• Οικονομία

    Τα 10 μέτρα του 2024 για την πάταξη της φοροδιαφυγής 

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής


    Μια σειρά από μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής ενεργοποιεί η κυβέρνηση με την είσοδο του 2024, με στόχο όλες οι συναλλαγές να είναι “ορατές” από τη εφορία. Στόχος είναι η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και όλες οι κινήσεις των επιχειρήσεων να παρουσιάζονται αυτομάτως στον φοροελεγκτικό μηχανισμό της χώρας.

    Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, ώστε να μην γίνεται καμία συναλλαγή χωρίς να κόβεται απόδειξη, αλλά και αυξημένα πρόστιμα σε όσους επιχειρούν να πληρώσουν με “μαύρο” χρήμα. Αυτός είναι και ο λόγος που τους επόμενους μήνες θα γίνει καθολική η υποχρέωση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, να διαθέτουν POS, ενώ ενεργοποιείται και η πληρωμή μέσω του συστήματος IRIS. Για τους καταναλωτές οι μεταφορές χρημάτων θα είναι δωρεάν έως 500 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις θα υπάρξει ένα “κόμιστρο”, όπως ισχύει και με τα POS.

    Τα μέτρα του 2024 είναι:

    1. Υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024.

    2. Απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Το τίμημα για αγοραπωλησίες ακινήτων θα καταβάλλεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Το συμβόλαιο που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά είναι άκυρο και απαγορεύεται η μεταγραφή του. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά, κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που πωληθεί με μετρητά ακίνητο αξίας 2 εκατ. ευρώ θα επιβληθεί πρόστιμο 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2022 πραγματοποιήθηκαν 338.511 μεταβιβάσεις ακινήτων με συνολικό τίμημα 27,7 δισ. ευρώ. Από αυτές, οι 42.613 εξοφλήθηκαν αποκλειστικά με μετρητά (συνολικό τίμημα: 462,4 εκατ. ευρώ), ενώ σε 41.741 περιπτώσεις, τίμημα ύψους 2,98 δισ. ευρώ εξοφλήθηκε εν μέρει με μετρητά.

    3. Αύξηση του προστίμου για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

    4. Καταβολή της πλειονότητας των επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών. Θεσμοθετείται η πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών. Σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, το μέτρο, όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο, αποκλείει τη διοχέτευση των επιδομάτων προς την παραοικονομία.

    5. Διακοπή συνεργασίας των εταιρειών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.

    6. Ολες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, φόρο κατανάλωσης και τέλος ταξινόμησης, γίνονται υποχρεωτικά και ανεξαρτήτως ποσού, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Η ρύθμιση περιλαμβάνει τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές εμπόριο (εισαγωγές – εξαγωγές) με χώρες της Ε.Ε. και τρίτες χώρες. Δεν αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών ή μεταξύ ιδιωτών.

    7. Ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.

    8. Επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.

    9. Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.

    10. Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024

    Διαβάστε επίσης:

    Έρχεται φόρος 15% στα κέρδη των πολυεθνικών – Ποιες επιχειρήσεις θα πληρώσουν έξτρα φόρους 
    Μειώσεις στα τεκμήρια διαβίωσης μέσα στο 2024 – Πού θα μπει «ψαλίδι» έως 30%
    ΕΣΠΑ: Επιδοτήσεις έως 60% για μικρές επιχειρήσεις – Αίτηση έως τα τέλη Φεβρουαρίου



    ΣΧΟΛΙΑ