• Οικονομία

    Τα σχέδια για το «καλάθι» της ΔΕΘ – Αναζητούνται μέτρα για την ακρίβεια

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    «Είναι νωρίς ακόμα» απάντησε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σε ερώτηση για το αν το φετινό «καλάθι» της ΔΕΘ θα γεμίσει – στο μέτρο του δυνατού – με επιπλέον παροχές.

    Η κυβέρνηση με κάθε τρόπο να σχεδιάζει ένα πακέτο μέτρων που θα έχουν διπλό αντίκτυπο στην κοινωνία: πρώτον ότι το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών «ελήφθη» και το δεύτερο ότι επιχειρεί μια σοβαρή επιστροφή στα θέματα της καθημερινότητας με έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

    Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι αποφάσεις για την επιβολή έκτακτης συνεισφοράς στα κέρδη των διυλιστηρίων, από τα οποία θα χρηματοδοτηθεί μια νέα εφάπαξ επιταγή ακρίβειας (ή όπως αλλιώς ονομαστεί) σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στο τέλος του χρόνου, αλλά και παρεμβάσεις στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας για δυο μήνες, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, με φόντο τις εκρηκτικές τιμές στην χονδρική τιμή του ρεύματος, ένα σχέδιο που θα ανακοινωθεί αναλυτικά σήμερα το πρωί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας.

    Τα στοιχεία που περιμένουν

    Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να πάρει στα χέρια του μια πρώτη εικόνα των φορολογικών εσόδων για την περίοδο του Ιουλίου, που θεωρείται ένας κρίσιμος μήνας για την κατάρτιση του «καλαθιού» της ΔΕΘ. Ήδη, τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το εξάμηνο του 2024 έδειξαν υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 1,3 δις ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δις ευρώ.

    Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των φορολογικών εσόδων και τη δημιουργία ενός επιπλέον δημοσιονομικού χώρου που θα μπορέσει να επιτρέψει την ανακοίνωση κάποιων έξτρα παροχών.

    Σημείο – κλειδί θα πρέπει να θεωρείται το τέλος Ιουλίου για δυο σημαντικούς λόγους:

    *Ο πρώτος έχει να κάνει με την έναρξη καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Παρότι φορείς και φοροτεχνικοί ζητούν επιτακτικά από το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ να δοθεί νέα παράταση έως το τέλος Αυγούστου, το οικονομικό επιτελείο δεν φαίνεται διατεθειμένο να τους κάνει τη χάρη.

    *Ο δεύτερος είναι οι απαντήσεις που θα πρέπει να αποστείλουν τα Υπουργεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σχετικά με το πόσο πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες την επόμενη χρονιά.

    Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ δεν πρόκειται να «κλειδώσουν» πριν τα τέλη Αυγούστου, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο, καθώς τότε είναι διαθέσιμα τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού, που είθισται να καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

    Μέτρα 880 εκατ. ευρώ για το 2025

    Ήδη, ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει ανακοινώσει μέτρα στήριξης ύψους 880 εκατ. ευρώ για το 2025, τα οποία περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν τον περασμένο Απρίλιο.

    Συγκεκριμένα, τα μέτρα αφορούν σε:

    • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 225 εκατ. ευρώ.
    • Μείωση, ουσιαστικά κατάργηση, του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ.
    • Μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.
    • Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (15 εκατ. ευρώ).
    • Αύξηση των συντάξεων, η οποία, με βάση τον γνωστό μαθηματικό τύπο, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.
    • Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.

    Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

    Αυτά τα μέτρα έχουν ήδη «επικοινωνηθεί» στους πολίτες και αναμφίβολα απαιτούνται και νέες παρεμβάσεις, κυρίως στο μέτωπο της ακρίβειας. Προς το παρόν ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος υπολογίζεται κοντά σε 350 εκατ. ευρώ.

    Ήδη, στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια διεύρυνσης του ποσού ή και των δικαιούχων που θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση πριν τα Χριστούγεννα. Αυτή η ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών, να μην περιοριστεί μόνο σε όσους συνταξιούχους δεν είναι πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις τους στις αρχές του έτους, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά να τη λάβουν και επιπλέον ευάλωτες ομάδες.

    Δεν αποκλείεται να υπάρχει ενίσχυση του υφιστάμενου επιδόματος θέρμανσης, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και η ενίσχυση του επιδόματος τέκνων. Η κυβέρνηση θέλει άλλωστε, να ενισχύσει τη στήριξη των οικογενειών, με νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Μαζί με το ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος τέκνων, θεωρείται πως μπορεί να συνδυαστεί και η εξίσωση των προνομίων των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους. Εκτιμάται πως πάνω από 200.000 οικογένειες τριτέκνων θα μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των πολυτέκνων λαμβάνοντας τα αντίστοιχα προνόμια.

    Από την ομιλία του πρωθυπουργού, δεν πρόκειται να παραληφθεί το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», το οποίο θα αφορά την επιδότηση αγοράς πρώτης κατοικίας για άτομα από 29 έως 50 ετών. Το πρόγραμμα ύψους 2 δις ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο μένει να «κλειδώσει» η διαβούλευση με την Κομισιόν, καθώς θα απαιτήσει την αλλαγή χρήσης πόρων του Ταμείου.

    Αναζητούνται… εκπλήξεις

    Πέραν αυτών των μέτρων η κυβέρνηση αναζητά και… εκπλήξεις. Ένα σενάριο που έχει εξεταστεί, είναι να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πέρα από τη μισή μονάδα που έχει προγραμματιστεί για το 2025, που εκτιμάται πως έχει κόστος στον προϋπολογισμό 245 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας έχει αναφερθεί σε πρόσφατη έκθεσή του για την ανάγκη μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

    Αυτό το «ενισχυμένο» μέτρο θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα σημαντικό «αντάλλαγμα» προς τους επαγγελματικούς φορείς σε μια σημαντική αύξηση του βασικού μισθού το 2025, προκειμένου να επιτευχθεί ο προεκλογικός στόχος της κυβέρνησης για διαμόρφωσή του στα επίπεδα των 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

    Διαβάστε επίσης

    ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές η Ελλάδα την Τετάρτη με επανέκδοση 5ετους ομολόγου

    Δήμος Αθηναίων: Δεκτό από το ΣτΕ το αίτημα για προσωρινή μη χρήση των bonus του ΝΟΚ

    ΔΝΤ: Αμετάβλητη στο 3,2% η πρόβλεψη για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ