Την Ενδιάμεση Έκθεση για την πορεία της Νομισματικής Πολιτικής 2023 κατέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ στην εισαγωγική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, αναφέρει ότι «η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με την ευρωζώνη φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας τη διαδικασία σύγκλισης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ με τα μέσα επίπεδα της ευρωζώνης».

Επισημαίνει ότι «η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία εν μέσω συσσωρευμένης διεθνούς αβεβαιότητας, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και των αυξημένων χρηματοπιστωτικών κινδύνων, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ορόσημο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Παρ’ όλα αυτά, δεν θα πρέπει να λειτουργήσει εφησυχαστικά, καθώς η διαβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου υπολείπεται αισθητά της μέσης πιστοληπτικής αξιολόγησης των χωρών της ευρωζώνης.

Συνεπώς, απαιτείται υπευθυνότητα και συνέχιση της προσπάθειας, ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και να συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου».

Σύμφωνα με την Έκθεση, «η οικονομία στην Ελλάδα συνέχισε κατά τη διάρκεια του 2023 να αναπτύσσεται με ικανοποιητικό, αλλά επιβραδυνόμενο ρυθμό. Ο γενικός πληθωρισμός σημείωσε σημαντική επιβράδυνση, πρωτίστως λόγω της συνεχιζόμενης υποχώρησης των τιμών των ενεργειακών αγαθών».

Οι τρέχουσες προβλέψεις της Τραπέζης της Ελλάδος είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023 να διαμορφωθεί στο 2,4%, να αυξηθεί οριακά στο 2,5% το 2024 και το 2025 και να υποχωρήσει ελαφρά στο 2,3% το 2026».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η χώρα μας ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάσουμε καθώς έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας να διανύσουμε.

Υπάρχουν, είπε ο κ. Στουρνάρας ακόμη άλλες πέντε βαθμίδες μέχρι να φτάσουμε στη Α βαθμίδα, γι’ αυτό και η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί. Στόχος, είπε ο διοικητής της ΤτΕ, είναι να έχουμε σταθερά ένα πρωτογενές πλεόνασμα του 2% της ΑΕΠ. Επισήμανε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν και με μεγαλύτερή ταχύτητα κυρίως οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε θετικό το νόμο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης που ψηφίσθηκε και που παρέχει στην ΤτΕ τη δυνατότητα εποπτείας της διαχείρισης κεφαλαίων που κάνουν τα Επαγγελματικά Ταμεία.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ερωτηθείς σχετικά με το Νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για τους servicers, ανέφερε πως παρέχει πολύ πιο μεγάλες δυνατότητες στην ΤτΕ για να ελέγχει τις εταιρείες αυτές σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο. Ο κ. Στουρνάρας, πρόσθεσε πως η ΤτΕ θέλει οι servicers να προβαίνουν σε ρυθμίσεις καθώς αυτό απομειώνει τους κινδύνους για τις εγγυήσεις που έχει δώσει το δημόσιο μέσω του «Ηρακλή».

Η Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2023 της ΤτΕ θα αποσταλεί για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Στα 7,11 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 11μηνο (Πίνακας)

Βρετανία: Σε χαμηλό 2ετίας ο πληθωρισμός – Ποιοι κλάδοι συνέβαλαν

Ξένες επενδύσεις 1,64 δισ. στα ακίνητα το 2023