Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Τα 11 μηνύματα Στουρνάρα για την οικονομία – Δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας

Η σταθερή παραγωγή δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% σε κυκλικά διορθωμένους όρους και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας είναι βασικές συνθήκες για την περαιτέρω βελτίωση της αξιολόγησης του ελληνικού δημοσίου. Για το ράλι όμως που καλείται να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να φτάσει νωρίτερα και όχι αργότερα στη μέση αντίστοιχη αξιολόγηση των οικονομιών της ευρωζώνης (δηλ. Α+) το μεγάλο καύσιμο είναι οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Και εδώ πολύ σημαντική είναι η εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση.

Με αυτό το μήνυμα η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής, Γιάννης Στουρνάρας, μέσω της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική δείχνουν το δρόμο για τον επόμενο μεγάλο στόχο για την οικονομία: Τη σύγκλιση των αξιολογήσεων της με τον μέσο όρο της ευρωζώνης καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι ορόσημο μεν αλλά αποτελεί μόνο την αρχή.

Μάλιστα στις προτάσεις πολιτικής που παρουσιάζει κάνει ειδική αναφορά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δικαιοσύνης αλλά και της δημόσιας διοίκησης ενώ ως γενική διαπίστωση αναφέρει πως από τις θεσμικές παραμέτρους η πλέον σημαντική είναι η κατάταξη της οικονομίας στους δείκτες διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας. Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Τράπεζας, οι δείκτες αυτοί έχουν πολύ υψηλό συντελεστή στάθμισης στην ποσοτική συνιστώσα των πιστοληπτικών αξιολογήσεων, ο οποίος φθάνει έως το 20% ενώ βάσει των ιστορικών της επιδόσεων η ελληνική οικονομία έχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης σε αυτό το πεδίο.

Σύμφωνα με την ΤτΕ σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, χαμηλότερων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, υψηλών επιτοκίων και αυξημένης αβεβαιότητας λόγω των διαδοχικών κρίσεων, με αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους και με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης να γίνονται ολοένα πιο έκδηλες και αισθητές σε ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού, η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής ως προς το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό αποκτά καθοριστική σημασία. Στο πλαίσιο αυτό, η οικονομική πολιτική οφείλει να δώσει έμφαση στους παρακάτω τομείς:

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς από την ευρωζώνη
ΤτΕ: Στο 2,5% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024 – Οι 5 προκλήσεις και οι 11 προτάσεις
ΤτΕ: Στα 7,11 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 11μηνο (Πίνακας)