Στις επενδύσεις σε startups επεκτείνεται από την 1/1/2025 το μέτρο χορήγησης Golden Visa.

Η άδεια παραμονής θα χορηγείται για επένδυση 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece), όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος στο πλαίσιο της διυπουργικής Επιτροπής για την εξειδίκευση των μέτρων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και η σύγκλιση των εισοδημάτων στην Ελλάδα και του επιπέδου ζωής των πολιτών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ταυτόχρονα η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο και στην κατεύθυνση αυτή η εστίαση σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας, η σύνδεση με την έρευνα και την καινοτομία και η μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Οι τρεις πυλώνες που εστιάζεται η πολιτική του υπουργείου είναι:

Κίνητρα για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές

Διευρύνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση της πατέντας, όπου σήμερα ισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο. Με τη νέα ρύθμιση θεσπίζεται μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον επτά έτη μετά τη λήξη της τριετίας.

Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angels investros με την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του επενδυτή 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups, από 300.000 ευρώ που είναι σήμερα (κατ’ ανώτατο ποσό) σε 900.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις ή και εξαγορές μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από τη συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ για την εξασφάλιση φορολογικής απαλλαγής 30% επί των κερδών.

Παράλληλα θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων, με το δημοσιονομικό κόστος, με βάση την υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα, να ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Την ίδια ώρα εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων , που σήμερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, σε:

-250% για έργα συνεργασίας με είτε με startups είτε με ερευνητικά κέτρα
-300% για ΜμΕ έντασης γνώσης
-315% για ΜμΕ έντασης γνώσης αν υπερβαίνουν τον μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών των δύο προηγούμενων ετών.

Μείωση 15 γραφειοκρατικών διαδικασιών στη διετία

Αναφορικά με τη μείωση της γραφειοκρατίας στρατηγικός στόχος είναι σε βάθος διετίας να μειωθεί κατά 25% το διοικητικό και γραφειοκρατικό βάρος για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα καταργηθούν 15 χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούν κυρίως τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ενίσχυση της βιομηχανίας

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την Ελλάδα, περνά μέσα από την αναβάθμιση της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας, τόσο στην παραγωγή του ΑΕΠ όσο και στον τομέα της απασχόλησης.

Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας, το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στο επόμενο δίμηνο εγκρίνει χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις με πόρους από το RRF για τομείς που σχετίζονται με τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. Επίσης υλοποιείται πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης των ΜμΕ με 85 εκατ. ευρώ και πρόγραμμα αναβάθμισης βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχει συνολικό προϋπολογισμό 90.4 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ενθάρρυνση δημιουργίας και ανάπτυξης πράσινων καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά τη Golden Visa σήμερα ισχύει ήδη η δυνατότητα χορήγησής της για εισφορά κεφαλαίου τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε εταιρεία που έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα και από τις αρχές του νέου έτους επεκτείνεται σε επενδύσεις 250.000 ευρώ σε startups.

Διαβάστε επίσης:

Αυξάνεται το τέλος διαμονής στα Airbnb – Πού παγώνει η έκδοση νέων αδειών για ένα χρόνο

Κωστής Χατζηδάκης: Επεκτείνεται κατά 1 δισ. το πρόγραμμα Ηρακλής – Προχωρά άμεσα η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας

Πλειστηριασμοί: Ποια ξενοδοχεία βγαίνουν στο σφυρί σε όλη τη χώρα