ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Παρουσιάστηκε σήμερα στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος το βιβλίο του καθηγητή Νικόλαου Φίλιππα «Το αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους», παρουσία μαθητών γυμνασίου και λυκείου. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο στενός φίλος του Δρ. Φίλιππα και Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους» εντάσσεται στο πρόγραμμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό και εξήρε τη σημασία που έχει να είναι ένας πολίτης οικονομικά εγγράμματος:
«Να γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί έξυπνα το χρήμα στην καθημερινότητά του και να λαμβάνει ορθολογικές οικονομικές αποφάσεις, ώστε να επιτυγχάνει μακροπρόθεσμα την άνοδο του βιοτικού του επιπέδου.
Η ευημερία του μέσου πολίτη επηρεάζει κατόπιν την ευημερία της κοινωνίας στο σύνολό της και πολλαπλασιάζει τη δυνατότητά της να αντιμετωπίζει με επιτυχία χρηματοοικονομικούς κινδύνους και κρίσεις κάθε μορφής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Φίλιππας σημείωσε ότι διεθνείς επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα χρηματοοικονομικών γνώσεων των εφήβων και για τον λόγο αυτό ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον των νέων στον 21ο αιώνα, αφού τα παιδιά έρχονται πλέον από μικρή ηλικία σε επαφή με το χρήμα και, ως εκ τούτου, πρέπει να κατανοήσουν τους μηχανισμούς λειτουργίας του σύνθετου και περίπλοκου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος που μας περιβάλλει.
Στην παρουσίαση του βιβλίου παρευρέθηκαν μαθητές και μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων «Αυγουλέα-Λιναρδάτου», που έθεσαν ερωτήσεις στους συντελεστές της έκδοσης, αναδεικνύοντας τη σημασία της σωστής και έγκαιρης ενημέρωσης των παιδιών αυτής της ηλικίας σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση χρημάτων, προκειμένου να λαμβάνουν ορθές οικονομικές αποφάσεις στην ενήλικη ζωή τους.
Οι δράσεις της ΤτΕ για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Η Τράπεζα της Ελλάδος διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό. Στελέχη της συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις για την ανάπτυξη αυτής της στρατηγικής, η οποία συντονίζεται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το έργο υποστηρίζεται από τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξειδικευμένη τεχνογνωσία από τον ΟΟΣΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού στους μαθητές. Μέχρι πρόσφατα, οι δράσεις της επικεντρώνονταν κυρίως σε μαθητές Λυκείου και φοιτητές, με διαλέξεις χρηματοοικονομικού περιεχομένου, μέσω των ποικίλων πρωτοβουλιών του Μουσείου της, της έκδοσης βιβλίων και της υποστήριξης δράσεων άλλων φορέων. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει επεκτείνει τις προσπάθειές της και στους μαθητές Δημοτικού, αναγνωρίζοντας τα οφέλη της εκπαίδευσης από μικρή ηλικία.
Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου της Τράπεζας της Ελλάδος έχει στόχο την πληροφόρηση σχετικά με την οικονομική και νομισματική ιστορία της νεότερης Ελλάδος, καθώς και την εξοικείωση του επισκέπτη με βασικές οικονομικές έννοιες.
Η νέα θεματική έκθεση του Μουσείου με τίτλο «Προσωπικά οικονομικά», που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο τα νοικοκυριά μπορούν να διαχειρίζονται τους πόρους που διαθέτουν, ώστε να καλύπτουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες και τις επιθυμίες των μελών τους. Έχει ως θεματικούς άξονες το χρήμα, το εισόδημα, τις οικονομικές αποφάσεις, τον προϋπολογισμό, τις πληρωμές, την αποταμίευση, τον δανεισμό, τον πληθωρισμό, τις ψηφιακές απάτες και τα πλαστά νομίσματα.
Η έκθεση συνοδεύεται από έξι βιβλία που εκδίδονται από την Τράπεζα σε συνεργασία με την Banca d’Italia – δύο (μαθητή και δασκάλου ή καθηγητή) για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα. Τα βιβλία αυτά, με τίτλο «Όλοι για έναν, οικονομία για όλους», προσφέρουν πολύτιμες οικονομικές γνώσεις, προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα.
Η ύλη τους εμπλουτίζεται με δημιουργικά κόμικ, καθώς και με πρακτικές ασκήσεις, για να ενισχύσουν τη μαθησιακή εμπειρία και να επιτύχουν καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα.
Την έκθεση πλαισιώνει μουσειοεκπαιδευτικό πρόγραµµα με τίτλο «Προσέχω, λόγω τιμής».
Οι προηγούμενες περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου με τίτλο «eΠληρωμές: ένας οδικός χάρτης» και «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care» ήταν και αυτές ενταγμένες στις δράσεις χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού.
Η Μονάδα Επικοινωνίας της Τράπεζας, από τον Μάρτιο του 2024 πραγματοποίησε εκστρατεία ενημέρωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με κύριο στόχο το νεανικό κοινό, εστιάζοντας στις ασφαλείς πληρωμές και την προστασία από ηλεκτρονικές απάτες.
Διαβάστε επίσης:
ΤτΕ: Αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα στα 7,5 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό
Αλλαγή επαγγέλματος: 7+1 συμβουλές για τη μετάβαση και την επιτυχία του νέου σας εγχειρήματος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπακογιάννης: Οι Τράπεζες είχαν ενημερώσει από τον Απρίλιο τον Δούκα για το χρηματοδοτικό κενό στο γήπεδο του ερασιτέχνη ΠΑΟ
- Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής για τις Πανελλήνιες
- Δίκη για το Μάτι: Ξεκίνησαν οι απολογίες των κατηγορουμένων
- Συρία-αλ-Τζολάνι: Η Τουρκία θα έχει προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση της χώρας