ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη από το βήμα του ΣΕΒ έφερε… αναστάτωση στο οικονομικό επιτελείο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ουσιαστικά την μετατροπή όσων εργάζονται με μπλοκάκια έχοντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες ανανεώνονται διαρκώς. Η πρόταση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και τα τηλέφωνα «έσπασαν» σε ΑΑΔΕ, Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Εργασίας αφού όλοι ρωτούσαν πόσοι είναι στη χώρα μας οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι που τελούν υπό το καθεστώς της σύμβασης ορισμένου χρόνου, αλλά έχουν εξαρτημένη εργασία.
Στην ουσία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στους εργαζόμενους που δουλεύουν σαν… μισθωτοί σε έναν εργοδότη (κυρίως η αναφορά ήταν για τον δημόσιο τομέα), αλλά πληρώνονται με μπλοκάκι, έχοντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες ανανεώνονται συνεχώς.
Μεταξύ άλλων ο κ. Κασσελάκης πρότεινε:
- Ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας.
- Ένταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο – στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης.
- Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Είπε συγκεκριμένα:
«Ένταξη όλων όσοι εργάζονται με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο στις πρόνοιες της οικίας κλαδικής σύμβασης, τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης από το βήμα του ΣΕΒ.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου έλεγαν νωρίτερα στο mononews πως ο αριθμός αυτών των εργαζομένων δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Ακόμα και αν κάποιος μπει στον κωδικό των ελευθέρων επαγγελματιών που φορολογούνται ως μισθωτοί, επειδή φαίνεται πως έχουν εξαρτημένη εργασία, θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα: αυτό το καθεστώς ισχύει έως και τρεις εργοδότες.
Επίσης, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, στο δημόσιο υπάρχουν πολλοί φορείς που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία και με μπλοκάκια, σε έργα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια και έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Μάλιστα, υπάρχει και μια ακόμα κατηγορία την οποία μπερδεύουν αρκετοί: εργαζόμενοι που φαίνεται να εργάζονται σε δημόσιους φορείς, είναι στην πράξη εργαζόμενοι σε εργολαβίες που έχουν πάρει ιδιώτες, με τη σύμβαση ιδιώτη – δημοσίου να έχει και αυτό συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Είναι χαρακτηριστική η «ατάκα» στελέχους του οικονομικού επιτελείου, πως αν ένας εργαζόμενος σε επιχείρηση δουλεύει με «μπλοκάκι» ως πωλητής με το «κομμάτι», αλλά κάθε μήνα βρίσκει αγοραστές και κόβει στην εταιρεία τιμολόγιο για να πάρει το ποσοστό του, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εργαζόμενος, παρά το γεγονός ότι στα… χαρτιά εμφανίζεται πως έχει μηνιαία εργασία στην συγκεκριμένη εταιρεία.
Διαβάστε επίσης
Στέφανος Κασσελάκης: Είμαστε πρωταθλητές στον μόχθο αλλά και στις τιμές ηλεκτρικού
Ο Κασσελάκης «αδειάζει» τον Αποστολάκη για τον β’ γύρο των εκλογών
UBS: Πώς αντιδρούν οι αγορές στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ – Τα 3 σενάρια της επόμενης μέρας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η αστερόσκονη και η τέχνη – Όταν το σύμπαν εμπνέει εικαστικά
- Προμηθευτές Ενέργειας: Ποιος πληρώνει τον “μουτζούρη” των ληξιπρόθεσμων-Πώς εγκλωβίζονται και ρευματοδοτούν χωρίς να εισπράττουν
- Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για 50.000 ανέργους από την ΔΥΠΑ – Επίδομα έως 1.000 ευρώ για τους ωφελούμενους
- Χάρης Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): 2,5 δισ. επενδύσεις- Πάμε σε πορτοκαλί συναγερμό λειψυδρίας- Αγώνας δρόμου για νερό από τα Κρεμαστά