Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Τα υπερέσοδα ανοίγουν το «πουγκί» των εξαγγελιών της ΔΕΘ – Πάνω από €2 δισ. η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων 

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης (Πηγή: minfin.gov.gr)

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να έχει στα χέρια της η κυβέρνηση τα πρώτα στοιχεία για τα έσοδα από τον τουρισμό για τη φετινή σεζόν, καθώς ο Αύγουστος θεωρείται παραδοσιακά ο πιο «δυνατός» μήνας για τον ελληνικό τουρισμό και τις εισπράξεις.

Τα τελικά στοιχεία για το επτάμηνο του έτους, που περιλαμβάνουν και τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο δείχνουν πως τα φορολογικά έσοδα κινήθηκαν πολύ πάνω από τον στόχο, μια εξέλιξη που δημιουργεί περισσότερα περιθώρια για παροχές και εξαγγελίες στο πλαίσιο της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο – Ιούλιο, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 36,86 δις ευρώ, αυξημένα κατά 2,19 δις ευρώ ή 6,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

Η υπερεκτέλεση αυτή προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024 (σημειώνεται ότι εκτιμώμενο ποσό ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023), όσο και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους. Συνεπώς η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων που προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2024 ανέρχεται σε 1,54 δις ευρώ. 

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω αφορούν τη σύγκριση σε σχέση με τους στόχους του Προϋπολογισμού. Κατά την κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας τον Απρίλιο του 2024 έχει ήδη ληφθεί υπόψη αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1.238 εκατ. ευρώ, που κατευθύνεται σε αυξημένες δαπάνες για το έτος 2024 του τακτικού Προϋπολογισμού των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και του Εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής : 

Πρωτογενές πλεόνασμα €5,66 δισ.

Την ίδια περίοδο εκτοξεύθηκε και το πρωτογενές πλεόνασμα που διαμορφώθηκε στα 5,66 δις ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,65 δις ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3,55 δις ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023. 

Σημειώνεται ότι μέρος της διαφοράς στις εισπράξεις των φορολογικών εσόδων ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023 και ποσό ύψους 2,32 δις ευρώ που αφορά ετεροχρονισμό των μεταβιβαστικών πληρωμών προς ΟΚΑ κατά 1,69 δις ευρώ, όπως επίσης και των δαπανών που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 630 εκατ. ευρώ, δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους. 

Εξαιρουμένων των ανωτέρω ποσών, η υπέρβαση του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου ανέρχεται σε 1,04 δις ευρώ. 

Επομένως το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους. Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω αφορούν στο πρωτογενές αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης και όχι στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των Νομικών Προσώπων και των υποτομέων των ΟΤΑ και ΟΚΑ.

Επιπλέον, τα ανωτέρω αφορούν τη σύγκριση σε σχέση με τους στόχους της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού 2024. Κατά την κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας τον Απρίλιο του 2024, έχει ήδη ληφθεί υπόψη ότι ποσό ύψους 1,23 δις ευρώ σε δημοσιονομική βάση που προέρχεται από καλύτερη πρόβλεψη των φορολογικών εσόδων του 2024, κατευθύνεται σε αυξημένες δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και του Εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Διαβάστε επίσης: 

Πληρωμές με IRIS: Λιγότεροι από 400.000 επαγγελματίες έχουν συνδεθεί – Έρχονται τα πρόστιμα

«Ρεσάλτο» της ΑΑΔΕ σε σκάφη ημερήσιας κρουαζιέρας στη Σαντορίνη 

«Πικρός» ο καφές από Σεπτέμβριο – Σε πτώση η τιμή του ελαιόλαδου