Δυσοίωνη είναι η νέα πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, που προβλέπει ότι η χώρα θα επιστρέψει μεν σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022, ωστόσο οι εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Ταμείου, δείχνουν μια δύσκολη επόμενη ημέρα.

Η έκθεση προβλέπει πως μετά το φετινό πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 6% του ΑΕΠ, λόγω της υγειονομικής κρίσης, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία μάλιστα θα αυξάνονται σταδιακά έως το 2026.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2023 το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 0,3% του ΑΕΠ, 1,2% του ΑΕΠ το 2024, 1,3% του ΑΕΠ το 2025 και 1,5% του ΑΕΠ το 2026.

Υπενθυμίζεται όμως, πως η Ελλάδα έχει δεσμευτεί προς τους θεσμούς για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2023, κατά μέσο όρο, 2,2% του ΑΕΠ ετησίως. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ για χαμηλές «πτήσεις» της ελληνικής οικονομίας έως το 2026, τότε δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί η ανάγκη για νέα συμφωνία με τους θεσμούς για το χρέος.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως τόσο για φέτος όσο και για το 2022 η χώρα μας δεν έχει πλέον, την υποχρέωση να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ, καθώς η δημοσιονομική ευελιξία που έχει ανακοινώσει η Κομισιόν, προσφέρουν ανάσα στην ελληνική οικονομία, με φόντο τις τεράστιες οικονομικές και δημοσιονομικές ανάγκες που επιβάλει η πανδημία.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να υποβάλετε αίτηση στις 120 δόσεις

Η επιτυχία της αναπτυξιακής προσπάθειας στη «μέγγενη» της πιθανής ανόδου των επιτοκίων

Προεξοφλεί τη μακρόχρονη οικονομική ανάπτυξη το Χρηματιστήριο Αθηνών