ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεταρρυθμίσεις και όχι νέες παροχές θα περιλαμβάνει το φετινό «καλάθι» της ΔΕΘ, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για ένα έξτρα πακέτο μέτρων.
Αυτό άλλωστε διαμήνυσαν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο επτάμηνο του έτους, που έδειξαν υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 2,34 δισ. ευρώ, λέγοντας πως είναι σε ταμειακή βάση και όχι σε δημοσιονομική βάση.
Μάλιστα, όπως λένε, μόλις πριν μερικές εβδομάδες ψηφίστηκε από τη Βουλή ένα ολόκληρο πολυνομοσχέδιο με οικονομικά μέτρα, που περιλαμβάνουν αυξήσεις μισθών στο δημόσιο, μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα σπίτια τους, επέκταση του Market pass και υιοθέτηση του Youth Pass των 150 ευρώ για όσους ενηλικιώνονται.
Δεν θα είναι άδειο το «καλάθι»
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το «καλάθι» της ΔEΘ δεν θα είναι τελείως άδειο. Το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει ένα περιορισμένο πλέγμα μέτρων, το οποίο θα αφορά μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά, ακολουθώντας τις «επιταγές» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει από το Βελλίδειο την επέκταση του market pass έως και το τέλος του χρόνου, αλλά και τη διεύρυνση του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Επίσης, αναζητείται τρόπος για την επιδότηση του ρεύματος και πάλι σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται ένα εφάπαξ βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους που λόγω της προσωπικής διαφοράς, δεν θα λάβουν για μία ακόμα φορά, πραγματική αύξηση στις συντάξεις τους. Άλλωστε, για το συγκεκριμένο θέμα έχει δεσμευτεί προεκλογικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι οι συνταξιούχοι θα στηρίζονται για όσα χρόνια έχουν προσωπική διαφορά.
Τα «στοιχήματα»
Η ΔΕΘ παραδοσιακά πραγματοποιείται ένα μήνα πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή. Έτσι, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μεγάλα «στοιχήματα» που έχει θέσει η κυβέρνηση σε επίπεδο μακροοικονομικών στόχων, που πολλά εξ αυτών περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας το οποίο έχει στείλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες από τα τέλη Απριλίου.
Το πρώτο μεγάλο «στοίχημα» είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων πάνω από το 2% κάθε χρόνο. Αν και Αθήνα και Βρυξέλλες δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτυγχάνει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια θεωρείτε πως ο πήχης θα τεθεί κοντά στο 2% – 2,2% του ΑΕΠ. Με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα 1,1% για το 2023, 2,1% το 2024, 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026.
Σημαντικός στόχος αποτελεί και η μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%, καθώς με βάση το μνημονιακό νόμο, μόνο τότε θα ξεπαγώσουν οι τριετίες. Αυτό προβλέπεται να συμβεί το 2025 όταν η ανεργία εκτιμάται πως θα βρεθεί στο 10%, για να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό το 2026 στο 9,8%.
«Κλειδί» το δημόσιο χρέος
Το οικονομικό επιτελείο αναμένει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και κυρίως έως ότου ολοκληρωθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή ως το 2026. Για το 2024 και 2025 αναμένεται να αυξηθεί στο 3%, για να υποχωρήσει στο 2,1% το 2026.
Με αυτό τον τρόπο θα αλλάξει και η αναλογία του ποσοστού του χρέους ως προς το ΑΕΠ, έναν δείκτη που παρακολουθούν στενά οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπεται μεγάλη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ συνολικά κατά 28,7% από το 2023 μέχρι και το 2026. Συγκεκριμένα, αναμένεται να μειωθεί από 171,3% του ΑΕΠ το 2022 σε 162,6% του ΑΕΠ το 2023, 150,8% του ΑΕΠ το 2024, 142,6% του ΑΕΠ το 2025 και 135,2% του ΑΕΠ το 2026.
Το «ποντάρισμα» στην επενδυτική βαθμίδα
Αυτοί οι στόχοι του Υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει στο ραντάρ των οίκων αξιολόγησης, καθώς εμφανίζονται έτοιμοι να δώσουν στη χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα.
Μπορεί αυτό να έχει ήδη γίνει από τη γερμανική Scope, ωστόσο ο συγκεκριμένος οίκος δεν θεωρείται «επιλέξιμος» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, στην κυβέρνηση έχουν κυκλώσει μια ημερομηνία που θεωρείται κομβική. Πρόκειται για την 8η Σεπτεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο θα ανηφορίσει για τη Θεσσαλονίκη και την ομιλία του πρωθυπουργού την 9η του ίδιου μήνα στη ΔΕΘ.
Το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου η καναδική DBRS αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή της για την ελληνική οικονομία και δεν αποκλείεται να προχωρήσει στη μεγάλη «έκπληξη». Αν και όλα δείχνουν πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα γίνει στις 20 Οκτωβρίου από την S&P, ουδείς αποκλείει μια κίνηση από την DBRS ελάχιστες ώρες πριν το άνοιγμα της φετινής ΔΕΘ.
Άλλωστε, πηγές του οικονομικού επιτελείου έλεγαν στο mononews πως οι όποιες αναφορές για νέο δημοσιονομικό χώρο ή νέες παροχές θα πρέπει να γίνονται με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή, αφού τα πάντα περνούν από το «κόσκινο» των οίκων αξιολόγησης και η Αθήνα δεν θέλει να δώσει το λάθος μήνυμα στις αγορές, στο δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα.
Διαβάστε επίσης
Οι τρεις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών, εν αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ανάπτυξη 2,6% φέτος και 2,8% το 2024
Διαψεύδονται τα σενάρια για νέες παροχές – Τι λένε κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Eυάγγελος Μυτιληναίος: Χρειαζόμαστε δραστικά μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
- Ταξί: Διετής παράταση στις προθεσμίες με τα όρια ηλικίας απόσυρσης στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- ΤτΕ: Αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα στα 7,5 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό
- ΙΕΑ: Ρεκόρ θα σημειώνει η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα έως το 2027