Στις αρχές του μήνα η Goldman Sachs έθεσε στόχο τις 900 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη ή περιθώριο ανόδου 8,3% από τις 832 μονάδες που έκλεισε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου. Πριν λίγες ημέρες, έτερη αμερικανική τράπεζα, η J.P. Morgan, για τον δείκτη MSCI Greece έδωσε ‘χρησμό’ για τις 3,4 μονάδες με πιθανό περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα 8,6%. Αν ο χρησμός επιβεβαιωθεί, μια απόδοση της τάξεως του 8% μέχρι το τέλος του έτους θα φέρει το ΧΑ σε θετικό έδαφος 2%-3% για τη φετινή χρονιά και μια από τις υψηλότερες επιδόσεις για το 2022.

Η J.P. Morgan αποτιμά την αγορά και το δείκτη MSCI Greece στις 7,2 φορές σε όρους μελλοντικού P/E των επόμενων 12 μηνών, αποτίμηση η οποία είναι χαμηλότερη από τις 10,6 φορές του δείκτη MSCI EM, αλλά υψηλότερη από τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως Πολωνία, Ουγγαρία, και Τουρκία. Σε όρους P/BV, στις 0,8 φορές επίσης εμφανίζει σημαντικό discount σε σχέση με το benchmark ΜSCI EM. Για να θέσει την τιμή στόχο του εγχώριου δείκτη MSCI, η αμερικανική τράπεζα λαμβάνει υπόψη δύο διαφορετικές μεθοδολογίες αποτίμησης από τις οποίες προκύπτει 8% και 10% ανοδικό περιθώριο για τις εγχώριες μετοχές του δείκτη MSCI Greece, οπότε κατά μέσο όρο το ποσοστό που προκύπτει είναι το 9%. Το ποσοστό μπορεί να φαντάζει μικρό, αλλά είναι από τα υψηλότερα που εμφανίζουν οι 24 διαφορετικές αναδυόμενες αγορές που εξετάζει ο οίκος.

1

Στον ίδιο τόνο είναι ωστόσο και οι υπολογισμοί της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, η οποία προβλέπει ότι ο δείκτης αποτίμησης σε όρους κερδοφορίας για την εγχώρια αγορά και τον Γενικό Δείκτη είναι στις 7 φορές και βάσει του δίκαιου στόχου της η αποτίμηση της αγοράς θα πρέπει να είναι στις 7,5 φορές. Τα κέρδη ανά μετοχή (ΕPS) του Γενικού Δείκτη θα αυξηθούν κατά 9% στους επόμενους δώδεκα μήνες, αύξηση που είναι πολύ κοντά στο μέσο όρο των αναλυτών που προβλέπουν ότι η άνοδος των EPS θα διαμορφωθεί στο 8%. Για το 2023, η JPM εκτιμά αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή στο 6%, ο οποίος είναι ωστόσο υψηλότερος από τον μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών.

Την ίδια στιγμή, οι δύο οίκοι χαμηλώνουν τον πήχη συνολικά για τις αναδυόμενες αγορές και μειώνουν το στόχο τιμών για τον δείκτη MSCI Emerging Markets, εντούτοις δείχνουν διαφορετική προτίμηση σε αυτές τις περιοχές μετοχών έναντι των ανεπτυγμένων.

Η Goldman Sachs έχει τιμή στόχο τις 1.025 μονάδες από τις 1.200 μονάδες προηγουμένως, με ανοδικό περιθώριο ωστόσο 20% από τα τρέχοντα επίπεδα. Η τράπεζα προβλέπει ότι ο MSCI EM θα φτάσει τις 1.025 μονάδες μέσα στους επόμενους 12 μήνες (+20%) και ο EM ex-China θα αυξηθεί κατά 15%, σε σύγκριση με την επικαιροποιημένη πρόβλεψή της για τον δείκτη S&P 500 (4.000, +11%). Η Goldman Sachs συνιστά στους επενδυτές να παραμείνουν με μειωμένες θέσεις στον δείκτη MSCI EM έναντι των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα και τονίζει ότι οι αγορές των αναδυόμενων αγορών της Ασίας (εκτός Ινδίας) είναι πιο ελκυστικές από άποψη αποτίμησης, ιδίως σε σχέση με τη Λατινική Αμερική. Η βραχυπρόθεσμη υπερεπενδεδυμένη θέση στη Λατινική Αμερική οφείλεται στη σχετική της ασφάλεια από τους κινδύνους ανάπτυξης των αναπτυγμένων αγορών και της Κίνας, ωστόσο θεωρεί ότι η τάση υπεραπόδοσης της περιοχής θα αντιστραφεί μόλις υποχωρήσει η μεταβλητότητα των βασικών επιτοκίων.

Αντίθετα, η J.P. Morgan βλέπει τις 1.300 μονάδες για το δείκτη και το περιθώριο 52% και προτιμά τις αναδυόμενες αγορές από τις αγορές των ΗΠΑ. Συνολικά, οι θετικές συστάσεις της J.P. Morgan αφορούν την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία και τη Χιλή. Αρνητική στάση για Μαλαισία, Περού, Ινδία, Νότια Αφρική και Φιλιππίνες. Από τους κλάδους της οικονομίας, θετική στάση σε μη βασικά καταναλωτικά αγαθά, χρηματοοικονομικά, υλικά και ενέργεια και στον αντίποδα αρνητική στάση σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, βασικά καταναλωτικά αγαθά και υγειονομική περίθαλψη.