Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 12 χρόνια εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στους Financial Times. Παράλληλα κάλεσε την επόμενη κυβέρνηση της χώρας να διατηρήσει την δημοσιονομική σύνεση.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε στους Financial Times ότι είναι «βέβαιος» ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα εντός μηνών, εάν οι νομοθέτες σηματοδοτήσουν την πρόθεση τους να διατηρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να εκμεταλλευτούν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να μειώσουν σημαντικά το χρέος της χώρας.

«Πιστεύουμε ότι το 2023 είναι η χρονιά που θα πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η πιο πιθανή χρονική στιγμή της αναβάθμισης ήταν «αμέσως μετά τις εκλογές», αλλά θα μπορούσε να γίνει ακόμη και πριν από τη διεξαγωγή τους.

Η Ελλάδα έχασε την επενδυτική της βαθμίδα τον Ιανουάριο του 2011 αφού η οικονομική της κρίση απείλησε να διαλύσει την ευρωζώνη. Οι αξιολογήσεις της υποχώρησαν μέχρι το χαμηλό του CCC-, προτού ανακάμψει στο BB+ – μια βαθμίδα κάτω από το investement grade – καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.

Η χώρα κατάφερε να μειώσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ πάνω από 24 ποσοστιαίες μονάδες μόνο πέρυσι, με την οικονομία της να σημειώνει ανάπτυξη λίγο περισσότερο από 5% κατά τη διάρκεια του 2022.

«Πριν από μερικά χρόνια, λίγοι περίμεναν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Τώρα, όχι μόνο παραμένει, αλλά αποδίδει καλύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Αναγκαίες επενδύσεις στις κατεστραμμένες υποδομές της χώρας

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας από το 2014, προειδοποίησε ότι αυτός ο «καλός (οικονομικός) κύκλος» δεν πρέπει να πάει χαμένος και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει κάποιες απολύτως αναγκαίες επενδύσεις στις κατεστραμμένες υποδομές της χώρας μετά από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 57 ατόμων.

«Η Ελλάδα κατάφερε να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των τιμών και των μισθών, αλλά η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με άλλα μέλη της ευρωζώνης», επισήμανε. «Οι υποδομές της χώρας και ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα παραμένουν ένα ζήτημα».

Παρά την βελτίωση των τελευταίων ετών, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη στο 170% επί του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τους όρους του πακέτου διάσωσης, οι επίσημοι πιστωτές ανέλαβαν ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους της Ελλάδας, ενώ χρεώνουν σχετικά χαμηλά επιτόκια στην κυβέρνηση για να το εξυπηρετήσει μέχρι το 2032.

«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Πρέπει να μειώσουμε την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σε τέτοιο επίπεδο ώστε σε εννέα χρόνια από τώρα, οι πληρωμές τόκων, που βρίσκονται τώρα σε περίοδο χάριτος, να μην δημιουργήσουν νέο πρόβλημα χρέους».

Η ανάπτυξη θα είναι επίσης χαμηλότερη φέτος, με τα υψηλότερα επιτόκια να αναμένεται να επηρεάσουν τη ζήτηση.

«Θα χρειαστεί μια βιώσιμη δημοσιονομική προσπάθεια», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι εύκολο για την κυβέρνηση να περάσει από ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα σε θέση δημοσιονομικού πλεονάσματος έως το 2024.

Διαβάστε ακόμη:

Γιάννης Στουρνάρας: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε θετική, αν και δύσκολη, πορεία»