Τη λίστα με τους μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου με… ονόματα και διευθύνσεις αναμένεται να αναρτήσει η ΑΑΔΕ έως το τέλος του επόμενου μήνα. Πρόκειται για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ με ποσά άνω των 150.000 ευρώ.

Πρόκειται για την επικαιροποίηση της λίστας με τους σχεδόν 30.000 μεγάλους οφειλέτες καθώς η τελευταία δημοσιοποίηση των ονομάτων είχε πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2019.

1

Φυσικά, η ανάρτηση των ονομάτων των φυσικών προσώπων αλλά και των επιχειρήσεων δεν έχει ως στόχο το… “κουτσομπολιό”, αλλά την ενημέρωση των πολιτών για το προφίλ των συγκεκριμένων οφειλετών.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο η δημοσιοποίηση των ονομάτων θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί έως την Πέμπτη 30 Ιουνίου τον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Γι’ αυτό το λόγο, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τις λίστες των οφειλετών, για τα ημερολογιακά έτη 2020, 2021 και 2022.

Στον κατάλογο αναγράφονται το όνομα ή η επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου, ο ΑΦΜ, το ποσό της αρχικής οφειλής, οι προσαυξήσεις και το συνολικό χρέος.

Το προφίλ της πασίγνωστης επιχείρησης

Ωστόσο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσιοποίηση του ονόματος της πασίγνωστης επιχείρησης, που δραστηριοποιούνταν στο λιανεμπόριο και το φαρμακευτικό κλάδο, η οποία τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε η αιτία για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου κατά επιπλέον 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία η ανάρτηση των ονομάτων επιτρέπεται μόνο στη συγκεκριμένη λίστα, γι’ αυτό και δεν έχει γίνει γνωστό έως σήμερα (και δεν μπορούν να γραφτούν) τα ονόματα της εν λόγω επιχειρηματικής οικογένειας που πρόσθεσε στα βιβλία του κράτους το τεράστιο χρέος των 800 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως έχει γράψει το mononews, εντός των επόμενων μηνών στη λίστα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη αναμένεται να προστεθούν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, καθώς το συνολικό ποσό των οφειλών – στο οποίο κατέληξε ο έλεγχος της Εφορίας Ανώνυμων Εταιρειών – προς το ελληνικό δημόσιο αγγίζουν συνολικά τα 1,2 δις ευρώ, τα οποία αφορούν πρόστιμα, αλλά και τη μη καταβολή φόρου εισοδήματος, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και ΦΠΑ.

Από το «σκάσιμο» της επιχείρησης το 2016 στη λίστα των μεγαλοοφειλετών

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μία παλιά υπόθεση και συγκεκριμένα από μια θηριώδη οικογενειακή επιχείρηση, η οποία είχε απασχολήσει ιδιαίτερα το ελληνικό επιχειρείν την περίοδο 2015-2016, καθώς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε οδήγησαν στην -ηχηρή- κατάρρευσή της.

Η εν λόγω επιχείρηση δραστηριοποιούνταν τόσο στο λιανεμπόριο όσο και τον φαρμακευτικό κλάδο επί δεκαετίες. Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια πως η συγκεκριμένη οικογένεια ήταν (και είναι) για σχεδόν 50 χρόνια από τις 100 πιο πλούσιες στην χώρα, καθώς “μεσουρανούσε” στο ελληνικό επιχειρείν από το 1960.

Την περίοδο του 2016 μάλιστα, υπήρξαν και συσκέψεις σε Υπουργεία αλλά και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο για τις επιπτώσεις κατάρρευσης της επιχείρησης, ενώ στη συνέχεια απαιτήθηκαν καίριες παρεμβάσεις διάσωσης από μεγάλο όμιλο, ώστε να περιοριστεί το ντόμινο των εξελίξεων στην ελληνική αγορά.

Το παρασκήνιο πίσω από την αποκάλυψη

Το τεράστιο ποσό των 800 εκατ. ευρώ αποκάλυψε η ίδια η ΑΑΔΕ, όταν ανακοίνωσε τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο για τον μήνα Φεβρουάριο.

Για εκείνο το μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη εμφάνισαν αύξηση 1,7 δισ. ευρώ, με το Υπουργείο Οικονομικών να διευκρινίζει στη συνέχεια ότι «τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν έναν και μοναδικό ΑΦΜ, δηλαδή έναν και μοναδικό οφειλέτη» και τα πραγματικά νέα ληξιπρόθεσμα άγγιζαν τα 900 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες φορολογικές αρχές, προέκυψε πως η εν λόγω επιχείρηση δεν είχε καταβάλει επί πολλά χρόνια φόρο μισθωτών υπηρεσιών, φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ.

Μετά και την επιβολή προστίμων τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία που εμφανίστηκαν στα βιβλία της ΑΑΔΕ τον Φεβρουάριο άγγιζαν τα 800 εκατ. ευρώ.