ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ψυχρολουσία στις αγορές αξιών και ομολόγων επισκιάζει ακόμη και τα ισχυρά θετικά στοιχεία που αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ την Πέμπτη.
Μέχρι και την προηγούμενη Πέμπτη το μεγάλο ερώτημα για την ελληνική οικονομία ήταν εάν ο ρυθμός ανάπτυξης το περασμένο έτος ήταν διψήφιος, υπερβαίνοντας κάθε προσδοκία. Σήμερα όμως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις τεκτονικές αλλαγές που προκαλεί σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο το ζητούμενο είναι εάν η νέα κρίση θα εξανεμίσει την ανάπτυξη στις χώρες της ευρωζώνης μεταξύ αυτών και της Ελλάδας.
Όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη 10 Μαρτίου κατά την οποία η Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της Φρανκφούρτης για την έκταση της ζημιάς στην οικονομία από την άνευ προηγουμένου σύρραξη σε ευρωπαϊκό έδαφος, σταθμίζοντας τα διαθέσιμα δεδομένα.
Στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο θα παρακολουθεί λέξη προς λέξη τα όσα θα ειπωθούν καθώς η νέα κρίση μας βρήκε σε ένα ούτως ή άλλως λεπτό σημείο εν αναμονή των αποφάσεων για τον τερματισμό των έκτακτων προγραμμάτων στήριξης που είχαν ενεργοποιηθεί για την πανδημία καθώς και για τη διατήρηση του waiver ειδικά για την Ελλάδα.
Αν όπως όλα δείχνουν η ΕΚΤ σπεύσει να υψώσει ασπίδα προστασίας στην ευρωπαϊκή οικονομία καθιστώντας σαφές πως παρατείνεται η ισχύς των μέτρων τόνωσης και καθυστερεί η αύξηση επιτοκίων τότε θα μπορέσει να πάρει και η Ελλάδα μια βαθιά ανάσα, βλέποντας το κόστος δανεισμού να υποχωρεί σχετικά. Υπό τον κίνδυνο πάντα μιας κλιμάκωσης της γεωπολιτικής κρίσης που θα κάψει το όποιο όφελος.
Στην Αθήνα οι εξελίξεις παρακολουθούνται κυριολεκτικά μέρα με τη μέρα και είναι νωρίς ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το εύρος των αναθεωρήσεων που θα απαιτηθούν στο φετινό προϋπολογισμό και για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε μέσα ετήσια επίπεδα για κρίσιμα μεγέθη.
Με μεγάλο άγνωστο Χ την ανάπτυξη, ισχυρός είναι ο προβληματισμός για την πορεία και των εσόδων με δεδομένο το ότι η ενεργειακή κρίση θα συνεχίσει να ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς για αρκετούς μήνες ακόμη και στο θετικό σενάριο μιας γρήγορης εκτόνωσης του πολέμου.
Μεγάλοι ρυθμιστές για την ανάπτυξη φέτος η αύξηση στο κόστος παραγωγής των προϊόντων και ο τουρισμός. Ειδικά για τον τουρισμό, την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, η αγορά παρακολουθεί μουδιασμένη τις εξελίξεις, σε μια περίοδο που υπό κανονικές συνθήκες η κυρίαρχη προσδοκία ήταν πως θα μπαίναμε σε μια από τις καλύτερες τουριστικές σεζόν των τελευταίων ετών, στηρίζοντας την προσπάθεια για μια ισχυρή ανάπτυξη και φέτος που θα λειτουργήσει ως πιστοποιητικό για τους ξένους οίκους και τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.
Αν και τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμη, το μόνο βέβαιο είναι πως η φετινή τουριστική περίοδος ξεκινά με την πιο ισχυρή αβεβαιότητα των τελευταίων ετών….
Την ώρα που η χώρα θέλει απεγνωσμένα να πετύχει φέτος δραστική δημοσιονομική διόρθωση, να εξέλθει μετ’ επαίνων από την ενισχυμένη εποπτεία και να μην πυροδοτήσει νέο κύμα ανησυχίας στους επενδυτές για την διόγκωση των δίδυμων ελλειμμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα θα έχει ιδιαίτερη αξία ειδικά για την Ελλάδα η ευελιξία που τελικά θα επιτευχθεί στο πλαίσιο αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας ειδικά μεταξύ άλλων και για το πως θα προσμετρώνται κρίσιμες δαπάνες όπως είναι οι αναπτυξιακές για την πράσινη μετάβαση αλλά και οι αμυντικές…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μακρόν για επάνοδο Τραμπ: πιο σημαντικό από ποτέ να προστατεύσουμε την κυριαρχία της Ευρώπης
- Μίμης Δομάζος: Διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση – Το ιατρικό ανακοινωθέν
- Γκουτέρες: Το Ιράν πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα απαρνηθεί την απόκτηση πυρηνικών όπλων
- Χούθι: Απελευθέρωσαν έπειτα από πάνω ένα χρόνο τα μέλη του πληρώματος του πλοίου Galaxy Leader