ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To «state of play» για την ελληνική οικονομία, τουλάχιστον όπως το βλέπουν οι θεσμοί που είναι και οι βασικοί πιστωτές της χώρας αναμένεται να δοθεί σήμερα, καθώς δημοσιοποιείται η έκθεση με τα βασικά συμπεράσματα και τις συστάσεις από την 10η αξιολόγηση.
Η έκθεση αφενός θα αποτελέσει το διαβατήριο για την αποδέσμευση των σχεδόν 800 εκατ. ευρώ από ANFA & SMPs που έχει να λαμβάνει η χώρα, παίρνοντας μια πολύτιμη ανάσα ρευστότητας σε μια δύσκολη χρονιά. Την ίδια ώρα όμως θα είναι ένα ακόμη σήμα προς τις αγορές πως η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον μέρος των προβλημάτων για την ευρωζώνη, καθώς συμμορφώνεται τηρουμένων των αναλογιών με τις συστάσεις, ενώ βρίσκεται σε ένα σπριντ 30 – 40 ημερών για να πάρει την έγκριση και το Σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ξένοι αξιωματούχοι μεταφέρουν πάντως ένα θετικό κλίμα μιλώντας στο mononews, εν αναμονή της νέας έκθεσης, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το ότι η χώρα συμμορφώνεται σε μια δύσκολη χρονιά με τις απαιτήσεις των θεσμών και τα προαπαιτούμενα που έχουν αναληφθεί, με ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο στο μέτωπο του νέου πτωχευτικού που ήταν ένα κεντρικό ζήτημα στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης.
Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως η χώρα θα είναι μία από τις πρώτες για την οποία θα ανοίξει η δεξαμενή των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στο στρατηγείο στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην Πλατεία Συντάγματος η νέα ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής την Παρασκευή, για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου.
Πρόκειται για έναν σημαντικό δείκτη, που θα δώσει μια ισχυρή ένδειξη στην αγορά, για την οποία πλέον η ανάπτυξη έχει αναδειχθεί, παγκοσμίως φυσικά, σε κεντρική προτεραιότητα. Αυτό, όπως σημειώνουν στελέχη ξένων οίκων, είναι μια σημαντική παράμετρος ειδικά για την Ελλάδα, που είναι εκ των πραγμάτων ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στις αξιολογήσεις της χώρας αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων.
Σπριντ μέχρι τον Ιούλιο
Στόχος μέχρι στιγμής είναι ει δυνατόν τον Ιούνιο, στις 17 Ιουνίου κατά την συνεδρίαση του EcoFin είτε σε κάποιο εμβόλιμο EcoFin αργότερα αλλά πριν τα μέσα Ιουλίου που θα αναμένεται η τελευταία συνεδρίαση πριν την σύντομη, θερινή, ανάπαυλα.
Μέχρι στιγμής Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία φαίνεται να έχουν το προβάδισμα, όταν χώρες όπως η Ιταλία για παράδειγμα φέρεται να έχουν διάφορα προβλήματα ως προς το είδος, την ποιότητα και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που ενσωματώνονται στο δικό τους σχέδιο.
Στη δική μας περίπτωση είναι στόχος που υπό προϋποθέσεις είναι και ρεαλιστικός το ελληνικό σχέδιο να έχει τελειώσει με τις εγκρίσεις, από το EcoFin αλλά στη συνέχεια και από όσα κοινοβούλια χρειάζεται να περάσει μέχρι τον Ιούλιο, ώστε να ξεκινήσουν να ρέουν τα πρώτα χρήματα στην ελληνική αγορά. Αυτό, βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, εκτιμάται πως θα ενισχύσει το θετικό μομέντουμ που θα προκληθεί από την σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών και την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν που αποτελεί ένα στοίχημα.
Επί του παρόντος οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης στηρίζονται στην πρόβλεψη για τουριστικά έσοδα φέτος στην περιοχή του 45% των εσόδων του 2019. Μια πρόβλεψη που μένει να επαληθευθεί ή να διαψευσθεί ευχάριστα ή δυσάρεστα τους επόμενους μήνες.
Την ίδια στιγμή τα νέα από το δημοσιονομικό μέτωπο, παραμένουν σε γενικές γραμμές «ελαστικά» με τη λογική πως τα πράγματα παραμένουν ρευστά και είναι ακόμη πρόωρη η έναρξη της πίεσης προς τις χώρες να επαναφέρουν τους προϋπολογισμούς τους καθεστώς αυστηρής δημοσιονομικής κανονικότητας. Δεν είναι τυχαίο το μήνυμα που έρχεται για παράδειγμα από τη Φρανκφούρτη προς τις χώρες να κινούμαστε προσεκτικά στην διαδικασία απόσυρσης των μέτρων στήριξης.
Είναι ένα κλίμα που το πιθανότερο είναι να αποτυπωθεί και στην επικείμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε 8 μέρες, όπου η κυρίαρχη προσδοκία είναι πως θα διατηρηθεί αμετάβλητη η νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη.
Το ραντεβού για την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση αναμένεται στα μέσα Ιουλίου, ενώ η επόμενη που συνδέεται με εκταμιεύσεις θα πρέπει να αναμένεται το Νοέμβριο. Μήνας κατά τον οποίο εκτός απροόπτου θα μπορούσαμε να έχουμε και θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των οίκων.
Διαβάστε επίσης:
-8 δισ. ρευστότητα μοιράστηκαν σε 33.000 επιχειρήσεις – Αλλαγή στα κριτήρια απαιτεί η κυβέρνηση
-Πώς οι τράπεζες συμφώνησαν σε ρυθμίσεις με 420 δόσεις – Όλο το παρασκήνιο
-Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Εξωδικαστικό – 240 δόσεις για Δημόσιο και 420 για τράπεζες
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση