ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το «πράσινο» φως για τις μόνιμες φοροελαφρύνσεις τις οποίες έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το 2023 έδωσε σήμερα η Κομισιόν, παρά την επέκταση της ρήτρας διαφυγής και το ερχόμενο έτος, που κανονικά δεν επιτρέπει τις μόνιμες μειώσεις φόρων, αλλά μόνο έκτακτες παρεμβάσεις.
Τα μέτρα μονιμοποιούν την προσωρινή έως σήμερα μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης (1,8 ποσοστιαίες μονάδες είναι περικοπή των εργοδοτικών εισφορών και 1,2 ποσοστιαίες μονάδες από τις εισφορές των εργαζομένων) και η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.
«Το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων είναι εκτιμάται στο 0,8% του ΑΕΠ ετησίως», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.
Προσεκτικά μέτρα
Ωστόσο, η Κομισιόν χτυπά το «καμπανάκι» στην Ελλάδα για τα μέτρα στήριξης που μπορεί να σχεδιάσει στο μέλλον, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Αναφέρει ότι ο σχεδιασμός τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεφύγει από τους δημοσιονομικούς στόχους, που προβλέπουν έλλειμμα φέτος 2% του ΑΕΠ και για του χρόνου πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%.
Τα 21 προαπαιτούμενα
Η Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία τον ερχόμενο Αύγουστο, ενώ ανοίγει και ο δρόμος για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Τον Ιούνιο αναμένεται να εκταμιευθεί η δόση των 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ενώ αν εκπληρωθούν 21 προαπαιτούμενα έως τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα αποδεσμευτεί και η «ορφανή» δόση των 748 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από το 2019.
Τα προαπαιτούμενα, με βάση της έκθεση της Κομισιόν είναι τα εξής:
Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
• Δημοσιονομικά: Η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2023 σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
• Καθυστερήσεις: Εκκαθάριση των μη συνταξιοδοτικών ληξιπρόθεσμων οφειλών και πλήρης εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων συνταξιοδοτικών οφειλών (εκπνέει τον Αύγουστο).
• Φορολογική διοίκηση: Λειτουργία του πλήρους συστήματος πληροφορικής σε τοπικές εφορίες συμπεριλαμβανομένων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης (προθεσμία έως τον Σεπτέμβριο).
Σύστημα υγείας
• Είσπραξη clawback: Ειδοποίηση προς τους παρόχους και έναρξη της διοικητικής διαδικασίας για την είσπραξη του υπόλοιπου 30% του clawback του 2021 μέσω δόσεων (εγγραφή παρόχων σε πρόγραμμα δόσεων) που θα επιτευχθεί έως τα τέλη Ιουλίου. Συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback για το 2022 έως τον Οκτώβριο. Για τα φαρμακευτικά προϊόντα, ολοκλήρωση του υπολογισμού του clawback του 2021 έως τον Ιούνιο. Είσπραξη του 95% των εκπτώσεων για το 2021 έως τον Ιούλιο. Συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2021 και τουλάχιστον του 50% του συνολικού clawback για το 2021 έως τον Οκτώβριο.
• Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας: Ουσιαστική πρόοδος προς την εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων:
i) έως τις αρχές Ιουνίου, θα εγκριθεί η παράγωγη νομοθεσία,
ii) έως τα τέλη Ιουνίου, θα ολοκληρωθεί η υποδομή πληροφορικής για εγγραφές και ραντεβού, και η εγγραφή ασθενών θα ξεκινήσει με στόχο να φτάσει το 25% του συνολικού πληθυσμού που είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα έως τα τέλη Οκτωβρίου και το 50% έως το τέλος του 2022.
iii) έως τα τέλη Ιουλίου, η εγγραφή των αυτοαπασχολούμενων οικογενειακών γιατρών στο σύστημα θα φτάσει σε επίπεδο που θα επιτρέπει την κάλυψη τουλάχιστον του 85% του πληθυσμού
iv) έως τον Οκτώβριο θα ενεργοποιηθεί το σχήμα κινήτρων/αντικινήτρων για εγγραφή και θυρωρό.
• Κεντρικές προμήθειες: Επαλήθευση του στόχου που επιτυγχάνεται. Τακτικές ενημερώσεις για την πρόοδο της δραστηριότητας προμηθειών έως τον Οκτώβριο.
Μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα
• Πλαίσιο αφερεγγυότητας: Έναρξη της διαδικασίας ανταγωνιστικού διαλόγου για τον Φορέα πώλησης και επαναμίσθωσης με προεπιλεγμένους ενδιαφερόμενους επενδυτές (τέλη Σεπτεμβρίου).
• Εκκρεμότητα κρατικών εγγυήσεων: Πρόοδος στη διεκπεραίωση των απαιτήσεων και των πραγματικών πληρωμών σύμφωνα με τους συμφωνηθέντες στόχους στο σχέδιο εκκαθάρισης του Απριλίου 2022. Ειδικότερα, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 θα εξεταστούν εγγυητικές απαιτήσεις ύψους 470 εκατ. ευρώ, με πληρωμές 156,5 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο.
• Νόμος Κατσέλη: Το 95% των υποθέσεων με επανακαθορισμένες ημερομηνίες ακρόασης θα έχει ημερομηνία ακρόασης έως τα τέλη Οκτωβρίου, εκ των οποίων το 70% θα είναι το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022. Το υπόλοιπο 5% των επανακαθορισμένων υποθέσεων θα έχει ημερομηνία ακρόασης το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022. Η τελεσίδικη δικαστική απόφαση που θα κλείσει την υπόθεση θα εκδοθεί για το 25% των υποθέσεων που έχουν εκδικαστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
• Δικαιοσύνη: Η βελτιωμένη λειτουργικότητα της πλατφόρμας ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης στα διοικητικά δικαστήρια θα αναπτυχθεί πλήρως και θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία έως τα τέλη Ιουνίου 2022. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης, η βελτιωμένη λειτουργικότητα θα είναι πλήρως διαθέσιμη.
• Κτηματολόγιο: Πρόοδος σύμφωνα με τον οδικό χάρτη. Συγκεκριμένα, το 65% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας θα είναι σε λειτουργία ή θα παρουσιαστεί δημόσια και η επικύρωση του 95% των δασικών χαρτών θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ελληνική Εταιρεία Περιουσίας και Συμμετοχών
• Εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου: Θα υιοθετηθεί (τον Ιούνιο) νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις. Το επιλέξιμο τμήμα των 10.119 ακινήτων που ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών θα εντοπιστεί και θα μεταφερθεί στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) έως τα τέλη Ιουνίου. Για τα ακίνητα που ανήκουν σε άλλα υπουργεία, η ολοκλήρωση της διαδικασίας επαλήθευσης προγραμματίζεται για τα τέλη Ιουνίου και η ενδεχόμενη μεταβίβαση έως τα τέλη Οκτωβρίου.
• Μεταβίβαση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου (ΟΑΚΑ) στο Υπερταμείο: Περαιτέρω πρόοδος στην προετοιμασία της λεπτομερούς μελέτης σκοπιμότητας, συμπεριλαμβανομένου σχετικού επιχειρηματικού σχεδίου, βάσει των κατευθυντήριων γραμμών που απεικονίζονται στο στρατηγικό σχέδιο δράσης των συμβούλων.
Ιδιωτικοποιήσεις
Όλες οι εκκρεμείς ενέργειες από το Σχέδιο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται. Συγκεκριμένα:
• Υποδομές Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ): Το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
• Εγνατία Οδός: Ολοκλήρωση και λειτουργία ενός μετωπικού και τριών πλευρικών σταθμών διοδίων και υποβολή του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο έως τα τέλη Ιουλίου.
• Γούρνες Ηράκλειο: Οικονομικό κλείσιμο αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
• Αττική Οδός: Τον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσει η φάση των δεσμευτικών προσφορών.
• Περιφερειακό λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Η επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή αναμένεται έως τα τέλη Ιουλίου.
• Περιφερειακό λιμάνι Ηγουμενίτσας: Υποβολή δεσμευτικών προσφορών και επιλογή του μειοδότη το τρίτο τρίμηνο του 2022.
• Παραχώρηση Υπόγειας Αποθήκευσης Αερίου στην Καβάλα: Δεσμευτικές προσφορές τον Ιούλιο και επιλογή του προτιμητέου επενδυτή έως τον Οκτώβριο με την έγκαιρη έκδοση του πλαισίου τιμολογίου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
• Περιφερειακό λιμάνι Ηρακλείου: Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει προγραμματιστεί έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Η δήλωση Σταϊκούρα
Η έκθεση της Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο είχε εισέλθει – μόνη στην Ευρώπη – το 2018, αναφέρει με δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Πιο αναλυτικά δήλωσε:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τη 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα. Πρόκειται για Έκθεση-ορόσημο για τη χώρα, αφού ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο είχε εισέλθει – μόνη στην Ευρώπη – το 2018.
Δρομολογείται, συνεπώς, η επίτευξη ενός μεγάλου εθνικού στόχου, για την οποία η Κυβέρνηση εργάζεται επί μακρόν, μεθοδικά και υπεύθυνα.
Κλείνει έτσι, μαζί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ, ένα δύσκολο κεφάλαιο για τη χώρα μας, που συνδέεται με την πολυετή οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Η Έκθεση – η 10η διαδοχική θετική Έκθεση κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία – τονίζει ότι η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων βελτίωσε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητά της.
Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις της – παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από τις οικονομικές επιπτώσεις – κυρίως – της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, χαιρετίζοντας μάλιστα την υλοποίηση μιας σειράς από αυτές στους τομείς των δημόσιων οικονομικών, της φορολογίας ακινήτων, των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και της δικαιοσύνης.
Η εξέλιξη αυτή είναι καρπός και αναγνώριση της συστηματικής κοινής προσπάθειας όλων μας, πολιτών και πολιτείας, μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενων – σε διεθνές επίπεδο – μεγάλων δυσκολιών και προκλήσεων.
Συνεχίζουμε ακόμα πιο εντατικά τη σκληρή δουλειά, λειτουργώντας με σχέδιο, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και τις δυνατότητες της πατρίδας μας, ώστε να ξεπεράσουμε τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις και να καταστήσουμε την Ελλάδα – ολόπλευρα – πιο ισχυρή».
14Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Μόνιμα μέτρα
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
14Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Προσεκτικά νέα μέτρα στήριξης
«Παράθυρο» για έξοδο από ενισχυμένη εποπτεία
14Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Εκταμίευση δόσεων από κέρδη ομολόγων
748 εκατ. € τον Ιούνιο
750 εκατ. € στο τέλος έτους
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Λόγω ακρίβειας
Ρήτρα διαφυγής και το 2023
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία από Αύγουστο – «Ναι» στη ρήτρα διαφυγής και το 2023
Daniel Yergin (S&P Global): Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην ενέργεια θα συζητηθεί στο Νταβός
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί