Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών
Να ρυθμίσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία σε έως και 72 δόσεις μπορούν οι φορολογούμενοι που επλήγησαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και συγκεκριμένα οι οφειλές που βεβαιώθηκαν προς την εφορία από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 31η Ιουλίου 2021.
Η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τέθηκε σε λειτουργία χθες το βράδυ και πλέον οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις ένταξης.
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 31 Δεκεμβρίου και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως και τις 31 Ιανουαρίου του 2022.
Η αποπληρωμή θα μπορεί να γίνει σε 36 άτοκες ή έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ενώ η ρύθμιση αφορά κάθε είδους φορολογικές οφειλές. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.
Χρέη 2,26 δις
Η νέα ρύθμιση αφορά κάθε είδους φορολογικών οφειλών όπως ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, αλλά και ασφαλιστικές οφειλές.
Η ρύθμιση αυτή αφορά 826.435 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, οι οποίοι άφησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την εφορία, 2,26 δισ. ευρώ και χαρακτηρίζονται πληγέντες
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, η ρύθμιση αφορά:
- 455 επιχειρήσεις
- 785 ελεύθεροι και
- 195 φυσικά πρόσωπα
- Οι δικαιούχοι
Το πλαίσιο των δικαιούχων αφορά, κυρίως, τέσσερις κατηγορίες φορολογούμενων:
*Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
*Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
*Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
*Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.
Τα «κρυφά» σημεία
Στη ρύθμιση συμφέρει να ενταχθούν όσοι οφειλέτες έχουν χρέη μόνο σε έναν πιστωτή (πχ εφορία) με το συνολικό ποσό της οφειλής να είναι μικρότερο από 10.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που η το χρέος είναι σε δυο πιστωτές και το οφειλόμενο ποσό ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, τότε τον συμφέρει να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό που προβλέπει ακόμα και 240 δόσεις προς την εφορία.
Διαβάστε επίσης