«Δεν έχουμε τελειώσει» απαντά το Ισραήλ μετά τη μαζική επίθεση του Ιράν με εκατοντάδες drones.

Αυτή η εξέλιξη θεωρείται άκρως ανησυχητική, καθώς ενεργοποιείται ο χειρότερος εφιάλτης από την πρώτη στιγμή του πολέμου στη Γάζα και δεν είναι άλλος από τον φόβος για γενική ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή.

1

Από την πρώτη στιγμή διεθνείς αναλυτές σημείωναν πως ο κατάσταση δεν είναι ανεξέλεγκτη αν αναμειχθεί στον πόλεμο η Χεζμπολάχ και το Ιράν.

Ήδη, σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει έντονη ανησυχία σε οικονομικό επιτελείο. Δεν είναι το τεράστιο κόστος αυτών των συγκρούσεων (η άμυνα του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν εκτιμάται ότι κόστισε πάνω από 1,3 δισ. δολάρια), αλλά οι επιπτώσεις στην οικονομία, το εμπόριο, τις τιμές της ενέργειας και στον πληθωρισμό.

Η σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών

Οι επιπτώσεις αυτής της ανάφλεξης στην ελληνική οικονομία αναμένεται να βρεθεί επι τάπητος στη σημερινή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των ανώτατων στελεχών του.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν επικρατεί ανησυχία, ωστόσο εξετάζεται κάθε σημείο και κάθε εξέλιξη αυτής της σύγκρουσης, ενώ οι επιτελείς του Υπουργείου βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες, με αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο κλιμακίων.

Οι αναλύσεις για τις οποίες ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία περιέχουν όλα τα δυσμενή σενάρια, ωστόσο πεδίο… αισιοδοξίας αποτελεί το σενάριο αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Δεν βλέπουν σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις

Ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξηγούσαν στο Mononews πως όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, δεν διαβλέπονται σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Δηλαδή, δεν θα επηρεαστούν η ανάπτυξη, τα έσοδα ή τα πλεονάσματα.

Με τους διεθνείς αναλυτές να εστιάζουν στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, τα ίδια στελέχη διαχώρισαν τα πράγματα σε δυο σκέλη:

Δεν φαίνεται πως θα επηρεαστούν οι τιμές του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να μην ανέβουν οι τιμές του ρεύματος. Αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρξει επίπτωση στα δημοσιονομικά της χώρας.

Η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας βρίσκεται κοντά στα 30 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Όπως εξηγούν, θα υπάρξει κόστος στον προϋπολογισμό αν ανεβεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, τα όμως δεν προσδιόρισαν. Υπενθυμίζουν επίσης, πως ο ελληνικός Προϋπολογισμός έχει «χτιστεί» με βάση την παραδοχή ότι η μέση τιμή του φυσικού αερίου φέτος θα είναι 45 ευρώ.

Βέβαιη θεωρείται η άνοδος των τιμών του πετρελαίου. Στη σημερινή συνεδρίαση άλλωστε, θα έχουν στα χέρια τους και την πρώτη αντίδραση των αγορών, που θα δείξουν το μέγεθος της διεθνούς ανησυχίας στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής.

Άλλωστε, πρόκειται για μια περιοχή με σημαντική γεωστρατηγική σημασία για την παραγωγή και διακίνηση πετρελαίου. Ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει, όπως αναφέρουν και οι δεκάδες αναλύσεις των τελευταίων ωρών, όπως για παράδειγμα εκείνη του δικτύου Bloomberg, που καταλήγει πως δεν θα υπάρξει έλλειψη πετρελαίου και συνεπώς δεν θα υπάρξει τεράστια άνοδος των διεθνών τιμών.

Η ανησυχία για τον πληθωρισμό

Αναμφίβολα πάντως, στη χώρα μας επικρατεί ανησυχία για την επίπτωση που θα έχει στις πληθωριστικές πιέσεις. Ήδη, τα δείγματα γραφής δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, χωρίς καν να υπήρχε στην «εξίσωση» ο παράγοντας ανάφλεξης της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 3,2%, ενώ προ ημερών η Τράπεζα της Ελλάδος εκτίμησε στην πρόσφατη ενδιάμεση έκθεσή της ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα παραμείνει πάνω από το όριο που θέτει η ΕΚΤ και το 2025.

Άνοδος του πληθωρισμού σημαίνει αύξηση τιμών σε μια ήδη «πληγωμένη» αγορά από τις ανατιμήσεις.

Η ανησυχία για τη βενζίνη

Έντονη ανησυχία επικρατεί για μια άλλη επίπτωση αυτής της κρίσης. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των τιμών της βενζίνης. Ήδη, η μέση πανελλαδική τιμή βρίσκεται στα 1,96 ευρώ το λίτρο και σε πολλές περιοχές της χώρας ξεπερνά τα 2 ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο δεν θεωρούν πως θα δούμε έκρηξη τιμών πχ στα 2,5 ευρώ το λίτρο, ωστόσο οι τιμές θα είναι υψηλές το επόμενο διάστημα. Ανώτατες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών έλεγαν μάλιστα στο Mononews, πως αυτό θα δημιουργήσει μια εσωτερική «αναστάτωση», καθώς οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν με κανέναν τρόπο.

Η Κομισιόν έχει βάλει «στοπ» σε νέες παροχές και το μόνο που ελπίζουν όλα τα κράτη μέλη είναι να υπάρξει κάποια «κεντρική» παρέμβαση, δηλαδή να δοθεί ένα «σήμα» από την Κομισιόν για μα δοθεί κάποια λύση στην αντιμετώπιση των υψηλών τιμών.

Εξηγούν ωστόσο και κάτι ακόμα: σε περιόδους κρίσης και πληθωριστικών πιέσεων, όπως αυτή που ενδεχομένως να βρίσκεται προ των πυλών, στην Ευρώπη υπάρχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, ότι δηλαδή αν δοθούν ενισχύσεις θα λειτουργήσουν αντίστροφα στον πληθωρισμό, βάζοντάς του «φωτιά».

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ): Tα 83 εκατ. ευρώ, ο στρατηγικός επενδυτής και οι εντολές Μητσοτάκη

Η εισήγηση του «γκουρού» Σταν Γκρίνμπεργκ για τις ευρωεκλογές, η αλλαγή στρατηγικής μετά τη Μέση Ανατολή και ο… Γεραπετρίτης

Η εβδομάδα των ξένων – Εαρινή σύνοδος ΔΝΤ και S&P δίνουν τον τόνο στην αγορά