ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι το στόχο του 2%
H στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα πανδημίας της ΕΚΤ (PEPP) θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.
Ο Γιάννης Στουρνάρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και μετά τον Ιούνιο του 2021, όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.
Όπως είπε ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο από επονομαζόμενο πρόγραμμα PEPP που δημιουργήθηκε ειδικά για τις συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού. Από εκεί και πέρα υπάρχει πιθανότητα να συνεχιστεί και πέραν του αρχικού προγραμματισμού, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει κάτω από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ, για αρκετά χρόνια.
«Έχουμε στρατηγική εξόδου, η οποία θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι και ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Όλιν Ρεν, είχε υποστηρίξει πρόσφατα ότι η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει κινδύνους αποπληθωρισμού που προκαλούνται από την πανδημία.
Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα κάνει χρήση του συνόλου του προγράμματος PEPP ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, αν και η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε διάφορες περιοχές του πλανήτη προκαλεί ανησυχία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, οι οποίες θα αναθεωρηθούν τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τον στόχο τουλάχιστον έως το 2022.
Στοιχεία έρευνας του Bloomberg δείχνουν ότι τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή για το ΑΕΠ και το πληθωρισμός της ευρωζώνης, αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 0,2% τον Ιούλιο.
Ωστόσο, την ώρα που η ανάκαμψη της οικονομίας βρίσκεται καθοδόν, οι προσπάθειες για επέκταση του PEPP προσκρούουν στις αντιρρήσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τα οποία ανησυχούν ότι οι αγορές θα παγιδευτούν στην μακροχρόνια στήριξη της κεντρικής τράπεζας, σχολιάζει το Bloomberg.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει προειδοποιήσει ότι οι προοπτικές ανάκαμψης παραμένουν αβέβαιες παρά την πρόσφατη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ προς τα πιο ευάλωτα κράτη – μέλη, με τον Γιάννη Στουρνάρα να συμμερίζεται αυτή την άποψη.
Σύμφωνα με την διοικητή της ΤτΕ αν και οι πρόσφατοι δείκτες αποκαλύπτουν ότι η οικονομία ανακάμπτει ξανά μετά από πολύμηνη συρρίκνωση, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κρατήσουν τους εργαζομένους τους μετά από μια μακρά περίοδο ασθενικών εμπορικών συναλλαγών και χαμηλής ζήτησης.
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης της σύστασης από την ΕΚΤ για αναστολή της καταβολής μερισμάτων και το 2021, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από τις προσπάθειες να περιοριστεί η πανδημία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χαβιέρ Μιλέι: Θα αποχωρούσα από τη Μercosur για ένα ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ
- Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο με Φιντάν – Τι αναφέρει η Άγκυρα
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συλλυπητήριο μήνυμα στον Ερντογάν για τα θύματα της τραγωδίας στο θέρετρο Καρτάλκαγια
- Amazon: Κλείνει όλες τις αποθήκες της στο Κεμπέκ και προχωρά σε απολύσεις