ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τουρισμός, ανάκαμψη επενδύσεων, πολιτική σταθερότητα, δέσμευση στη σταθερή παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, προώθηση μεταρρυθμίσεων και περαιτέρω βελτίωση στο χρηματοπιστωτικό τομέα, είναι τα βασικά πεδία στα οποία «παίζεται» η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το φθινόπωρο.
Μετά τις εκλογές ο χρόνος ξεκινά να μετρά αντίστροφα για την επιστροφή της επενδυτικής βαθμίδας στην χώρα, δεκατρία χρόνια μετά την απώλεια της εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2010.
Οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί, με αρκετούς οίκους να προεξοφλούν πως εάν όλα πάνε καλά στις 20 Οκτωβρίου, η S&P θα είναι ο οίκος που θα περάσει τη χώρα στην πίστα της επενδυτικής βαθμίδας, αφού τότε πρακτικά θα έχει ήδη δημοσιοποιηθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024.
Μέχρι το φθινόπωρο στόχος είναι η αγορά και οι οίκοι να «βομβαρδίζονται» από θετικές οικονομικές εξελίξεις και ειδήσεις, με πρώτο σταθμό τις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης, δημιουργώντας ένα ανοδικό μομέντουμ που θα κορυφωθεί το φθινόπωρο με την ανάκτηση της βαθμίδας. Στο επίκεντρο βρίσκονται:
- Τα στοιχεία για την ανάπτυξη με έμφαση στον τουρισμό και την ανάκαμψη των επενδύσεων καθώς παρά τη βελτίωση η χώρα το επενδυτικό κενό σε σχέση με την ευρωζώνη παραμένει σημαντικό. Φέτος η χώρα οδεύει σε μια πολύ ισχυρή τουριστική σεζόν με τις τελευταίες εκτιμήσεις της νέας ηγεσίας του ΣΕΤΕ να κάνουν λόγο για αφίξεις που έχουν τη δυναμική να ξεπεράσουν τα 31 εκατ. και τα έσοδα τα 18,2 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί το 2019. Στο μικροσκόπιο όμως βρίσκονται και οι επενδύσεις με έμφαση στην ταχεία απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι η ισχυρότερη δεξαμενή επενδύσεων για τη χώρα η οποία όμως μπαίνει πια στα βαθιά νερά της υλοποίησης με μεγάλο στοίχημα την αποφυγή των καθυστερήσεων.
- Η επικράτηση συνθηκών πολιτικής σταθερότητας μετά την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου με στόχο την ανάδειξη μιας λειτουργικής κυβέρνησης με φιλικές πολιτικές ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους Ευρωπαίους για τη μείωση χρέους αλλά και με μια φιλόδοξη πολιτική σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ αυτών οι οίκοι επιμένουν ιδιαίτερα στην μεταρρύθμιση στο χώρο της Δικαιοσύνης προκειμένου μεταξύ άλλων να διευκολύνονται οι επενδύσεις και να μη χρονίζουν προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη θέσεων απασχόλησης. Μια σταθερή και λειτουργική κυβέρνηση εκτιμάται επίσης πως θα μπορέσει να υλοποιήσει με συνέπεια τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις με σταθερή παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και διατήρηση του χρέους σε πτωτική τροχιά.
- Σταθερά στο επίκεντρο βρίσκονται οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Η βελτίωση είναι αισθητή στους δείκτες και την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Η προσοχή παραμένει εστιασμένη στο δεύτερο μισό του έτους, προκειμένου να διαπιστωθεί η δυναμική δημιουργίας νέων NPEs, οι κινήσεις για σταδιακή έξοδο του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών αλλά και η δυναμική της πιστωτικής επέκτασης συνολικά.
Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας είναι στις 9 Ιουνίου από τη Fitch. Ακολουθεί στις 4 Αυγούστου η Scope Ratings, στις 8 Σεπτεμβρίου η DBRS, στις 15 Σεπτεμβρίου η Moody’s, στις 20 Οκτωβρίου η S&P και την 1η Δεκεμβρίου η Fitch.
Διαβάστε επίσης
Alpha Bank: Τι επιταχύνει την επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα
Πώς τα ελληνικά ομόλογα άφησαν πίσω τα ιταλικά, πριν πάρει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα
──────────────────
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα