ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανοικτή παραμένει και η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, ο νέος υπουργός Εργασίας θα πρέπει να τρέξει την εφαρμογή όλων των μέτρων για την στήριξη εργαζομένων, ανέργων και επιστημόνων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Πρόκειται για την καταβολή των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους, που βρίσκονται και αυτή στην εβδομάδα σε αναστολή, κάτι που εφάρμοσε για πρώτη φορά και σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
Ο δυσκολότερος γρίφος που καλείται να λύσει ο νέος υπουργός Εργασίας, ζήτημα που κόστισε στον κ. Βρούτση την παραμονή του στο υπουργείο Εργασίας, είναι η απονομή των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, που φτάνουν στο σύνολο τους τις 300.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις αγγίζουν τις 170.000, ενώ στην αναμονή βρίσκονται άλλες 120.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη. Οι εκκρεμότητες εμφανίζουν διαρκή και αμείωτη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2019 έως και τον Ιούλιο του 2020, ενώ αυξητικά κινούνται και οι νέες αιτήσεις. Για το 2020 εκτιμάται ότι το πλήθος των νέων αιτήσεων κύριας σύνταξης ανέρχεται περίπου στις 160.000 συνολικά.
Το άλλο μεγάλο μέτωπο που θα κληθεί να διαχειριστεί ο κ. Χατζηδάκης είναι το εργασιακό και οι αλλαγές στο ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τον συνδικαλιστικό νόμο. Θέματα που αναμένεται να προκαλέσουν και την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα δίνονταν σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται αλλαγές στο ωράριο απασχόλησης – υπερωρίες, άδειες, τηλεργασία, συνδικαλιστικό νόμο και κάρτα εργασίας.
Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα στις 15 Ιανουαρίου θα γίνει η πιλοτική δίκη στο ΣτΕ για αναδρομικά 2,5 δισ ευρώ. Τα αναδρομικά διεκδικούνται από τους παλιούς συνταξιούχους πριν τον Μάιο του 2016 και αφορούν σε κομμένα δώρα και επικουρικές συντάξεις.
Μια μέρα νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου αντίστοιχη «μάχη» δίνεται και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Από την έκβαση των εν λόγω υποθέσεων θα κριθεί, εν πολλοίς, αν και κατά πόσο η κυβέρνηση θα οφείλει να καταβάλλει νέο γύρο αναδρομικών στο μέλλον.
Ακόμη ο νέος κατώτατος μισθός και το αν υπάρξει αύξηση ή όχι θα κριθεί από τον νέο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Ειδικότερα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου μετατέθηκε η έναρξη της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού λόγω της πανδημικής κρίσης.
Με πρόσφατη διάταξη, η διαδικασία που επρόκειτο να ξεκινήσει στα τέλη Νοέμβρη – παρατείνεται κατά τέσσερις μήνες. Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου, όταν ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό.
Βάσει του νόμου, το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».
Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας δεν δεσμεύεται από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων αλλά το λαμβάνει υπόψη του για να προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο το νέο ύψος του μισθού.
Διαβάστε ακόμη:
Ανασχηματισμός: Οι βουλευτές που αποκτούν από σήμερα κυβερνητικό πόστο
Γιώργος Κώτσηρας: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Δικαιοσύνης
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Ο Χάουαρν Λούτνικ φέρεται να είναι ο εκλεκτός του Τραμπ για το Υπουργείο Εμπορίου
- Trade Estates: Αύξηση 65% στα έσοδα 9μήνου
- Ζελένσκι: Ήρθε η ώρα η Γερμανία να παράσχει έμπρακτα τη στήριξη της προς την Ουκρανία
- Ψυχραιμία στη Wall Street, ήπια κέρδη για S&P 500 και Nasdaq – Μάζεψαν τις απώλειες οι ευρωαγορές