ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περισσότεροι από 243.000 ωφελούμενοι αναμένεται να ενταχθούν στα νέα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης που θα τρέξουν το 2022.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η υλοποίηση δυο νέων προγραμμάτων για 20.000 ανέργους με πόρους που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τριών προγραμμάτων με πόρους που έχει εξασφαλίσει ο ΟΑΕΔ για 19.000 ανέργους.
Παράλληλα, θα διατεθούν 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία επιπλέον 54.500 νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης, ανεβάζοντας τον αριθμό των ωφελούμενων στις 93.500. Μέσω των νέων προγραμμάτων θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις για την διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας, αλλά την δημιουργία νέων.
Επίσης το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ προχωρούν στην υλοποίηση νέων προγραμμάτων κατάρτισης για 580.000 εργαζόμενους και άνεργους, αξιοποιώντας πόρους ύψους 1 δισ. ευρώ που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έως 2025.
Τα νέα προγράμματα κατάρτισης θα εστιάζουν σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες, δηλαδή σε ικανότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε όλους τους κλάδους. Τα προγράμματα αυτά θα περιλαμβάνουν επίσης αντικείμενα που αφορούν στην πράσινη οικονομία. Επιδίωξη του Υπουργείου Εργασίας είναι μέχρι το τέλος του 2022, 150.000 ωφελούμενοι να έχουν λάβει πιστοποιητικό ολοκλήρωσης προγράμματος κατάρτισης.
Προγράμματα
Μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 θα προκηρυχθούν τα εξής προγράμματα:
– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκ. ευρώ.
Η δράση αφορά στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας, με έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και κυκλικής οικονομίας, με διάρκεια επιχορήγησης 18 μηνών και μηνιαίο ποσό επιχορήγησης που θα κυμαίνεται στα 700 ευρώ.
– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 111 εκ. ευρώ.
Ωφελούμενοι της δράσης θα είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία, αποφυλακισμένοι, απεξαρτημένοι, νεαρά παραβατικά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας, διεμφυλικά πρόσωπα και θύματα εμπορίας ανθρώπων, καθώς και άνεργοι που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας όπως μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών ή ηλικίας άνω των 55 ετών, άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ.
Η διάρκεια του προγράμματος θα κυμαίνεται από 1-2 χρόνια, ανάλογα με την κατηγορία του ανέργου, ενώ η μηνιαία επιχορήγηση μισθού και εισφορών θα κυμαίνεται στα 720 ευρώ.
– Πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης με συνδυασμό με απόκτηση σχετικής επαγγελματικής εμπειρίας για 15.000 άνεργους ηλικίας 25-45 ετών,
– Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 12.000 νέους ανέργους ηλικίας 18-30 ετών,
– Προγράμματα ανοικτού πλαισίου για 22.500 ανέργους και
– Πρόγραμμα δημιουργίας 5.000 νέων θέσεων εργασίας, με έμφαση στις γυναίκες, σε επιχειρήσεις της πράσινης οικονομίας.
Σύντομα θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τον Β κύκλο του προγράμματος επιδότησης της εργασίας για 5.000 ανέργους 30 ετών και άνω, με έμφαση στις γυναίκες, στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βόρειου Αιγαίου και Κρήτης. Το 12μηνης διάρκειας πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις και τα ποσά της επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης κυμαίνονται από 466,5 ευρώ το μήνα (5.598 ευρώ ετησίως) έως 700 ευρώ το μήνα (8.397 ευρώ ετησίως). Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 65 εκατ. ευρώ.
– Στο αμέσως επόμενο διάστημα σχεδιάζεται πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 νέους ανέργους 18-29 ετών, διάρκειας 7 μηνών, στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία, συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και την αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού εργατικού δυναμικού.
– Πρόγραμμα 12μηνης επιδότησης της εργασίας για 4.000 ανέργους 30 ετών και άνω, με έμφαση στις γυναίκες, στις Περιφέρειες Αττικής και Ν. Αιγαίου, προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ. Ωφελούμενοι της Δράσης είναι άνεργοι ηλικίας 30 ετών και άνω εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.
Στις κατηγορίες ανέργων κατά την υπόδειξή τους πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:
– Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
– Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η δράση.
– Να είναι ηλικίας 30 ετών και άνω, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 31ο έτος και άνω κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.
Ως άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας για τον σκοπό της παρούσας δράσης ορίζονται όσοι έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους και διανύουν το 51ο έτος και άνω κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια υπηρεσία ΚΠΑ2.
Προγράμματα κατάρτισης
Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην κατάρτιση και επανένταξη στην αγορά εργασίας των μακροχρόνια ανέργων και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία, καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών.
Μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης θα παρέχονται ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.α. σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ψηφιακού μάρκετινγκ, προγραμματισμού, υποστήριξη δικτύων, ψηφιακού σχεδιασμού, κ.α.
Οι δράσεις θα απευθύνονται σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας και εργαζόμενους στις ΜΜΕ, καθώς και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.
Όσον αφορά τις δράσεις που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία μέσω των προγραμμάτων θα αναπτύσσονται εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων.
Διαβάστε επίσης