ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Έχουμε μάθει να παρακολουθούμε μέρα – μέρα την πορεία των εμβολιασμών σε χώρες που μας ενδιαφέρουν για τον τουρισμό, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία» είπε πει προ μηνών ανώτατο στέλεχος του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών.
Ωστόσο, το ίδιο φαίνεται πως πράττουν και οι χώρες που θεωρούν τη χώρα μας ως ταξιδιωτικό προορισμό, καθώς έχουν υπό στενό κλοιό την εξέλιξη της πορεία των κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Γι΄ αυτό το λόγο, το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ της Γερμανίας κατατάσσει τη χώρα μας – με σύσταση που εξέδωσε προς τους Γερμανούς ταξιδιώτες – σε περιοχή υψηλού κινδύνου, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, απειλώντας να δημιουργήσει ένα μεγάλο πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό, σε μια περίοδο μάλιστα, που η Ελλάδα βρίσκεται στην αναμονή και για τη μεγάλη δεξαμενή τουριστών: τη Βρετανία.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ΜΜΕ του Ισραήλ, η χώρα αναμένεται να εντάξει τη χώρα μας στη λίστα των χωρών που θα απαιτείται επταήμερη καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα.
Οι διεθνείς οίκοι και η… Μύκονος
Μέσα σε αυτό το κλίμα και μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο, με φόντο τα πάρτι σε βίλες, έναντι αμοιβής τις περισσότερες φορές, έρχονται οι διεθνείς οίκοι να χτυπήσουν καμπανάκια για τον κίνδυνο έξαρσης της πανδημίας.
Οι εκθέσεις τους για την ελληνική οικονομία ήταν προγενέστερες χρονικά των μέτρων στη Μύκονο, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως η απόφαση για το νησί των ανέμων, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου επιβεβαιώνει τα σενάρια που προβλέπου ότι η Ελλάδα βρίσκεται έναντι σειράς αβεβαιοτήτων.
Το απόγευμα της Παρασκευής το ΔΝΤ έκανε λόγο για πρωτοφανή αβεβαιότητα και μεγάλους κινδύνους στην ελληνική οικονομία από μια ενδεχόμενη παράταση της πανδημίας. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε ελάχιστες ώρες αργότερα και ο οίκος Fitch, ο οποίος αφού «διόρθωσε» προς τα πάνω την πρόβλεψη για το 2021 από το 3% στο 4,3%, έβαλε μια σειρά από… αστερίσκους, όπως την αύξηση των κρουσμάτων, την επιβολή περιοριστικών μέτρων και κατ΄ επέκταση τη μείωση των τουριστών και των τουριστικών εσόδων.
Εν αναμονή το Υπουργείο Οικονομικών
Άλλωστε, αυτές οι αβεβαιότητες απασχολούν και το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο παραμένει επιφυλακτικό στις προβλέψεις του για τη φετινή ανάπτυξη. Την ώρα που η ίδια η Κομισιόν έχει τοποθετήσει τη φετινή ανάπτυξη στο 4,3%, επιμένει στην εκτίμηση του 3,6%, καθώς αναμένεται την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ β’ τριμήνου στις 7 Σεπτεμβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να αναθεωρήσει την πρόβλεψή του.
Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του οικονομικού επιτελείο θεωρείται εφικτός ο στόχος για τουριστικά έσοδα ίσα με το 50% του 2019, δηλαδή κοντά στα 9 δις ευρώ. Ωστόσο, επισήμως ο πήχης έχει τεθεί λίγο χαμηλότερο στο 45% των εσόδων του 2019.
Διαβάστε επίσης
Μύκονος: Έξαλλοι οι επαγγελματίες – Έχουμε το πιο υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒ για την Ελλάδα – Σταθερή η προοπτική
Σοκ στη Μύκονο με τα νέα περιοριστικά μέτρα – Άφωνοι οι ξενοδόχοι, ξεκίνησαν ήδη οι ακυρώσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- LA: 152 τ. χλμ καμένα και 82.400 άστεγοι – Πάνω από 250 δις οι ζημιές – Η έκθεση της Mood’ys για τον πιθανό υπαίτιο
- HΠΑ: Ο Τραμπ θα δώσει αναστολή 90 ημέρων στην ποινή του Tiktok – «Τέχνασμα» οι απειλές του, λέει ο Λευκός Οίκος
- Νέα Πέραμος: Νεκρός μοτοσικλετιστής στην προσπάθεια να διαφύγει από έλεγχο της ΕΛΑΣ
- PepsiCo: Για τα…μάτια της Walmart μυνήθηκε από την Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ