Όλο και πιο κοντά έρχεται ο σχεδιασμός για ένα νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι θα υπάρξει νέος δημοσιονομικός χώρος για έξτρα παροχές.

Ξεκάθαρη εικόνα αναμένεται να υπάρξει στα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή σε χρόνο ακριβώς πριν την προκήρυξη των εκλογών, αφού οι πρώτες κάλπες θα στηθούν Απρίλιο ή Μάιο όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της ΝΔ χθες το απόγευμα.

Τα «κουτάκια» που δεν έχουν ακόμα συμπληρωθεί, τα οποία θα ανοίξουν διάπλατα το δρόμο για το νέο πακέτο, αφορούν:

  • την πορεία των ενεργειακών τιμών,
  • τα φορολογικά έσοδα,
  • το έλλειμμα του 2022, αλλά και
  • τις τουριστικές εισπράξεις.

«Κλειδί» το έλλειμμα

Πολύ ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το θέμα του ελλείμματος. Κι αυτό γιατί τα χθεσινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν πως θα επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος για το 2022. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη για «ασφαλή επίτευξη του στόχου».

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι το έλλειμμα θα είναι αρκετά κάτω από το 1,6% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό (ήδη θεωρείται ότι θα βρεθεί στο 1,5%) και δεν αποκλείεται, τελικά να κυμανθεί ελάχιστα πάνω από το 1%.

Μία τέτοια εξέλιξη θα «ξεκλειδώσει» ένα νέο πακέτο παροχών στο εσωτερικό, αλλά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο εξωτερικό.

Οι τιμές της ενέργειας

Σημαντικό στοιχείο για τον σχεδιασμό ενός νέου πακέτου στήριξης αποτελούν και οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζουν τεράστια αποκλιμάκωση.

Συγκεκριμένα οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει στα 54,9 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν πριν από ένα μήνα ξεπερνούσε τα 130 ευρώ. Αντίστοιχα οι τιμές του πετρελαίου Brent έχουν μειωθεί στην περιοχή των 80 δολαρίων το βαρέλι.

Πηγές του οικονομικό επιτελείο εκτιμά τον ότι εφόσον συνεχιστεί η διατήρηση των τιμών σε αυτά τα επίπεδα τότε θα περισσέψει ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ από το έκτακτο κονδύλι του 1 δισ. που έχει μπει στον προϋπολογισμό για το 2023.

Άλλωστε, με βάση του υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, αν η μέση τιμή του φυσικού αερίου κινείται κάτω από τα 120 ευρώ τη μεγαβατώρα απελευθερώνονται τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο. Στην αντίθετη πορεία, για κάθε 10 ευρώ αύξησης από το όριο των 120 ευρώ, ο προϋπολογισμού επιβαρύνεται με 300 – 400 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Τα μέτρα στήριξης

Πέραν από το «Market Pass», δηλαδή το νέο έτος voucher που θα δοθεί σε ευάλωτους από το Φεβρουάριο για την αγορά τροφίμων για ένα εξάμηνο, το οικονομικό επιτελείο έχει στα τραπέζι μια σειρά από μέτρα, λίγο πριν τις εκλογές.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον υπάρξει ένας σημαντικός δημοσιονομικός χώρος δεν αποκλείεται να δοθεί μία ακόμα επιταγή ακριβείας, όπως συνέβη και πριν τα Χριστούγεννα. Σε αυτό το σενάριο δικαιούχοι θα είναι και πάλι χαμηλοσυνταξιούχοι και ευάλωτα νοικοκυριά.

Παρά την αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα, που κινούνται σε επίπεδα κάτω των 2 ευρώ το λίτρο, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και η επιδότηση του «Fuel Pass». Πόσο μάλλον, όταν οι πολίτες θα πρέπει να ταξιδέψουν στα χωριά τους τρεις φορές μέσα σε δύο μήνες (πρώτη κάλπη, Πάσχα, δεύτερη κάλπη).

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο διαθέτει συγκεκριμένα κριτήρια, γι’ αυτό το λόγο αποκλείεται μία παρέμβαση απευθείας στην αντλία, όπως είχε συμβεί στο πετρέλαιο κίνησης. Κι αυτό γιατί η Κομισιόν με οδηγία της έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη να βάλουν τέλος στα οριζόντια μέτρα στήριξης και στο εξής να είναι άκρως στοχευμένα, με επίκεντρο τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Στο τραπέζι βρίσκεται και το «ξεπάγωμα» του μέτρου για την αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού. Πρόκειται για μία ρύθμιση που είχε ψηφιστεί το 2019, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί εξαιτίας της πανδημίας και προβλέπει την επιβράβευση των συνεπών οφειλετών προς την εφορία, οι οποίοι θα κερδίζουν σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ποσού στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Η ρύθμιση προβλέπει την αύξηση του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες προς την εφορία.

Η αύξηση θα καθορίζεται με συγκεκριμένους συντελεστές που θα λαμβάνουν υπόψιν το ύψος των δόσεων και τον αριθμό που εξοφλούν οι εν λόγω φορολογούμενοι. Όσοι έχουν δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό και αφού υπαχθούν σε ρύθμιση, θα πρέπει να πληρώσουν δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, για να μπορούν τον τρίτο μήνα να ζητήσουν αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να φέρει μια νέα ρύθμιση με 120 δόσεις για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην ενεργειακή κρίση.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους – Κλειδί το ύψος της προσωπικής διαφοράς

NielsenIQ: Αύξηση τζίρου 6,3% για το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων το 2022