Η εκτίναξη των τιμών στα κρυπτονομίσματα μετά την εκλογή Τραμπ στον Λευκό Οίκο, επαναφέρουν στο προσκήνιο το «θολό» τοπίο για την φορολόγησή τους στην Ελλάδα.

Άλλωστε, κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο Τραμπ «προώθησε» ιδιαίτερα το bitcoin, ενώ ο φημολογούμενος ως νέος του σύμβουλος και βασικός χρηματοδότησης της «καμπάνιας» του στο δρόμο προς τις εκλογές, Έλον Μασκ έδωσε ώθηση στο Dogecoin, που την ημέρα του εκλογικού αποτελέσματος εκτοξεύθηκε κατά 20%.

Στη χώρα μας το θεσμικό πλαίσιο για την φορολόγηση των crypto είναι… ανύπαρκτο. Στις αρχές του χρόνου μάλιστα, είχε συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, ειδική ομάδα εργασίας με 16 μέλη για τον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets)».

Ωστόσο, η επιτροπή καταργήθηκε στις αρχές Αυγούστου, δηλαδή σχεδόν έξι μήνες μετά τη σύστασή της, με αιτιολογία την «ανάγκη επανεξέτασης του αντικειμένου της Ομάδας Εργασίας».

Τα… μπλεξίματα με την εφορία

Το «νεφελώδες» τοπίο που επικρατεί στη χώρα μας, δημιουργεί τραγελαφικά περιστατικά. Πέραν από τις υποψίες για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος υπάρχουν και χιλιάδες περιπτώσεις που τα κέρδη αποκομίζονται νόμιμα, αλλά επισήμως δεν μπορούν να δικαιολογηθούν στην εφορία.

Για παράδειγμα, όποιος προχωρήσει σε απόκτηση ακινήτου με κέρδη που έχουν προκύψει από αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων και δεν μπορεί να καλύψει το «πόθεν έσχες» με ανάλωση κεφαλαίου, δηλαδή εισοδήματα παλαιοτέρων ετών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η εφορία να του επιβάλει φόρο εισοδήματος με τον υψηλότατο φορολογικό συντελεστή έως και 42%. Μάλιστα, η εφορία θα τα θεωρήσει ως «μαύρα» χρήματα και ενδέχεται να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου.

Αναζητείται η «χρυσή τομή»

Στο Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να συστήσουν μια νέα ειδική ομάδα εργασίας για να καταθέσει προτάσεις, ώστε να παρακαμφθούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν για την φορολόγηση των crypto, καθώς πολλές φορές υπάρχει ένα πολυδαίδαλο, διεθνές σύστημα ελέγχου.

«Τα κρυπτονομίσματα είναι μια νέα πραγματικότητα, δεν μπορεί να την αντιμετωπίζουμε με στρουθοκαμηλισμό. Όμως δεν υπάρχει ο έλεγχος στο βαθμό που θα έπρεπε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Το θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία, πέρα από τις πρωτοβουλίες  της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, όπως ανέφερε ο υπουργός θα διαμορφωθεί σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδος και θα κινείται σε τρεις άξονες:

– Ανάπτυξη του κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και την παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων και των άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

– Ανάπτυξη του πλαισίου για τη φορολογική μεταχείριση των κρυπτονομισμάτων, που είναι μια μορφή επένδυσης, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

– Ανάπτυξη του πλαισίου ελέγχου των κρυπτονομισμάτων, και της καταπολέμησης της χρήσης τους για παράνομες δραστηριότητες.

Παράλληλα ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία το πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τα κρυπτονομίσματα. Ειδικότερα:

– Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Μάιο του 2023 εγκρίθηκε ο Κανονισμός MiCA για τις Αγορές Κρυπτοστοιχείων, το πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τα κρυπτονομίσματα που βάζει κανόνες στους συμμετέχοντες στην αγορά και προστατεύει τους καταναλωτές. Τα κράτη-μέλη έχουν διορία έως τις 30 Δεκεμβρίου 2024 να ενσωματώσουν τις βασικές προβλέψεις του κανονισμού στην εθνική νομοθεσία.

– Η Ελλάδα είναι μια από τις 59 χώρες που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή της να προσχωρήσει στο Πλαίσιο Αναφοράς για τα Κρυπτοστοιχεία ή Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) του ΟΟΣΑ. Το πλαίσιο αυτό επεκτείνει την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών  για φορολογικούς σκοπούς που ήδη γίνεται για τις τραπεζικές καταθέσεις, και στον τομέα των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων. Οι περισσότερες προβλέψεις αυτού του νέου πλαισίου έχουν ήδη ενσωματωθεί στους ενωσιακούς  κανόνες για τη διοικητική συνεργασία των Κρατών Μελών στον τομέα της φορολογίας και θα εφαρμοστούν το 2027.

Διαβάστε επίσης

Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ, Airbnb και ΦΠΑ στα ακίνητα από το 2025

Πώς επηρεάζεται η ελληνική οικονομία από τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου

«Ανέβηκαν» στο Taxis τα νέα Τέλη Κυκλοφορίας του 2025