ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στρέφονται τα βλέμματα της διεθνούς οικονομίας, που συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.
Εκεί θα βρεθεί από σήμερα σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο φέτος υπάρχουν δύο σημαντικές διαφορές: η Ελλάδα έχει αποπληρώσει πλήρως τα δάνεια του ΔΝΤ, αλλά και έχει εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία.
Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να παρουσιάσει στους ομολόγους του που θα βρεθούν στη σύνοδο, τις προοπτικές και τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και σφοδρής ενεργειακής κρίσης.
Το σκεπτικό του Υπουργείου Οικονομικών
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 που κατατέθηκε στη Βουλή πριν από σχεδόν μια εβδομάδα, προβλέπει πως το ερχόμενο έτος η ανάπτυξη θα αγγίξει το 2,1%. Πρόκειται για το βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείου, την ώρα που φουντώνουν οι ανησυχίες για ύφεση σε μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης.
“Εμείς έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό με βάση το αρνητικό ρεαλιστικό σενάριο. Με αυτό έχουμε κάνει τον προϋπολογισμό. Τώρα σε περιόδους ακραίας αβεβαιότητας, όπως η σημερινή, όλα μπορούν να συμβούν”, δήλωσε χθες στο mononews ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ωστόσο το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως η ισχυρή ανάπτυξη του 5,3% φέτος, θα δώσει ώθηση στο ΑΕΠ και τους πρώτους μήνες του 2023. Πρόκειται για το φαινόμενο του carry over, δηλαδή η δυναμική της ανάπτυξης να μετακυλίεται και στους επόμενους μήνες.
Για την ελληνική οικονομία, το 2023 θα είναι το πρώτο έτος λειτουργίας εκτός της στενής δημοσιονομικής επιτήρησης που ξεκίνησε το 2010 με το πρώτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Ωστόσο, η σταδιακή επαναφορά σε τροχιά συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις αγορές, υπαγορεύει ο δημοσιονομικός σχεδιασμός να κινηθεί σε συγκριτικά στενότερα περιθώρια εντός του 2023, έναντι της μεγάλης δημοσιονομικής επέκτασης που ακολουθήθηκε για τις κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας την περίοδο 2020 – 2022.
Δυναμική από την άνοιξη του 2023
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, από την άνοιξη του 2023, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ενδυναμωθεί στη βάση των μέτρων στήριξης και της υποχώρησης του ρυθμού αύξησης του δείκτη τιμών.
Εφόσον δεν αλλάξουν τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο στην πράξη, εκτιμά ότι το κρίσιμο χρονικό διάστημα για την Ελληνική οικονομία το 2023 είναι η αρχή της άνοιξης, καθώς θα έχει αρχίσει να εξασθενεί η δυναμική της ανάπτυξης της φετινής χρονιάς.
Ο ρυθμός με τον οποίο θα “τρέξει” η ελληνική οικονομία τόσο τη φετινή χρονιά όσο και την επομένη αποτελούν “κλειδί” για το Υπουργείο Οικονομικών, αφού μειώνουν το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ.
Πρόκειται για το δρόμο που θέλει να “χαράξει” η κυβέρνηση με φόντο το νέο σχεδιασμό για το Σύμφωνο Σταθερότητας που θέλει να αλλάξει η Κομισιόν, που θα επικεντρωθεί στα υψηλά χρέη των κρατών μελών, αλλά και για την επάνοδο της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike