόσης είναι να ολοκληρωθούν επιπλέον 29 δύσκολα ορόσημα και να συμβασιοποιηθούν 8,5 δισ. ευρώ νέων δανείων του ΤΑΑ από επιχειρήσεις .

    Οι πόροι που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ για φέτος, οδηγούν στο μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) των τελευταίων 14 ετών, ύψους 12,2 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα εισρεύσουν περίπου 7 δισ. ευρώ ακόμα, μέσα στο τελευταίο 4μηνο του έτους.

    Το 2023 εισέρευσαν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο 2 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το στόχο. Για φέτος ο πήχης έχει τοποθετηθεί στα 3,6 δισ. ευρώ, στα 5 δισ. για το 2025, ενώ αντίστοιχος είναι ο στόχος και για το 2026 τελευταίο έτος του προγράμματος.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Μετρημένες κινήσεις με αυξημένες συναλλαγές

    Γιάννης Στουρνάρας: «Η ελληνική οικονομία έχει σημαντικές θετικές προοπτικές»

    Αλέξης Πατέλης: Κίνητρα σε όσους έχουν κενά ακίνητα ώστε να τεθούν προς ενοικίαση



    ΣΧΟΛΙΑ