ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μία προσπάθεια να μπει «φρένο» σε ενδεχόμενο υπερ-αποθεματοποίησης προϊόντων, όπως το ηλιέλαιο, τα άλευρα, τα σιτηρά και οι ζωοτροφές που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και προκειμένου να υπάρχει ακριβής εικόνα των αποθεμάτων στη χώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης δημιούργησε πλατφόρμα αντίστοιχη με εκείνη που τέθηκε σε εφαρμογή εν μέσω πανδημίας. Στην οποία, ακόμη και μέχρι σήμερα, υπάρχει η υποχρέωση δήλωσης των αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις και όσους μετέχουν στο εμπόριο, διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό, μασκών προστασίας και αντισηπτικών.
Η τροπολογία
Mε βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών οι επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν – εντός δύο ημερών- τα αποθέματα τους σε:
• πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων
• λιπάσματα
• ζωοτροφές
• ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,
• άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών
• ηλίανθο και
• φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.
Σημειώνεται ότι η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης προβλέπει κυρώσεις όπως κατάσχεση των συγκεκριμένων ειδών και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τα εξής στοιχεία:
• την ποσότητα των αποθεμάτων, σε κιλά ή λίτρα και σε τεμάχια όπου ενδείκνυται
• τη χώρα προέλευσης των προϊόντων
• την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων (διεύθυνση και ΤΚ)
• τα στοιχεία επικοινωνίας του νόμου εκπροσώπου της εταιρείας
Οι παραπάνω υποχρεώσεις ισχύουν για 3 μήνες. Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το χρονικό διάστημα παρατείνεται μέχρι και τριών επιπλέον, κάθε φορά, μηνών.
Ο στόχος της διάταξης
Όπως επεσήμανε στο mononews o Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, «εκείνο που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές οι διατάξεις είναι η υπερβολική αποθεματοποίηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει από μόνη της – χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στην αγορά – σε τεχνητή έλλειψη. Μέσω αυτής της πλατφόρμας θα ξέρουμε ακριβώς που βρίσκονται τα αποθέματα.
Μία επιχείρηση χρειάζεται ηλιέλαιο μόνο για δική της χρήση. Δεν θα μπορεί για παράδειγμα να «μαζέψει» στις αποθήκες της τεράστιες ποσότητες και στη συνέχεια να το μεταπωλεί. Πρόκειται για «μαύρη αγορά». Αυτό λοιπόν, ελέγχεται, όταν όλοι δηλώνουν τα αποθέματά τους» σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου.
«Δεν είμαστε ακόμα σε φάση συναγερμού»
Ο κ. Αναγνωστόπουλος τονίζει ότι δεν είμαστε ακόμα σε φάση «συναγερμού» όσον αφορά στην επάρκεια των συγκεκριμένων προϊόντων ενώ παράλληλα διευκρινίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να επιβληθεί πλαφόν στις πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κάποιες εκ των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ (όπως sklavenitis.gr, My Market, Κρητικός) έχουν ήδη βάλει – προληπτικά – και μόνο στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα, όριο αγορών σε συγκεκριμένους κωδικούς ηλιελαίων ώστε να «προλάβουν» ανεξέλεγκτες αγορές μεγάλων ποσοτήτων από πλευράς καταναλωτών ή και επιχειρήσεων.
Tι συμβαίνει με τα αποθέματα σε ηλιέλαιο
Αναφορικά με το ηλιέλαιο για το οποίο οι προμηθευτές έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου μέσω του mononews εδώ και περίπου 10 ημέρες σχετικά με την επάρκεια του στην αγορά, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημειώνει ότι οι «ελλείψεις» – εντός εισαγωγικών όπως λέει- για τις οποίες γίνεται λόγος, προκύπτουν λόγω της ανησυχίας της αγοράς για μη επάρκεια του προϊόντος.
«Τα τελευταία 30-40 χρόνια δεν είχαμε ζήσει ποτέ έλλειψη κάποιου βασικού προϊόντος, να μην υπάρχει δηλαδή στα ράφια. Όμως για να μη συμβεί αυτό και να έχουμε έγκαιρη προειδοποίηση, καλό είναι να παρακολουθεί το κράτος τα αποθέματα» σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου συμπληρώνοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ορατός τέτοιος κίνδυνος στη χώρα. Μετά από μερικούς μήνες και εάν συνεχιστεί ο πόλεμος, δεν ξέρουμε τι θα γίνει».
«Υπάρχουν μέχρι στιγμής αποθέματα σε άλευρα»
Όσον αφορά στα άλευρα, η χώρα μας μπορεί να προμηθεύεται μόλις το 20% των σιτηρών από Ρωσία και Ουκρανία, ωστόσο οι δύο χώρες αποτελούν τους μεγαλύτερους σιτοβολώνες της Ευρώπης. Αυτό δημιουργεί ουσιαστικά ένα «ντόμινο» στην αγορά καθώς όλες οι χώρες στρέφονται πλέον στις ίδιες εναλλακτικές αγορές για την τροφοδοσία τους.
«Στην περίπτωση των αλεύρων παρακολουθούμε επίσης το ενδεχόμενο αισχροκέρδειας αλλά επιπλέον, ενδεχομένως να παρακολουθήσουμε και αποθέματα σε κάποια συγκεκριμένα αλεύρων. Μέχρι στιγμής αποθέματα υπάρχουν, εκείνο που θα μας απασχολήσει είναι εάν η κρίση διαρκέσει πολύ καιρό» εξηγεί ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Διαβάστε επίσης:
Έρχονται ελλείψεις σε ηλιέλαιο προειδοποιούν οι προμηθευτές
Άδωνις Γεωργιάδης: Έχω ζητήσει να γίνουν πλατφόρμες για τα άλευρα και το ηλιέλαιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό