ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το στοίχημα των φόρων βάζει ως στόχο το οικονομικό επιτελείο για το 2023, καθώς προαλείφεται μια ιδιαίτερα δύσκολη χρόνια, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και των επερχόμενων διπλών εκλογών.
Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν ψηλά τον πήχη των εισπράξεων, την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ξεπερνούν τα 113 δις ευρώ, αποτυπώνοντας την οικονομική αδυναμία των φορολογουμένων να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή των φόρων.
Στόχος είναι να εισρέουν στα κρατικά ταμεία πάνω από 4-4,5 δισ. ευρώ κάθε μήνα.
Το πρώτο εξάμηνο
Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να “ποντάρει” πάνω στο θετικό σενάριο για την ανάπτυξη, που με βάση τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε το βράδυ του Σαββάτου, θα αγγίξει το 1,8%. Υπενθυμίζεται πως το δυσμενές σενάριο που έχει ενσωματωθεί στην εισηγητική έκθεση, προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα που μπορεί να στοιχίσει στα κρατικά ταμεία 1.05 δισ. ευρώ.
Ο στόχος για το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι ανάπτυξη να βρεθεί κοντά στο 2,5%, κάτι που θα εξαρτηθεί και από το βαθμό των πληθωριστικών πιέσεων.
Σε αυτό ποντάρουν και στα εισερχόμενα κεφάλαια από Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει μεγάλη καθίζηση της ζήτησης.
Το δεύτερο εξάμηνο
Το μεγαλύτερο βάρος των φόρων αναμένεται να πέσει, στο δεύτερο μισό του έτους, δηλαδή μετά τις διπλές εκλογές που τοποθετούνται μέσα στην άνοιξη. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι οι εισπράξεις του κράτους μπορεί να φτάσουν στα 32,36 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να αγγίξουν τα 25,06 δισ. ευρώ.
Αυτή η διαφορά αποδίδεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο «βάρος» των φόρων πέφτει στο δεύτερο μισό του έτους, κατά το οποίο καταβάλλεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και μια σειρά άλλων υποχρεώσεων.
Βασικοί «αιμοδότες» των κρατικών ταμείων εκτιμάται πως είναι για μια ακόμα χρονιά οι έμμεσοι φόροι, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ, που έχουν εκτιναχθεί λόγω των αυξημένων τιμών σε προϊόντα, υπηρεσίες και ενέργεια.
Οι μηνιαίοι στόχοι
Με βάση τους στόχους του νέου κρατικού προϋπολογισμού, οι εισπράξεις το 2023 θα πρέπει να κινηθούν ανά μήνα, σωρευτικά, ως εξής:
-Ιανουάριος: 4,403 δισ. ευρώ
-Φεβρουάριος: 8,744 δισ. ευρώ
-Μάρτιος: 12,174 δισ. ευρώ
-Απρίλιος: 16,236 δισ. ευρώ
-Μάιος: 20,948 δισ. ευρώ
-Ιούνιος: 25,06 δισ. ευρώ
-Ιούλιος: 31,421 δισ. ευρώ
-Αύγουστος: 36,494 δισ. ευρώ
-Σεπτέμβριος: 41,827 δισ. ευρώ
-Οκτώβριος: 46,9 δισ. ευρώ
-Νοέμβριος: 51,864 δισ. ευρώ
-Δεκέμβριος: 57,421 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείο μήνας «πρωταθλητής» για την πληρωμή φόρων θα πρέπει να θεωρείται ο Ιούλιος. Για τον συγκεκριμένο μήνα έχει υπολογιστεί ότι θα πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία σχεδόν 6,4 δισ. ευρώ από φόρους, καθώς συνήθως τότε ξεκινά η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, ενώ δεν αποκλείεται να έχει ξεκινήσει ήδη και η καταβολή του ΕΝΦΙΑ.
Επόμενος «βαρύς» μήνας αναμένεται να είναι ο Δεκέμβριος του 2023, καθώς εκτιμάται ότι θα μπουν στα ταμεία του κράτους σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ. Τότε θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα τουλάχιστον τρεις διαφορετικοί φόροι: φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας.
Στον αντίποδα, ο μήνας με τις μικρότερες φορολογικές υποχρεώσεις φαίνεται πως θα είναι ο Μάρτιος, κατά τον οποίο θα πρέπει να εισπραχθούν περίπου 3,4 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης
«Ξεπαγώνει» ο ακατάσχετος λογαριασμός – Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών