ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε σταθερά πτωτική τροχιά κινείται ο δείκτης του καθαρού χρέους, ο οποίος αποτελεί ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που σταδιακά αυξάνει τη βαρύτητα του ως στοιχείο για τους αξιολογητές της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το καθαρό χρέος, ήταν στο τέλος Μαρτίου στα 320,4 δισ. ευρώ μειωμένο κατά σχεδόν 3 δισ. σε σχέση με τα 323 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2023 και σχεδόν κατά 5 δισ. από τα 325 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022.
Η πτωτική αυτή τροχιά του καθαρού χρέους (που αποτυπώνει την αφαίρεση των ταμειακών διαθεσίμων) αποτυπώνει την καθαρή θέση του χρέους και ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους είναι η πτώση να συνεχιστεί και να κλείσει και φέτος το καθαρό χρέος σε χαμηλότερα επίπεδα. Αλλωστε η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες έχει την ιδιαιτερότητα να διακρατά πολύ υψηλότερα διαθέσιμα, λόγω των συμφωνιών για την έξοδο από το Μνημόνιο, τα οποία αναμένεται πως θα μειώσει αισθητά σταδιακά εντός της επόμενης τριετίας εφόσον φέτος ο ESM επιτρέψει την αξιοποίηση του σκληρού πυρήνα των 15,7 δις. ευρώ από το μαξιλάρι ασφαλείας, για περαιτέρω μείωση του χρέους.
O προβληματισμός
Το ποιοτικό χαρακτηριστικό της μείωσης του καθαρού χρέους δεν «απενεργοποιεί» φυσικά τον προβληματισμό για το ότι η Ελλάδα έχει ακόμη έναν από τους υψηλότερους λόγους χρέους προς ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της S&P o λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 131% του ΑΕΠ το 2027, σημειώνοντας βέβαια ισχυρή αποκλιμάκωση σε σχέση με τα επίπεδα άνω του 200% που ήταν το 2020 αλλά παραμένοντας πάνω από το 100%.
Υπό αυτό το πρίσμα η ποιοτική ανάλυση τόσο της διάρθρωσης του χρέους, του προφίλ εξυπηρέτησης και της ισχύος με την οποία αυτό διατηρείται σε πτωτική τροχιά, είναι παράγοντες που θα παίζουν το ρόλο τους στις τρέχουσες και μελλοντικές αξιολογήσεις και σε αυτό το πλαίσιο δείκτες όπως εκείνος του καθαρού χρέους έχουν αξία. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χρέους είναι άλλωστε μια παράμετρος που αναδεικνύεται και στις εκθέσεις των οίκων αλλά και στις συζητήσεις και επαφές που έχουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης με ξένους οίκους.
Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, σε αυτή τη λεπτή φάση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η διαδικασία αναβάθμισης της οικονομίας, καθώς πρέπει να κλείσουμε όσο νωρίτερα γίνεται την ψαλίδα των σχεδόν πέντε βαθμίδων που μας χωρίζει από τα προ κρίσης επίπεδα, είναι σημαντικό τα ποιοτικά αυτά στοιχεία να ενδυναμώνονται διαρκώς.
Σε κάθε περίπτωση μια πρώτη αποτίμηση όλων των υφιστάμενων δεδομένων για την ελληνική οικονομία αναμένονται την Παρασκευή 31 Μαίου με την αξιολόγηση από τη Fitch, με την ελπίδα για μια βελτίωσης στην προοπτική (outlook) της αξιολόγησης από σταθερό σε θετικό. Το πραγματικά μεγάλο μέτωπο όμως φέτος είναι η Moody’s με επιδίωξη να «ξεκολλήσει» η αξιολόγηση του μεγάλου αμερικανικού οίκου και να μας δώσει τον Σεπτέμβριο την επενδυτική βαθμίδα, ανοίγοντας το δρόμο για νέες, σημαντικές εισροές ποιοτικών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά ομολόγων και μετοχών κατά τους επόμενους μήνες.
Διαβάστε επίσης:
Κοινωνική αντιπαροχή: Το επόμενο στοίχημα του δημοσίου για 1.650 ακίνητα
Ποια μέτρα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για το δημογραφικό – Οι δράσεις για την οικογένεια και τα κίνητρα
Ντου των Ράμπο της ΑΑΔΕ στη ΔΟΥ Χαλκίδας – Ελέγχουν από την αρχή όλες τις ύποπτες υποθέσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί