Τα εισοδήματα που προσπαθούν να κρύψουν φυσικά και πρόσωπα και επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τις ψηφιακές πλατφόρμες, προσπαθεί να «ξετρυπώσει» ο φορο-ελεγκτικός μηχανισμός της χώρας μας.

Στόχος είναι να μπει ένα τέλος στη φοροδιαφυγή που φαίνεται πως έχει μετακινηθεί σε συναλλαγές μέσω διαδικτύου, με τους παραβάτες να ευελπιστούν ότι τα ίχνη τους θα… χαθούν μέσα στον… ψηφιακό κυκεώνα.

Η ανταλλαγή δεδομένων

Η ΑΑΔΕ έχει συνάψει συμφωνία με τις μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες τόσο του εξωτερικού όσο και της χώρας μας, προκειμένου να λαμβάνει όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα που διαθέτουν για όσους συνεργάζονται μαζί τους.

Πρόκειται για πλατφόρμες που πωλούν υπηρεσίες όπως το Airbnb, η Booking, η Expedia Group/VRBO, έως και προϊόντα όπως η Amazon, η Skroutz, η efood κ.α.

Με τα δεδομένα που λαμβάνει η ΑΑΔΕ γίνονται διασταυρώσεις με τα εισοδήματα που δηλώνουν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις στην εφορία και αν έχουν κοπεί τα απαιτούμενα παραστατικά και στη συνέχεια εντοπίζει την φορολογητέα ύλη που έχει αποκρυβεί. Ήδη, οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων διαβιβάζουν μία φορά τον χρόνο στην ΑΑΔΕ όλα τα δεδομένα, όπως επίσης και οι επιχειρήσεις delivery κάθε τρεις μήνες.

Έσοδα 700 εκατ. από τις ψηφιακές πλατφόρμες

Όπως έχει αναφέρει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, η συμφωνία με τις ψηφιακές πλατφόρμες για τη διάθεση των δεδομένων των πελατών τους στον φοροελεγκτικό μηχανισμό της χώρας μας, έχει οδηγήσει στο δεκαπλασιασμό των εισοδημάτων που δηλώνονται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις».

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα προβλεπόμενα έσοδα από την οικονομία του διαμοιρασμού (Booking, Airbnb κλπ) μπορεί να φτάσουν τα 700 εκατ. ευρώ, με βάση την έως τώρα εικόνα της πορείας των σχετικών εσόδων, βασίζοντας την πρόβλεψη στα στοιχεία του πρώτου επταμήνου του 2023, που δείχνουν αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Συγκεκριμένα, από τα 268 εκατ. ευρώ, τα δηλωθέντα εισοδήματα έφτασαν τα 347 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, από τα 60 εκατ. ευρώ, που δήλωναν ως εισόδημα οι πλατφόρμες αυτές το 2017, το 2022 έφτασαν να δηλώνουν περίπου 540 εκατ. ευρώ.

Βαριά πρόστιμα για τις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται

Με πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις τόσο για τις πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται όσο και για τους χρήστες που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες.

Πιο αναλυτικά, οι νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν πριν λίγο καιρό προβλέπουν:

  • Αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων για τις συναλλαγές αυτές με τις φορολογικές αρχές των χωρών της ΕΕ, προκειμένου να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ως προς το εισόδημα από τις πλατφόρμες. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόροι που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης κ.α.
  • Δυνατότητα κοινών ή / και ταυτόχρονων ελέγχων από περισσότερες φορολογικές αρχές. Ρητά παρέχεται το δικαίωμα σε υπαλλήλους ξένων φορολογικών αρχών να εξετάζουν φακέλους και να κάνουν συνεντεύξεις στην Ελλάδα και αντίστοιχα δικαιώματα για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο εξωτερικό.
  • Ποινές για τις πλατφόρμες που δεν υποβάλλουν πληροφορίες ή υποβάλλουν ανακριβείς-ελλιπείς πληροφορίες, δεν συνεργάζονται με τη φορολογική διοίκηση κλπ. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ ανά περίπτωση και φθάνουν σωρευτικά έως 500.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής σε διάστημα πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται (έως 1 εκατ.) ενώ αν εντοπιστεί παράβαση για τρίτη φορά, ανεξάρτητα από το χρόνο τέλεσής της, τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται. Για έλλειψη συνεργασίας επιβάλλεται επιπλέον διακοπή της πρόσβασης στους ιστοτόπους των ψηφιακών πλατφορμών.
  • Κλείσιμο του λογαριασμού και παρακράτηση των πληρωμών για τους πωλητές που δεν παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες.

Από το πεδίο εφαρμογής του νόμου εξαιρούνται:

  • Οι επιχειρήσεις / πωλητές που διεξάγουν λιγότερες από 30 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας, από τις οποίες εισέπραξαν λιγότερα από 2.000 ευρώ.
  • Στον τομέα της μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, οι επιχειρήσεις που διεξάγουν περισσότερες από 2.000 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας προκειμένου, όπως αναφέρεται στο κείμενο της Οδηγίας, να αποφευχθούν περιττές δαπάνες συμμόρφωσης των πωλητών που ασχολούνται με την ενοικίαση ακινήτων, όπως οι αλυσίδες ξενοδοχείων ή οι ταξιδιωτικοί πράκτορες

Νέα συμφωνία με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking και Expedia Group/VRBO

Μόλις χθες η ΑΑΔΕ υπέγραψε επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας με δημοφιλείς πλατφόρμες Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO.

Με την νέα συμφωνία, οι ψηφιακές πλατφόρμες πλέον:

  • Εισάγουν συντακτικούς ελέγχους στο πεδίο όπου αναγράφονται οι αριθμοί μητρώου των ακινήτων (ΑΜΑ/ ΕΣΛ/ ΜΑΓ), προς αποφυγή λαθών και καταστρατηγήσεων από τους διαχειριστές.
  • Αποστέλλουν επιπλέον το όνομα και το επίθετο του κατόχου λογαριασμού IBAN για την ταυτοποίηση και τον έλεγχο των διαχειριστών.
  • Συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των ετησίων ενοικιάσεων (διανυκτερεύσεων) της κάθε καταχώρησης.
  • Επιστρέφουν στην ΑΑΔΕ, σε μορφή αρχείου, τους διαχειριστές που δεν συμμορφώθηκαν ενώ έχουν ήδη λάβει ειδοποιήσεις για να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τον αριθμό του ακινήτου τους.
  • Ανταλλάσσουν υποχρεωτικά τα δεδομένα σε συγκεκριμένη μορφή αρχείου, γεγονός που διευκολύνει και επιταχύνει τη διαδικασία.
  • Επιπρόσθετα η πρακτική της κατηγοριοποίησης των καταχωρήσεων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και μη, σύμφωνα με το εμπορικό τους μοντέλο, επεκτείνεται σε όλες τις πλατφόρμες.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτογενές πλεόνασμα 5,58 δισ. στο οκτάμηνο – Έκρηξη φορολογικών εσόδων

ΑΑΔΕ: Επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας με Airbnb, Booking και Vrbo

Τι αλλάζει από 1/1/2024 για επαγγελματίες και επιχειρήσεις – MyDATA, POS και μετρητά μέχρι €500