Διορία 70 ημερών έχουν όσοι ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε αγορά ή πώληση ενός ακινήτου και να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό ή μέρος αυτού με μετρητά.

Από την Πρωτοχρονιά του 2024 αλλάζει το πλαίσιο και οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνονται εξ’ ολοκλήρου μέσω τραπέζης.

1

Εφόσον τα μετρητά είναι δηλωμένα και μπορούν να δικαιολογηθούν, μέχρι το τέλος του έτους, επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για την αγοραπωλησία ενός ακινήτου μεταξύ φυσικών προσώπων, καθώς αν πωλητής ή αγοραστής είναι νομικό πρόσωπο, τότε θεωρείται επιχειρηματική συναλλαγή και ισχύει το όριο των μετρητών έως 500 ευρώ.

Μια στις τέσσερις αγοραπωλησίες με μετρητά

Στο στόχαστρο της εφορία μπαίνουν όμως, σχεδόν 80.000 μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα με μετρητά. Το οικονομικό επιτελείο έχει διαπιστώσει πως σχεδόν μια στις τέσσερις μεταβιβάσεις ακινήτων πραγματοποιούνται με μετρητά είτε για όλο το ποσό είτε για ένα μέρος τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας myPROPERTY το Μάρτιο του 2021, έχουν καταχωρηθεί 43.000 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και ισούται με 462,4 εκατ. ευρώ, ενώ 42.000 μεταβιβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί κατά ένα μέρος με μετρητά και το υπόλοιπο με δάνειο, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 2,9 δις ευρώ.

“Δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη αυτά τα μετρητά είναι παράνομα, αλλά θα πρέπει να περνούν μέσα από το τραπεζικό σύστημα, για να μπορούμε να βλέπουμε το ίχνος τους”, δηλώνει ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Τέλος στο ξέπλυμα χρήματος μέσω… ακινήτων

Στο Υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως με την απαγόρευση των μετρητών από το 2024, θα μπει τέλος στο ξέπλυμα χρήματος μέσω των ακινήτων.

Άλλωστε, είναι ιδιαίτερα “δημοφιλής” η τακτική που εφαρμόζεται επί δεκαετίες, το μαύρο χρήμα να δίνεται… στο χέρι και το υπόλοιπο ποσό μέσω τράπεζας, δηλαδή να εμφανίζεται συνήθως το ποσό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Με αυτό τον τρόπο, αγοράζονταν ακίνητα γλιτώνοντας το φόρο μεταβίβασης για το “μαύρο” ποσό της συναλλαγής.

Το “παράθυρο” είχε βρεθεί στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της υπογραφής των συμβολαίων δεν γίνεται κανένας έλεγχος Πόθεν έσχες.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ελέγξει τις αγοραπωλησίες των τελευταίων μηνών, για να διαπιστώσει αν οι αγοραστές έβγαλαν τα ποσά που κατέβαλαν σε μετρητά από τις τραπεζικές τους καταθέσεις ή αν τα κρατούσαν στο σπίτι. Στην τελευταία περίπτωση όμως θα πρέπει και πάλι να αποδείξουν ότι τα είχα αποσύρει από την τράπεζα τα προηγούμενα χρόνια.

Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τους αγοραστές. Θα ελέγχουν οι κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών και το αν – σε εύλογο χρονικό διάστημα από την αγοραπωλησία – προχώρησαν σε κατάθεση ποσού στους λογαριασμούς τους, που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία.

Διαβάστε επίσης

Ray Dalio: Όχι στα ομόλογα, ναι στα μετρητά λέει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής

ΙΟΒΕ: H συνολική αξία εγχώριων συναλλαγών το 2022 με κάρτες ξεπέρασε την αξία αναλήψεων μετρητών

Έρευνα MLIV Pulse: Τα μετρητά αποτελούν κερδοφόρα στρατηγική το 2023