ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με το δεύτερο τρίμηνο να «τρέχει» ήδη και ανοικτό το μεγάλο στοίχημα αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ σχεδόν κατά 10 δισ. ευρώ φέτος, εάν η ελληνική οικονομία πετύχει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4%, η κυβέρνηση ποντάρει σε 7+1 παράγοντες που, όπως εκτιμά υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, μιλώντας στο mononews.gr, είναι ένα υπερεπαρκές «οπλοστάσιο» για τον ανοδικό κύκλο στην οικονομία.
Επί του παρόντος η ορατότητα παραμένει χαμηλή και οι εκτιμήσεις «μουδιασμένες», καθώς ακόμη η πανδημία δείχνει τα δόντια της και ο δρόμος των εμβολίων παραμένει… ταραχώδης. Ωστόσο η εικόνα, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου στην υγειονομική κρίση, εκτιμάται πως μπορεί να αλλάξει άρδην τους επόμενους δύο μήνες δημιουργώντας μια εντελώς διαφορετική δυναμική που αυτή τη στιγμή δικαίως κυριαρχείται από έντονη αβεβαιότητα.
Με τη φράση «είμαστε στο τέλος» και με την πεποίθηση πως παρά τις δυσκολίες η επιχείρηση εμβολιασμοί θα σπάσει τον κλοιό της πανδημίας στην οικονομία με σημαντικό ορόσημο τα τέλη Ιουνίου, κυβερνητική πηγή εμφανίζεται αισιόδοξη πως εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου, η ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο ίσως αποδειχθεί καλύτερη των προσδοκιών κάνοντας λόγο για 7+1 παράγοντες που δημιουργούν θετικές προϋποθέσεις:
- Καταθέσεις: Το συσσωρευμένο απόθεμα που έχει δημιουργηθεί από την αύξηση σχεδόν κατά 20 δισ. ευρώ – που αντιστοιχεί σε άνω του 10% του ελληνικού ΑΕΠ – στις καταθέσεις μπορεί να «γεννήσει» καταναλωτική δαπάνη τους επόμενους μήνες, ικανή να στηρίξει την αναπτυξιακή δυναμική που προβλέπεται φέτος.
- Ελαφρύνσεις: Το όφελος από την μείωση φόρων και εισφορών δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στην οικονομία καθώς πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Πρόκειται όμως για έναν παράγοντα που σταδιακά θα «δουλέψει» όσο θα ανοίγει η οικονομία, η οποία αξίζει να σημειωθεί πως προ πανδημίας «διψούσε» για φοροελαφρύνσεις μετά από μια δεκαετία εξοντωτικών επιβαρύνσεων σε όλα τα επίπεδα.
- Τράπεζες: Η πρόοδος την εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οι κυοφορούμενες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου εκτιμάται πως θα αποτελέσουν καταλύτη για την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό. Όπως εκτιμάται για πολλούς ξένους αναλυτές και επενδυτές θα σημάνει μείωση του ρίσκου της χώρας και σε συνδυασμό με το σχεδιασμό για ταχεία μείωση των κόκκινων δανείων που προωθούν οι εγχώριες τράπεζες θα ενισχυθεί το θετικό perception για τον τραπεζικό κλάδο και την δυναμική του να ενισχύσει την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
- Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης κάτι που δεν παύουν να υπογραμμίζουν στις αναλύσεις τους οι ξένοι οίκοι αναγνωρίζοντας την δυναμική ανάπτυξης που μπορούν να υποσχεθούν τα 32 δισ. ευρώ, εφόσον βέβαια η ελληνική δημόσια διοίκηση σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Πρέπει να σημειωθεί, όπως έχει γράψει το Mononews ότι το τελικό σχέδιο Ελλάδα 2.0 τελεί στην παρούσα φάση υπό διαβούλευση με Ευρωπαίους τεχνοκράτες με στόχο να κατατεθεί έως τις 20 Απριλίου, το αργότερο μέχρι τα τέλη του μήνα. Στόχος είναι να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργήσει στο εξωτερικό η παρουσίαση του ελληνικού σχεδίου, δίνοντας ένα θετικό σινιάλο για την ιδιοκτησία του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση, το οποίο βέβαια, όπως όλα τα σχέδια, θα κριθεί στην υλοποίηση.
- Ανάκαμψη τουρισμού: Πρόκειται για ένα πραγματικά κρίσιμο στοίχημα που όπως όλα δείχνουν θα παιχτεί στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου με μεγάλη επιδίωξη την παράταση στο μέγιστο δυνατό βαθμό της φετινής τουριστικής σεζόν. Οι εκτιμήσεις των αρμοδίων φορέων παραμένουν συντηρητικές μέχρι στιγμής ποντάροντας σε έσοδα της τάξης του 40% σε σχέση με το 2019. Η δυναμική όμως που μπορεί να αναπτυχθεί τελικά παραμένει ένας άγνωστος Χ γύρω από τον οποίο η ορατότητα παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη χωρίς να μπορεί να αποκλείσει κανείς αρνητικές, ούτε όμως και θετικές εκπλήξεις….
- Αλλαγή εικόνας στο εξωτερικό: Από την μαύρη εποχή της κατάρρευσης της οικονομίας τα 2010 και των, πολλών, μνημονιακών επεισοδίων που ακολούθησαν, μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Η εξυγίανση των δίδυμων ελλειμάτων, πριν από την πανδημία, αλλά και μετέπειτα η διαχείριση της πανδημίας και η προσέλκυση μεγάλων διεθνών ονομάτων για επενδύσεις στη χώρα, η ανοικοδόμηση της ελληνικής αγοράς χρέους με μεγάλες εκδόσεις έχουν ενισχύσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, παρά το ότι η οικονομία παραμένει εκτός της επενδυτικής βαθμίδας. Κάτι που έχει ιδιαίτερη αξία στην κρίσιμη αυτή φάση, εκτιμούν στην κυβέρνηση.
- Αλλαγή οικονομικού μοντέλου: Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται μέσω του Ελλάδα 2.0 αλλά και η επιδίωξη ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην αύξηση των επενδύσεων με στόχο να κλείσει το τεράστιο επενδυτικό κενό με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μετά από μια, σχεδόν, δεκαετή κρίση χρέους, θεωρείται ότι θα συμβάλλουν στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, προς μια πιο εξωστρεφή και παραγωγική δομή.
- Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας: Θετικά αποτιμάται στην κυβέρνηση η συμβολή που θα έχει στην ανάπτυξη το νέο πλαίσιο που προωθείται στα εργασιακά.
Διαβάστε επίσης:
Σκυλακάκης: Ανάπτυξη 7 μονάδων θα δώσει στην οικονομία το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης
Έτοιμοι για «restart» οι Έλληνες ξενοδόχοι – Στόχος το 40% με 50% των εσόδων του 2019
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»