ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνολικές επενδύσεις που μπορούν να φτάσουν τα 57 δισ. ευρώ αναμένεται να κινητοποιήσει το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με τα δάνεια, τις επιχορηγήσεις, αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν.
Σε βάθος 6ετίας εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας και πως θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ 7 ποσοστιαίες μονάδες.
Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει πως η χώρα μας θα λάβει δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ και επιχορηγήσεις 18,2 δισ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται πως θα κινητοποιήσουν επενδύσεις ύψους 26,5 δισ. ευρώ.
Το χρονοδιάγραμμα
Το ελληνικό σχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή και στη συνέχεια το τελικό κείμενο θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες για να λάβει την τελική έγκριση, μια διαδικασία που εκτιμάται πως θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες.
Οι πρώτες εκταμιεύσεις από την Κομισιόν αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο τέλος Ιουλίου ή έως τα μέσα Αυγούστου, με την πρώτη προκαταβολή να αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων θα πρέπει να επιστραφούν στην Κομισιόν σε ένα διάστημα 20 ετών.
Στόχοι και ορόσημα κάθε εξάμηνο
Η εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων δεν θα γίνει «on – off», αλλά σταδιακά. Μάλιστα, θα συνοδεύονται από συγκεκριμένους στόχους και ορόσημα, τα οποία θα επιβλέπονται σε εξαμηνιαία βάση από την Κομισιόν. Μόνο όταν έχουν εκπληρωθεί τα συμφωνηθέντα θα εκταμιεύεται η επόμενη δόση.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό άλλωστε, όλα τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί υποχρεωτικά έως τις 31 Αυγούστου του 2026, ειδάλλως τα χρήματα χάνονται οριστικά.
Τα δάνεια και η συμμετοχή των τραπεζών
Για την υλοποίηση των επενδύσεων και την αποδέσμευση των κονδυλίων, όταν φτάσουν στη χώρα μας, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε συμβάσεις με τις τράπεζες (σε Ελλάδα και εξωτερικό), οι οποίες θα κληθούν να διαχειριστούν τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα λαμβάνουν «πακέτα» ύψους 100-200 εκατ. ευρώ, τα οποία μόλις τα εξαντλούν, θα έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν νέας ροής χρημάτων. Για να υλοποιηθεί ένα έργο, το κράτος θα χρηματοδοτήσει έως το 50% της επένδυσης, η τράπεζα το 30% και ο επενδυτής να βάλει από την τσέπη του το 20% του ποσού.
«Όποιος ιδιώτης αξιοποιεί πόρους του Ταμείου, πρέπει ταυτόχρονα να επενδύει και δικά του χρήματα αναλαμβάνοντας το δικό του ρίσκο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του ελληνικού σχεδίου.
Ο επενδυτής θα πρέπει να υποβάλλει το «business plan» του στην τράπεζα της επιλογής του, η οποία και θα το αξιολογήσει. Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου το κράτος δεν θα αξιολογεί τις προτάσεις, αλλά μόνο αν είναι κάποιος επιλέξιμος.
Τα «εμβληματικά» έργα
Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει 170 έργα και μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
*τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (427 εκατ. ευρώ),
*τον αυτοκινητόδρομο Ε-65 Τρίκαλα – Γρεβενά – Εγνατία Οδός, συνολικού μήκους 70,47 χλμ. (452 εκατ. ευρώ),
*την ανάπτυξη δικτύου 5G σε έξι ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους, μήκους 2.011 χιλιομέτρων (300 εκατ. ευρώ),
*το «Εξοικονομώ στο δημόσιο», που αφορά την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης και ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με την σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα. (200 εκατ. €)
*το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» (1,08 δισ. ευρώ),
*τη διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με σύγχρονα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών με τα ελληνικά νησιά,
*τη μεταρρύθμιση διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των POS αλλά και των τιμολογήσεων εν γένει με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές, με θέσπιση κινήτρων για την προσαρμογή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις νέες απαιτήσεις και στη προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού (0,3 εκατ. ευρώ)
* την αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα. Στο ίδιο σχέδιο εντάσσονται ως ειδικότερα έργα η ολοκληρωμένη παρέμβαση στην περιοχή της Πάρνηθας και αντίστοιχη στην Θεσσαλονίκη. (224 εκατ.€) και
*μεγάλες επενδύσεις σε αρδευτικά δίκτυα και συστήματα (κατασκευή και εκσυγχρονισμός φραγμάτων, αρδευτικών δικτύων, δεξαμενών κα) σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να υπάρξει αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων και κατά συνέπεια της αγροτικής παραγωγής με παράλληλη έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων. (200 εκατ. ευρώ)
Διαβάστε επίσης:
Οι 6+2 φορολογικές παρεμβάσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης
Σχέδιο Ανάκαμψης – Σύνδεση επιδόματος ανεργίας με προγράμματα κατάρτισης
Έως την Παρασκευή 9 Απριλίου η προαναγγελία των αναστολών για τον Απρίλιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- LA: 152 τ. χλμ καμένα και 82.400 άστεγοι – Πάνω από 250 δις οι ζημιές – Η έκθεση της Mood’ys για τον πιθανό υπαίτιο
- HΠΑ: Ο Τραμπ θα δώσει αναστολή 90 ημέρων στην ποινή του Tiktok – «Τέχνασμα» οι απειλές του, λέει ο Λευκός Οίκος
- Νέα Πέραμος: Νεκρός μοτοσικλετιστής στην προσπάθεια να διαφύγει από έλεγχο της ΕΛΑΣ
- PepsiCo: Για τα…μάτια της Walmart μυνήθηκε από την Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ