Γράφουν και… ξαναγράφουν στο Υπουργείο Οικονομικών τους στόχους της Ελληνικής οικονομίας, καθώς σε λίγες ημέρες από τώρα η χώρα μας θα πρέπει να υποβάλει στην Κομισιόν το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

«Κλειδί» αποτελεί ο στόχος για τη φετινή ανάπτυξη, καθώς όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρότερη πορεία του ΑΕΠ – που στις περισσότερες περιπτώσεις – γίνεται λόγος για χαμηλότερες “πτήσεις” κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

1

Η ανάπτυξη αποτελεί τον παρονομαστή για μία σειρά ακόμα δείκτες της οικονομίας, όπως είναι το χρέος και το έλλειμμα. Για παράδειγμα, μια μικρότερη ανάπτυξη αναμένεται να διατηρήσει σε υψηλότερο επίπεδο το δημόσιο χρέος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς οι αγορές κοιτούν το λόγο χρέους προς το ΑΕΠ.

Χαμηλώνει ο πήχης της ανάπτυξης

Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί γύρω από την πορεία της Ελληνικής οικονομίας είναι ότι στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2022 (είχε κατατεθεί πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία), ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε υπολογίσει την ανάπτυξη στο 4,5%, ενώ ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για ανάπτυξη 4,8%.

Προφανώς αυτές οι εκτιμήσεις θα πρέπει να αναθεωρηθούν, καθώς δεν είχαν συνυπολογίσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχουν ακολουθήσει κυρίως στο ενεργειακό πεδίο.

Μόλις χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λόγο για ανάπτυξη μιας ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερα, στο επίπεδο του 3,5% ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τοποθετήσει το ρυθμό ανάπτυξης για το 2022 στο 3,5% ή αν επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο ακόμα και στο 2,5%.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι ο σχεδιασμός για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα», καθώς κανένας δεν είναι σε θέση να υπολογίσει το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος αλλά και το πόσο θα διαρκέσει η εκτόξευση των τιμών κυρίως σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα μέτρα στήριξης τα οποία ανακοινώθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες, στο μεγαλύτερο μέρος τους, χρηματοδοτήθηκαν από την υψηλότερη ανάπτυξη που καταγράφηκε το 2021, καθώς δημιούργησε έναν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Υψηλότερο το πρωτογενές έλλειμμα

Άλλωστε το οικονομικό επιτελείο είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει και σε αλλαγή του στόχου για το φετινό πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο έχει υπολογιστεί στο 1,4%. Σύμφωνα με πληροφορίες στο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στην Κομισιόν, ο νέος στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα το 2022 θα διαμορφωθεί στο 1,8%, κάτι που σημαίνει πως αναμένεται να διευρυνθούν οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Προφανώς γι’ αυτό το λόγο το ΔΝΤ στη χθεσινή έκθεση του αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ξεπεράσει για φέτος το πρωτογενές έλλειμμα του 2% του ΑΕΠ.

Εφιάλτης ο πληθωρισμός

Βασικός παράγοντας για τους υπολογισμούς της Κυβέρνησης αποτελεί και η πορεία του πληθωρισμού, καθώς μετά την ανακοίνωση της Eurostat για πληθωρισμό Μαρτίου στο 8%, πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή μπορεί να ξεπεράσει το 8,5%, ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμα και το 9% μόνο για το μήνα Μάρτιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις μιλούν για ακόμα υψηλότερο πληθωρισμό τον Απρίλιο με τις πλέον εφιαλτικές εκτιμήσεις να μιλούν για διψήφιο ποσοστό πού μπορεί να φτάσει ακόμα και το 11% όπως έχει αναφέρει στην τελευταία του έκθεση το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας του πληθωρισμού στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι η αναφορά του ίδιου του πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ότι το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού θα εξαρτηθεί και από το ύψος του πληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης

Eurostat: Πληθωρισμός «φωτιά» στο 8% τον Μάρτιο