“Η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή οικονομική θέση. Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ ήταν επώδυνα, αλλά απέδωσαν. Από αυτό η Ευρώπη μπορεί να αντλήσει ένα δίδαγμα: Ότι η αλληλεγγύη λειτουργεί αποτελεσματικά”, σημειώνει σε συνέντευξή του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας.

«Τα καταφέραμε. Με αίμα, ιδρώτα, δάκρυα και με βοήθεια από την ευρωζώνη, η Ελλάδα τα κατάφερε», δηλώνει ικανοποιημένος ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα NRC.

1

Καθώς η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το τεράστιο δημόσιο χρέος μειώνεται ραγδαία. Το 2020 ήταν ακόμα 209,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2024 ήταν 157,3%.

Οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας θεωρούν πλέον ότι τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι ασφαλής επένδυση.

Και ο κ. Στουρνάρας, δηλώνει χαρούμενος.

Η Ελλάδα σήμερα πληρώνει ακόμη λιγότερους τόκους για τα μακροπρόθεσμα ομόλογα από ό,τι η Γαλλία.

“Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η αύξηση του ΑΕΠ μας είναι επίσης πολύ υψηλότερη από ό,τι κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη. Στο δημοσιονομικό τομέα, οι επιδόσεις της Ελλάδος είναι εντυπωσιακές.

Έχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5%. Οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν. Οι χώρες της Ευρώπης όπου τα πράγματα πάνε καλά τώρα, είναι οι χώρες του Νότου που αναγκάστηκαν στο παρελθόν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις.

Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα μαζί στην Ευρώπη

Είμαι περήφανος και θέλω οι άλλες χώρες να μας βλέπουν και να λένε: αν η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει αυτά τα πολύ μεγάλα προβλήματα, τότε μπορούμε να κάνουμε τα πάντα μαζί στην Ευρώπη. Αυτό μας δίδαξε η εμπειρία. Και νομίζω ότι και στην ευρωζώνη έχουν αντλήσει διδάγματα”, τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ.

“Για εμάς στην Ελλάδα φυσικά το δίδαγμα είναι ότι δεν θα πρέπει ποτέ να αφήσουμε να χαθούν η υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οι μεταρρυθμίσεις.

Και ότι αποδίδει καρπούς όταν μειώνεις τη γραφειοκρατία και απλοποιείς τις διαδικασίες. Το δίδαγμα για την ευρωζώνη είναι ότι χρειάζεται ευελιξία και ρεαλισμός. Είμαι ικανοποιημένος με το πώς ανταποκρινόμαστε σήμερα στην κλήση αφύπνισης που μας έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Αυτό που πάνω απ’ όλα χρειαζόμαστε τώρα στην Ευρώπη είναι επενδύσεις. Οι επενδύσεις στην Ευρώπη από τη χρηματοπιστωτική κρίση και εξής έχουν μειωθεί πολύ πιο δραματικά από ό,τι στις ΗΠΑ.

Αυτή η εξέλιξη είναι ορατή σε όλη την περίοδο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers [το 2008]. Και τη βλέπουμε τώρα στη διαφορά της παραγωγικότητας. Αυτό ακριβώς είναι το χάσμα για το οποίο ο [πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας] Μάριο Ντράγκι κάνει λόγο στην έκθεσή του”, αναφέρει.

Υπέρ της απόφασης της Γερμανίας να χαλαρώσει το “φρένο χρέους”

Ο κ. Στουρνάρας επικροτεί την απόφαση της Γερμανίας να χαλαρώσει το “φρένο χρέους”, που θα επιτρέψει στη χώρα να δανειστεί περισσότερα χρήματα για να τα δαπανήσει στην άμυνα και για επενδύσεις σε υποδομές.

Είναι επίσης γεμάτος επαίνους για τα σχέδια που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τις προτάσεις για κοινές αμυντικές δαπάνες.

Αυτά είναι βήματα που θεωρεί ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει νωρίτερα, γιατί κατ’ αυτόν είναι πολύ ξεκάθαρο ότι είναι απαραίτητα. “Δεν χρειάζεται τροποποίηση των Συνθηκών”, αναφέρει.

“Δεν χρειάζεται να υπάρξει συναίνεση πάνω σε αυτό. Σήμερα πρέπει να δράσουμε εγκαίρως”, συμπληρώνει.

Πώς εξηγεί τη διαφορά στις επενδύσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση;

Όπως τονίζει, έγιναν λάθη στο χειρισμό της “ελληνικής κρίσης”, καθώς οι δανείστριες χώρες επέμεναν για περικοπές ακόμα και στις δημόσιες επενδύσεις.

Αλλά οι υπερβολικές περικοπές έχουν αρνητικό “αποτέλεσμα χιονοστιβάδας”.

Η Ελλάδα ήταν “η μαμή της ιστορίας”

Μειώνουν, όπως τονίζει ο κ. Στουρνάρας, μεν το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά ταυτόχρονα οδηγούν σε διακοπή της οικονομικής ανάπτυξης. Και τότε τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση. Έτσι τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Η Ελλάδα βγήκε βαριά τραυματισμένη από τα προγράμματα προσαρμογής.

Όμως αντλήθηκαν διδάγματα. Αυτό είναι σημαντικό. Θα χρησιμοποιήσω μια μαρξιστική φράση: Η Ελλάδα ήταν “η μαμή της ιστορίας”.

Υπενθυμίζει ότι μέσα από την ελληνική κρίση ιδρύθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) που ήταν αναγκαίο στην Ευρώπη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

“Xάρη σ’ αυτό έχουμε χρηματοπιστωτική σταθερότητα”, υπογραμμίζει.

Στην ερώτηση “πόσα χρόνια θα χρειαστούν προκειμένου το ΑΕΠ της Ελλάδας να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα” ο κ. Στουρνάρας απάντησε χαρακτηριστικά ότι:

“Είμαστε πιο φιλόδοξοι από αυτό. Θέλουμε μέσα σε λιγότερο από είκοσι χρόνια να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αναπτυσσόμαστε ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Γι’ αυτό και είμαι πεπεισμένος ότι θα το πετύχουμε”.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου στην ίδια συνέντευξη ότι «η Ελλάδα, με βάση την αγοραστική δύναμη, κατατάσσεται σε μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, μεταξύ της Βουλγαρίας και της Λετονίας” ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε ότι , τα εισοδήματα αυξάνονται με αργούς ρυθμούς.

Συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι “Δεν είμαστε πλέον στο σημείο που βρισκόμασταν πριν από την κρίση. Αλλά η οικονομία τότε ήταν μια φούσκα, δεν ήταν πραγματική.

Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να βελτιώσουμε τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα

Οι μισθοί έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικοί, αλλά έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα. Δείτε για παράδειγμα τις δημόσιες υποδομές, τη δικαιοσύνη, το εκπαιδευτικό σύστημα, το γεγονός ότι ακόμη και άτομα με υψηλές δεξιότητες δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Επίσης, ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας παραμένουν πολύ κλειστοί στους νεοεισερχόμενους”.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ένα από τα λάθη που έγιναν την περίοδο της κρίσης ήταν ότι πρώτα μεταρρυθμίστηκε δραστικά την αγορά εργασίας – που τώρα είναι μια από τις πιο ευέλικτες στην Ευρώπη, ενώ η αγορά αγαθών και υπηρεσιών ακολούθησε αργότερα.

“Έτσι, μειώσαμε τους μισθούς, αλλά δεν κάναμε το ίδιο με τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών. Και μόνο μετά από πολλά χρόνια αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε την ισχύ μιας μικρής ομάδας επιχειρήσεων, των ολιγοπωλίων.

Αν είχαμε παρέμβει και στους δύο τομείς ταυτόχρονα, η μείωση της αγοραστικής δύναμης θα ήταν ίσως λιγότερο σοβαρή και η ύφεση λιγότερο βαθιά. Η σειρά με την οποία εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις είναι σημαντική”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Διαβάστε επίσης: 

ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Μάρτιο κυρίως λόγω βιομηχανίας

«Κομφούζιο»: Με προϋπολογισμό €60 εκατ. ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος

Χατζηδάκης: Μεγάλη η 2η ευκαιρία στη μεσαία τάξη για τη ρύθμιση του «κόκκινου» ιδιωτικού χρέους