• Οικονομία

    Τα ταξί, τα «κρυμμένα» POS και οι ξένοι τουρίστες

    υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης


    Τα 40άρια στο κέντρο της Αθήνας και τις τουριστικές περιοχές ευνοούν τις βόλτες των ξένων τουριστών που καταφθάνουν στη χώρα μας, με αρκετούς να προτιμούν τη λύση των ταξί. Στο εξωτερικό η πληρωμή με τη χρήση κάρτας αποτελεί μια καθημερινή πρακτική. Οι κάτοικοι της Ευρωζώνης μάλιστα, το προτιμούν ακόμα περισσότερο, καθώς δεν κουβαλούν πάνω τους χαρτονομίσματα (και για λόγους ασφαλείας), ενώ δεν υπάρχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις.  

    Τί συμβαίνει όμως, όταν οι τουρίστες ζητούν να πληρώσουν με κάρτα το κόμιστρο της διαδρομής; Μπορεί ο νόμος να υποχρεώνει τα ταξί να διαθέτουν POS, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή υπουργική απόφαση που θα ορίζει πως τα ταξί θα πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση, στα ελληνικά και στα αγγλικά, ότι ο επαγγελματίας είναι υποχρεωμένος να δέχεται πληρωμή με κάρτα, ώστε να είναι σε γνώση των πελατών τους. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, πως η σήμανση θα επεκταθεί άμεσα και σε δυο ακόμα τομείς και συγκεκριμένα στις λαϊκές αγορές και τα beach bar.

    Τα «τερτίπια» των οδηγών ταξί με τα POS

    Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι πως αρκετοί οδηγοί ταξί σφυρίζουν… αδιάφορα όταν ακούν για πληρωμή με κάρτα. Το θέμα μάλιστα, ανέδειξε με ανάρτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος. «Οι δικαιολογίες που επικαλούνται είναι ότι το μηχάνημα δεν λειτουργεί, ότι παίρνει ώρα να εκκινήσει, ότι δεν έχει σήμα (!), ότι ψάχνει τεχνικό για να το εγκαταστήσει ή ακόμα ότι δεν ήξερε ότι υποχρεούται να το κάνει!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Στην πράξη όμως, οι οδηγοί φαίνεται πως κρατούν στο… ντουλαπάκι το POS και είναι ελάχιστοι εκείνοι που δεν τα έχουν προμηθευτεί. Προφανώς, η «έλλειψη» POS σημαίνει πληρωμή με μετρητά χωρίς την έκδοση απόδειξης. Φυσικά, τα παραπάνω δεν αφορούν το σύνολο των οδηγών ταξί, καθώς οι περισσότεροι είναι επαγγελματίες χωρίς εισαγωγικά. Ωστόσο, αυτή η μερίδα που προσπαθεί να φοροδιαφύγει κινείται σε… άλλη λωρίδα από τους νόμιμους οδηγούς που δηλώνουν όλα τα έσοδα και πληρώνουν τους αντίστοιχους φόρους στο κράτος.

    Φυσικά, η πληρωμή με μετρητά δεν απαγορεύεται από το νόμο, αρκεί να συνοδεύεται από το ανάλογο νόμιμο παραστατικά, αλλά και να υπάρχει η επιλογή στον πελάτη να καταβάλει το ποσό και με κάρτα. Άλλωστε, η παράλειψη εφαρμογής του μέτρου που έχει ψηφιστεί, για την υποχρεωτικότητα των POS και στα ταξί, επιφέρει πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ ή τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

    Διαβάστε επίσης

    ΑΑΔΕ: Yποχρέωση άμεσης διασύνδεσης σε περίπτωση αντικατάστασης ταμειακής μηχανής ή POS

    ΕΝΦΙΑ: Μέσω των συμβολαιογράφων τα πιστοποιητικά για αποβιώσαντες

    Διευρύνονται τα κριτήρια για τον εξωδικαστικό – Νέες ρυθμίσεις για άτομα με αναπηρία

     



    ΣΧΟΛΙΑ